04-06-2014, 00:00
BARWNIK NIESZKODLIWY
Inne nazwy i oznaczenia: CI 75810, Naturalna zieleń 3, Chlorofil A, Chlorofil z atomem magnezu
Wiadomości ogólne: Jeden z niewielu naturalnych barwników stosowanych w żywności. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie i najmniejszą odpornością spośród barwników naturalnych na promienie słoneczne i temperaturę. Występuje we wszystkich roślinach, glonach i bakteriach fotosyntezujących. W roślinach pełni ważną rolę w procesie fotosyntezy. Na skalę przemysłową otrzymywany jest z pokrzywy, traw i lucerny.
Zastosowanie w żywności: Jest stosowany głównie do produkcji takich artykułów jak gumy do żucia, oleje i tłuszcze.
Wpływ na zdrowie: Ze względu na bardzo duże ilości w jakich go spożywamy w porównaniu z innymi barwnikami można go uznać za całkowicie nieszkodliwy. Nie wykryto żadnych efektów ubocznych przy jego stosowaniu.
Chlorofil jest stosowany przez niektóre firmy farmaceutyczne do produkcji drażetek chlorofilowych. Jego zastosowanie obejmuje:
Nowe badania wykazały, że chlorofil oraz jego pochodne skutecznie wchłaniają aflotoksyny - związki powodujące powstawanie raka wątroby oraz innych chorób układu pokarmowego.
Ograniczenia terytorialne: brak.
Dopuszczalne dzienne spożycie: brak.
Podobne artykuły
Komentarze