jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik nieszkodliwy E-140: chlorofil

Jeden z niewielu naturalnych barwników stosowanych w żywności. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie i najmniejszą odpornością spośród barwników naturalnych na promienie słoneczne i temperaturę.

BARWNIK NIESZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 75810, Naturalna zieleń 3, Chlorofil A, Chlorofil z atomem magnezu

Wiadomości ogólne: Jeden z niewielu naturalnych barwników stosowanych w żywności. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie i najmniejszą odpornością spośród barwników naturalnych na promienie słoneczne i temperaturę. Występuje we wszystkich roślinach, glonach i bakteriach fotosyntezujących. W roślinach pełni ważną rolę w procesie fotosyntezy. Na skalę przemysłową otrzymywany jest z pokrzywy, traw i lucerny.

Zastosowanie w żywności: Jest stosowany głównie do produkcji takich artykułów jak gumy do żucia, oleje i tłuszcze.

Wpływ na zdrowie:  Ze względu na bardzo duże ilości w jakich go spożywamy w porównaniu z innymi barwnikami można go uznać za całkowicie nieszkodliwy. Nie wykryto żadnych efektów ubocznych przy jego stosowaniu.

Chlorofil jest stosowany przez niektóre firmy farmaceutyczne do produkcji drażetek chlorofilowych. Jego zastosowanie obejmuje:

  • profilaktykę antynowotworową,
  • neutralizację zapachów,
  • przyśpieszenie gojenia się ran,
  • problemy trawienne,
  • zapalenia reumatoidalne stawów.

Nowe badania wykazały, że chlorofil oraz jego pochodne skutecznie wchłaniają aflotoksyny - związki powodujące powstawanie raka wątroby oraz innych chorób układu pokarmowego.

Ograniczenia terytorialne: brak.

Dopuszczalne dzienne spożycie: brak.