jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Sposoby wycofywania produktów z rynku

Z udziałem podsekretarza stanu Tadeusza Nalewajka, prezesa Agencji Rynku Rolnego Radosława Szatkowskiego oraz prezesa zarządu Banków Żywności Marka Borowskiego odbyła się konferencja prasowa nt. sposobów wycofywania produktów z rynku.

 
Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk podczas konferencji prasowej
Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk podczas konferencji prasowej

Z udziałem podsekretarza stanu Tadeusza Nalewajka, prezesa Agencji Rynku Rolnego Radosława Szatkowskiego oraz prezesa zarządu Banków Żywności Marka Borowskiego odbyła się konferencja prasowa nt. sposobów wycofywania produktów z rynku.

- Najważniejsze są w tej chwili jak najszybsze działania w odniesieniu do produktów, których nie można długo przechowywać, czyli papryki, kapusty, itp. – powiedział wiceminister.

Zwrócił uwagę, że przede wszystkim chodzi o ulokowanie produktów na innych kierunkach niż rosyjski. W sytuacji objęcia embargiem całej Unii Europejskiej jest to bardzo trudne. Podsekretarz stanu poinformował, że jednym ze sposobów jest też przekazywanie produktów do Banków Żywności, które mają duże doświadczenie w udzielaniu pomocy najuboższym. W tym kontekście inne są możliwości w odniesieniu np. do papryki i kapusty, a inne w odniesieniu do jabłek, których na rynek rosyjski trafiało około 700 tys. ton.

- Nie ma jeszcze mechanizmów wdrożonych przez Komisję Europejską, ale mamy przygotowaną instrukcję dotyczącą udokumentowania biodegradacji na poziomie gospodarstwa, co będzie musiało być wykonane w odniesieniu do części produktów, które szybko się psują.

Prezes ARR Radosław Szatkowski poinformował, że agencja jest przygotowana do administrowania całej operacji zdejmowania produktów z rynku. Współpracuje też od lat z Bankami Żywności co pozwoli na szybkie przekazywanie żywności.

Uczestniczący w konferencji prasowej prezes Banków Żywności stwierdził, że współpracują z blisko 4 tysiącami organizacji i są w stanie rozdysponować w ciągu 1 miesiąca około 2 tysięcy ton produktów.

Podsekretarz stanu poinformował również o dzisiejszych rozmowach ministra Marka Sawickiego z komisarzem Ciolosem, które odbywają się w Brukseli.

Po rozmowach przewidziana jest konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.