jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Chłodnik - król letnich stołów

Chłodnik jest idealnym pomysłem na posiłek w upalny dzień. Orzeźwia, chłodzi i świetnie gasi pragnienie. Przyrządzony z surowych warzyw i owoców, dostarczy dawki sycącego błonnika i witamin.

Chłodnik - król letnich stołówChłodnik jest idealnym pomysłem na posiłek w upalny dzień. Orzeźwia, chłodzi i świetnie gasi pragnienie. Przyrządzony z surowych warzyw i owoców, dostarczy dawki sycącego błonnika i witamin. Podany bezpośrednio po wyjęciu z lodówki będzie pożywnym wytchnieniem od panującego skwaru.

Miniony miesiąc był jednym z najcieplejszych w historii. Doświadczył nas aż 17 upalnymi dniami i temperaturami dochodzącymi do 35 stopni Celsjusza. W takie dni jemy bardziej z rozsądku niż z apetytem, a gotowanie ciepłego posiłku w gorącej kuchni nie należy do przyjemności. Przygotowanie chłodnika zajmuje niewiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Sezonowa dostępność warzyw i owoców sprzyja tworzeniu własnych wariacji na temat tego dania.

W polskich restauracjach wybór chłodników jest skromny, choć rodzima kuchnia proponuje kilkanaście odmian tej sezonowej zupy. Na Kurpiach najpopularniejszy jest chłodnik z burakami i szczypiorkiem, na Mazurach robiony jest na żytnim kwasie, na Mazowszu z sokiem z kiszonych ogórków. „Charakter tradycyjnemu chłodnikowi nadają dodatki takie jak warzywa i owoce, tymczasem o jego smaku decyduje baza mleczna lub bulion. Najważniejsze jest jednak aby produkty były świeże i mocno schłodzone” – radzi Jarosław Walczyk, szef kuchni warszawskiej restauracji Strefa.

Chłodniki mleczne są bogatym źródłem białka, a najłatwiej przyrządzić je z mleka zsiadłego lub maślanki. Pyszne są też chłodniki z kefiru i jogurtu naturalnego. Jogurt zawiera fosfor, magnez, witaminy A, C, B1, B2. Aby zmienić go w chłodnik, wystarczy dorzucić świeże warzywa, zioła, natkę pietruszki i koper. Zawarte w nich witaminy i minerały sprawiają, że potrawa wzmacnia odporność i pobudza metabolizm.

Osoby dbające o linię szczególnie docenią walory niskokalorycznych chłodników owocowych. „Chłodny miąższ melona, czy zmiksowane truskawki będą świetną bazą dietetycznego posiłku w gorący dzień. Przy ich kompozycji możemy pozwolić sobie na sporo fantazji w łączeniu różnorodnych składników. Nie bójmy się eksperymentować, zawierzmy swoim zmysłom i bawmy się smakiem” – zachęca Jarosław Walczyk z restauracji Strefa.

Szef Walczyk proponuje autorską wersję chłodnika z melona z dodatkiem prażonego sezamu. Ten owoc doskonale nadaje się na podstawę letniej zupy. Oprócz wody, z której składa się w blisko 90%, zawiera beta-karoten, potas, magnez i cynk. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy C i błonnika. Najwięcej prozdrowotnych właściwości zawiera melon kantalupa, o intensywnie słodkim smaku.

Jeżeli mamy ochotę na coś naprawdę orzeźwiającego, spróbujmy przygotować chłodnik z melona i cytrusów. Specjał ten serwowany jest w restauracji Strefa Restauracja & Bar.


Cytrusowy chłodnik z melona kantalupa z cynamonem i prażonym sezamem
(przepis Strefa Restauracja & Bar).

Składniki na 6 osób:
1 melon obrany i oczyszczony z pestek
2 szklanki (500 ml) świeżego soku pomarańczowego
1 łyżka soku z limonki
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki prażonego sezamu

Czas przygotowania ok. 20 minut + godzina schładzania.

Melona obieramy i kroimy na kawałki, następnie miksujemy wraz z połową szklanki soku pomarańczowego.

Do półtorej szklanki soku pomarańczowego dodajemy łyżkę soku z limonki i doprawiamy szczyptą cynamonu. Dalej mieszamy ze zmiksowaną masą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem możemy udekorować chłodnik prażonym sezamem.