jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Najbardziej kompleksowe w Europie Środkowo-Wschodniej wydarzenie branży spożywczo-gastronomicznej, hotelarskiej oraz opakowaniowej i logistycznej

W dniach od 27 września do 2 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywać się będzie najbardziej kompleksowe w Europie Środkowo-Wschodniej wydarzenie dedykowane branży spożywczo-gastronomicznej, hotelarskiej oraz opakowaniowej i logistycznej.

W dniach od 27 września do 2 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywać się będzie najbardziej kompleksowe w Europie Środkowo-Wschodniej wydarzenie dedykowane branży spożywczo-gastronomicznej, hotelarskiej oraz opakowaniowej i logistycznej. Całą powierzchnię targową zajmą ekspozycje Targów Smaki Regionów, Międzynarodowych Targów  Technologii Spożywczych POLAGRA TECH, Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD, Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO, Targów Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL oraz Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK.

Targi zostały objęte Patronatem Honorowym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Gospodarki, Polską Organizację Handlu i Dystrybucji oraz Polską Izbę Hotelarstwa.

Tegoroczna edycja tego olbrzymiego bloku targowego to imponująca wystawa najnowszych rozwiązań dedykowanych branży spożywczej, gastronomicznej, hotelarskiej, a także osiągnięć jakimi może pochwalić się sektor opakowalnictwa i logistyki. Tworzyć ją będzie 1300 wystawców z 45 krajów świata. Zaprezentują oni łącznie ponad 450 nowości, a wśród nich m. in. nowatorskie rozwiązania technologiczne dla branży spożywczej i gastronomicznej, przepyszne wyroby piekarskie, cukiernicze, mleczarskie oraz słodycze, napoje i unikatowe wyroby regionalne, innowacyjne opakowania i produkty z obszaru transportu i magazynowania.

Ponadto zwiedzający będą mogli zapoznać się z 52 produktami, nagrodzonymi Złotym Medalem MTP. To prestiżowe wyróżnienie, które stanowi przede wszystkim potwierdzenie wysokiej jakości produktu.

Blok targowy rozpocznie się 27 września otwarciem Targów SMAKI REGIONÓW, na których będzie można skosztować przysmaków niemalże ze wszystkich regionów Polski. Ten barwny festiwal żywności tradycyjnej będzie trwał do 30 września. W dniu 28 września Dzień Piekarza zapoczątkuje z kolei Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH. Natomiast 29 września będzie miała miejsce uroczysta inauguracja pozostałych wydarzeń targowych:

  • Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD,
  • Międzynarodowe Targi Gastronomii POLAGRA GASTRO,
  • Targi Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL,
  • Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK.

Kumulacja tych wszystkich wydarzeń w jednym miejscu i w tym samym czasie jest dla wystawców nie tylko okazją do promocji. To przede wszystkim szerokie spektrum możliwości do nawiązania kontaktów biznesowych, zarówno z odbiorcami krajowymi jak i z zagranicy. Warto również wspomnieć, że ekspozycji i rozmowom o wspólnej współpracy będą towarzyszyły liczne wydarzenia branżowe – konferencje, szkolenia, pokazy, degustacje.

SMAKI REGIONÓW – COŚ SMACZENEGO NA START

→ Przez wszystkie cztery dni (27-30 września 2014) wstęp na Targi SMAKI REGIONÓW jest wolny

Specjałów praktycznie ze wszystkich regionów naszego kraju będzie można spróbować na Targach SMAKI REGIONÓW (27-30 września 2014), które od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Na swoich stoiskach poszczególne województwa zaprezentują najlepsze regionalne rarytasy: tradycyjne chleby, ciasta, kiełbasy, sery i konfitury.

Przez wszystkie targowe dni trwać będzie nie tylko prezentacja i degustacja tych smakołyków, ale także ich sprzedaż. Ponadto targom towarzyszyć będą występy ludowych kapel oraz pokazy gotowania regionalnych potraw. Targi SMAKI REGIONÓW są bowiem świętem polskiej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności.

Minipiekarnia dla dzieci

Podczas targów Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, po raz drugi z rzędu, zaprosi dzieci do zabawy w piekarza. W specjalnie zaaranżowanej minipiekarni najmłodsi zwiedzający, pod okiem fachowców, własnoręcznie przygotują bułki i rogale, które potem zostaną wypieczone w prawdziwym piekarskim piecu. Autorskie wypieki będzie można oczywiście zabrać ze sobą do domu! Pawilon 6A, stoisko nr 74

Zaplanowano także inne atrakcje dla dzieci m.in. tworzenie biżuterii ze słomek spożywczych, robienie obrazków z kolorowych makaronów, pokaz baniek mydlanych XXL, owocowe malowanie twarzy, quizy i konkursy z nagrodami oraz plastyczne warsztaty z Panem Pianką. Pawilon 6, Strefa Dziecka

Pomorze Zachodnie Regionem Partnerskim

W tym roku regionem partnerskim targów jest Pomorze Zachodnie, dlatego na targowej scenie zagoszczą nie tylko zespoły pieśni i tańca z tego regionu, ale z koncertem dla zwiedzających wystąpi również Grzegorz Turnau. Ponadto Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów przygotuje pokazy średniowiecznych rzemiosł, a na wszystkich tęskniących za nadmorskimi wakacjami czekać będzie plaża usypana z prawdziwego piasku. Po zdrowym i smacznym posiłku każdemu należy się przecież chwila odpoczynku na plażowym leżaku.

→ Koncert Grzegorza Turnaua, sobota 27.09.2014 godz. 16.00 pawilon 6 (Scena Główna)

Kulinarne Perły

W niedzielę 28 września (podczas targów) poznamy laureatów XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty oraz dania otrzymają statuetkę „Perła 2014”. Zostaną również wręczone „Klucze do Polskiej Spiżarni” – prestiżowa nagroda dla osób, organizacji, instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych. Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. 

 

POLAGRA TECH - technologie, wiedza i praktyka

Targi POLAGRA  TECH są największym spotkaniem biznesowym dla sektora technologii spożywczych w Europie Środkowej i Południowo-Wschodniej. Tegoroczna edycja rozpocznie się w niedzielę - 28 września - Dniem Piekarza i Cukiernika. Wówczas czynny będzie Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych, a od poniedziałku 29 września dołączy do nich Salon Technologii Spożywczych i potrwają razem do 2 października 2014 r. Ekspozycja  nasycona będzie nowościami rynkowymi i prezentacją innowacyjnych technologii. Całość dopełniona zostanie obszernym programem wydarzeń towarzyszących – pokazów, konferencji i szkoleń.

Pierwszy Światowy Kongres Unii Piekarzy i Cukierników w Poznaniu

W dniach 1 - 2 października, podczas Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA TECH 2014, odbędzie się pierwszy Kongres Światowej Unii Piekarstwa i Cukiernictwa (UIBC). Wydarzenie będzie obfitowało w posiedzenia i debaty, na których dyskutowane będą kwestie dotyczące organizacji, szkoleń zawodowych, ekonomii, czy polityki socjalnej, ale również spotkania dostępne dla szerokiej publiczności. Między innymi 1. października podczas dyskusji panelowej poruszane będzie zagadnienie pt. „Ścieżka promocji wyrobów piekarskich”. Następnego dnia, zostaną omówione tematy dotyczące znaczenia marketingu w rozwoju piekarni lub cukierni. Całość wydarzenia zostanie podsumowana na konferencji prasowej. →  Pawilon 15

Forum Piekarskie

Tegoroczne Forum odbywać się będzie pod hasłem „Zdrowe pieczywo”. W specjalnie zaaranżowanej przestrzeni odbędą się prelekcje i pokazy wypieku pieczywa, w tym przedstawiony zostanie cały łańcuch produkcji piekarniczej. Odwiedzający Forum będą mogli nie tylko zapoznać się z technologią tradycyjnego czy specjalistycznego (np. bezglutenowego) wypieku pieczywa i uzyskać informację żywieniową, ale także skosztować i ocenić walory smakowe wypieczonych na miejscu wyrobów.  Co istotne, Forum będzie stanowić świetną okazję do pozyskania branżowych aktualności, podjęcia rozmów z przedstawicielami środowiska rzemiosła piekarskiego, jak i do odnowienia bądź nawiązania kontaktów biznesowych. Pawilon 5A, stoisko nr 48

Najsłodsze miejsce, czyli Forum Cukiernicze

Podczas targów POLAGRA TECH powstanie również  strefa cukiernicza, gdzie przez wszystkie dni targów odbywać się będą pokazy i seminaria. W programie m.in. prezentacja wyrobu pralin, pokaz dekorowania masami cukrowymi wykonaniu Igi Sarzyńskiej i Marty Truskolawskiej oraz wariacje na temat karmelu, które zaprezentują Kazimierz Rak z synami: Jakubem i Radosławem. W środę podczas dekorowania w stylu angielskim o słodkim zawodzie, który staje się pasją, opowiedzą laureaci międzynarodowych konkursów: Maciej Pięta i Ryszard Wawrzyniak. O umiejętności kształtowania talentów mówić będzie Jan Kachlicki, właściciel cukierni, mistrz i nauczyciel. Ostatniego dnia gośćmi forum będą reprezentanci kraju na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników: Mateusz Górecki i Michał Kumur. Pawilon 5A, stoisko nr 46

Piekarnia i cukiernia, które sprzedają

Poza imponującymi pokazami rzemiosła piekarskiego i cukierniczego organizatorzy, w strefie Forum Piekarskiego i Forum Cukierniczego,  przygotowali cenne spotkania na temat sposobów rozwiązywania problemów frapujących branżę, ale również będzie mowa o tym jak dostrzegać i wykorzystywać szanse na rozwój słodkiego biznesu. Trener dr Marek Borowiński specjalista od psychologii koloru i Visual Merchandisingu, który od wielu lat zajmuje się szerokim zakresem działań wspomagających sprzedaż jest autorem niniejszych wykładów z marketingu. Pawilon 5A, stoisko nr 46, 48

Nisza, Innowacja i Tradycja

Na targach POLAGRA TECH organizatorzy pomogą piekarzom i cukiernikom znaleźć niszę, a także na nowo odkryć potencjał tradycyjnych technologii w tworzeniu innowacyjnych produktów. W Strefie Niszy, Innowacji i Tradycji będzie można znaleźć inspiracje i skorzystać z bezpłatnych konsultacji. Eksperci odpowiedzą o niestandardowych ścieżkach rozwoju biznesu jak produkcja tradycyjna w oparciu o ekologiczne surowce, wytwarzanie EKOczekolady czy produkcja kuszących smakiem wyrobów bezglutenowych i prozdrowotnych. Pawilon 5A, stoisko 51, 52

Klienci wybierają mój sklep

Konkurencja na rynku ciągle rośnie. Co zatem zrobić, aby przyciągnąć klientów do swojej piekarni lub cukierni? W Strefie Sklepy – aranżacja, wyposażenie, zarządzanie, zlokalizowanej w pawilonie 5, na zwiedzających będą czekały nowości nigdzie wcześniej nie prezentowane! Podczas wykładów na temat projektowania i urządzania sklepów eksperci wskażą, że to jak wygląda piekarnia lub cukiernia bezpośrednio przekłada się na sprzedaż. Właściciele, piekarze i cukiernicy będą mogli zweryfikować na ile ich sklepy są przyjazne klientom i ergonomiczne, i co zrobić, by optymalnie wykorzystywać przestrzeń sprzedażową. Dowiedzą się również jaką barwę światła wybrać, aby pieczywo lub wyroby cukiernicze zachęcały do kupna. W trakcie spotkań omówiona zostanie także kwestia rozszerzenia oferty z uwzględnieniem zmieniających się oczekiwań konsumentów. 
Pawilon 5, strefa nr 120

Rewolucja na etykietach i znakowanie produktów nieopakowanych

Zostało już tylko kilka miesięcy na to by dostosować opisy na opakowaniach do nowych, spójnych unijnych zasad. Sprostanie wymaganiom Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, konieczne jest nie tylko dlatego, że przepis ten zacznie obowiązywać z dniem 13 grudnia 2014, ale odpowiednie przygotowanie się do zmian etykiet na opakowaniach produktów stwarza nowe szanse, bo w tej zmianie kryje się potencjał do polepszenia jakości komunikowania się producenta z klientem. Cennej wiedzy w tym zakresie dostarcza eksperci Polskiej Federacji Producentów Żywności w trakcie szkolenia, które odbędzie się 30 września. Pawilon 7, sala nr 1D

Natomiast dwa dni wcześniej będzie miała miejsce debata z udziałem specjalistów i publiczności, podczas której porozmawiać będzie można o konieczności znakowania produktów nieopakowanych i korzyściach wynikających z pewnych zastosowań dla małych producentów. Spotkanie odbędzie się w  Strefie - Nisza, Innowacja i Tradycja.
Pawilon 5A, stoisko 51, 52

 

TAROPAK 2014 – OPAKUJ, TRANSPORTUJ, SPRZEDAJ! 

Spotkania branżowe od zawsze stanowiły motor napędowy biznesu, a przy tym pozwalały nawiązywać bezpośrednie, a więc te najcenniejsze relacje z potencjalnymi klientami. Udział w targach to również niezastąpiony sposób na rozwinięcie strategii dywersyfikacji. Również dlatego warto przyjąć zaproszenie organizatorów i przekonać się, jak ogromny potencjał drzemie w branży opakowaniowej i logistycznej!

TAROPAK w liczbach:

  • 50 000 zwiedzających;
  • 500 wystawców;
  • 200 nowości produktowych;
  • 12 Złotych Medali;
  • 5 pawilonów – 1,2, 3, 3A, 4;
  • 4 dni opakowaniowego i logistycznego święta;
  • 1 i jedyne takie wydarzenie!

I Forum Bezpieczeństwa w Magazynie 

Debiutujący na Targach TAROPAK projekt edukacyjno-szkoleniowy mający na celu poprawę bezpieczeństwa pracy w obszarach gospodarki magazynowej, logistyki wewnętrznej i dystrybucji. Wydarzenie w sposób interaktywny przedstawi osiągnięcia nauki i techniki w dziedzinie bezpieczeństwa, ochrony zdrowia i życia w magazynach, centrach dystrybucji, hurtowniach i innych miejscach, gdzie realizowane są prace przeładunkowe towarów. Partnerzy techniczni I Forum Bezpieczeństwa w Magazynie: Arpol A. Braszak R.Wybieralski sp.j., Baumalog Sp. z o.o., Olejnik Systemy Magazynowe Sp. z o.o., Still Polska Sp. z o.o., P.U.H. NESTOR. 
29.09.- 02.10. Pawilon 3A, godz. 10:00-16:00

II Kongres Przemysłu Opakowań po raz drugi na TAROPAKU

Tegoroczny Kongres stanowić będzie najważniejsze w tym roku wydarzenie w branży opakowań. Celem Kongresu organizowanego przez Polską Izbę Opakowań jest określenie kierunków rozwoju opakowań w najbliższych latach. Zaprezentowanych zostanie kilkanaście referatów, których autorami są zarówno przedstawiciele świata nauki, jak i praktyki. Ważnym uczestnikiem będzie prezydent Światowej Organizacji Opakowań oraz przedstawiciele zagranicznych organizacji zrzeszających producentów opakowań. Podzielą się swoimi opiniami co do przyszłości przemysłu opakowań.
01.10. Pawilon 15 Sala 1.G, godz. 9:30-18:00

Innowacyjne opakowania ponownie w Poznaniu na targach

Wszystko o procesie kreacji i produkcji opakowań. Organizator, Polski Drukarz Sp. z o.o., wydawca „Świata DRUKU”, i współorganizatorzy Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz firmy Bobst, Digiprint, Fujifilm, Multifol, Weilburger Grafik-Polska, Vinfoil, X-Rite mają zaszczyt zaprosić na 4. konferencję z cyklu „Innowacyjne opakowania”. W programie m.in. Od projektu do gotowego pudełka – jak powstają współczesne opakowania? Innowacyjne opakowania kaszerowane; Nowe trendy w drukowaniu cyfrowym etykiet; Dlaczego warto uszlachetniać opakowania? Zwiększanie lojalności obecnych klientów drogą do pozyskiwania nowych.
29.09. Sala Niebieska Hol Wschodni, godz. 9:30-17:00

Wystawa Art of Packaging – Perły Wśród Opakowań

Ideą konkursu ART OF PACKAGING, którego pokłosie podziwiać będzie można podczas TAROPAKU, jest niezmiennie promowanie innowacyjności, kreatywności oraz konkurencyjności polskich opakowań. W tym roku ponownie wyłowione zostały „perły” zarówno wśród młodych artystów, projektantów, studentów i absolwentów uczelni – w ramach ART OF PACKAGING DEBIUTY, jak i profesjonalnych znawców sektora przemysłu opakowaniowego, projektantów, producentów, właścicieli marek – w ramach ART OF PACKAGING PROFESSIONAL.
29.09.- 02.10. Hol Wschodni, godz. 9:00-17:00

Bezpieczny produkt spożywczy

Instytut Logistyki i Magazynowania zaprasza do udziału w bezpłatnym warsztacie poświęconym aktualnym problemom związanym z wdrażaniem Rozporządzenia UE nr 1169/2011. Nowe przepisy o znakowaniu żywności wejdą w życie już 13 grudnia 2014 roku, a dotyczą nie tylko produktów sprzedawanych w tradycyjnych sklepach, ale także tych dostępnych w Internecie, gdzie Polacy coraz chętniej robią zakupy spożywcze.
29.09. Pawilon 15 Sala 1.A, godz. 10:00-13:00

IN4LOG – łączenie w proces. Jedyne tego typu wydarzenie w logistyczne

Już po raz czwarty podczas Targów TAROPAK wziąć będzie można udział w projekcie Innowations for Logistics organizowanym przez wydawnictwo Medialog. Edycja 2014 stanowi kontynuację idei łączenia innowacyjnych rozwiązań logistyki wewnętrznej ze szczupłym przepływem i koncepcją Lean Management, będącymi podstawą współczesnego zarządzania. W Pawilonie 3A Międzynarodowych Targów Poznańskich powstanie Modelowe Centrum Dystrybucji ze strefą przyjęcia, składowania, kompletacji i wyjścia, którą obsługiwać będą urządzenia przystosowane do realizacji koncepcji Lean Management.
29.09.- 02.10. Pawilon 3A, godz. 9:00-16:00

SZTAPLAR SHOW 2014 – niepowtarzalny pokaz możliwości wózków widłowych

Podczas Targów TAROPAK Plac Marka przeistoczy się w ponad 1 500-metrowy magazyn wyposażony w regały wysokiego składowania, palety czy też profesjonalny system zarządzania informacją magazynową. W tak zaimprowizowanym otoczeniu odbędą się liczne prezentacje i przejazdy wózków widłowych, które zweryfikują ich możliwości techniczne w wykonywaniu codziennych operacji magazynowych. W ramach projektu zaprezentowane zostaną najnowocześniejsze rozwiązania magazynowe, m.in. wózki widłowe, regały, palety i pojemniki, opakowania, systemy IT.  29.09.- 02.10. Plac Marka, godz. 9:00-16:00

Workshop Food Packaging

Wydarzenie specjalne dedykowane marketingowcom i kreatywnym projektantom. Podczas targów TAROPAK odbędzie się dynamiczny workshop dla branży związanej z przemysłem spożywczym, zorganizowany przez redakcję miesięcznika „PACKAGING POLSKA”. Warsztaty poświęcone będą trendom, kreacji i produkcji oraz możliwościom technologicznym w przemyśle opakowań spożywczych. Zaproszenie do wzięcia udziału w wydarzeniu skierowane jest głównie do osób z marketingu i działów zakupu opakowań, producentów i projektantów opakowań, a także wszystkich zainteresowanych nowoczesnymi technologiami oraz możliwościami wykorzystania ich w praktyce.
Pawilon 15, sala 0.B, godz. 10:00-17:00

Bezpieczne opakowanie

Redakcje „Poligrafiki” i „Opakowania” oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie zapraszają na konferencję, której celem jest przybliżenie wymogów dotyczących produkcji opakowań oraz oczekiwań zleceniodawców, a także prezentacja technologii umożliwiających ich realizację oraz wymiana doświadczeń z rynkowymi liderami. Partnerem wydarzenia są Międzynarodowe Targi Poznańskie. Sponsorami spotkania są m.in. firmy EyeC, Hamilton Poland, Heidelberg, Huber oraz MetsaBoard.
Czas i miejsce: 30.09. Pawilon 15 Sala 1.A, godz. 10:00-16:30

Logistyka odzysku

Zielone biuro jako źródło surowców, ekologiczna odpowiedzialność biznesu, logistyka procesów recyklingu surowców wtórnych – to tylko część podejmowanych podczas konferencji Logistyka Odzysku wątków. Nie zabraknie również dyskusji na temat zwrotów oraz reklamacji w kontekście logistyki oraz próby zdefiniowania samego pojęcia, wyznaczając jednocześnie jego potencjał i przyszłość w polskich przedsiębiorstwach.
30.09. Sala Niebieska Hol Wschodni, godz.10:00-14:45

Effective Packaging  - zapraszamy na szkolenie podczas TAROPAKU

Szkolenie pt. „EFFECTIVE PACKAGING – Skuteczne opakowanie, czyli jak w pełni wykorzystać potencjał opakowań w zwiększaniu wartości marki”, przeznaczone dla wszystkich osób, które w codziennej pracy zajmują się opakowaniami. Dla managerów marki, projektantów chcących poszerzyć swoją wiedzę o praktyczne aspekty związane z zarządzaniem wizerunkiem produktu oraz warsztat projektanta opakowań, a także dla osób koordynujących wdrażanie marek własnych w sieciach handlowych.
2.10. Pawilon 10, Sala Konferencyjna, godz. 9:00-17:00

 

POLAGRA FOOD – nowe możliwości

Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD co roku skupiają znakomite grono producentów żywności postrzegających udział w wydarzeniu jako nieodzowny element strategii sprzedażowej. To miejsce i czas otwierające nowe możliwości, które uwzględniane są w planach biznesowych przedsiębiorstw na kolejny rok. To również okazja do wspólnej dyskusji o problemach branży, szukanie nowych rozwiązań, czerpanie inspiracji od liderów oraz zdobywanie wiedzy w ramach spotkań z ekspertami.

Co nowego na półkach sklepowych?

Tegoroczna edycja targów to przede wszystkim imponująca ekspozycja sektora mleczarskiego. Wśród wystawców pojawią się również producenci słodyczy, przetworów warzywno-owocowych, wyrobów ciastkarskich, artykułów sypkich, napojów oraz wyrobów wędliniarskich. Swoją ofertę zaprezentują na łącznej powierzchni bliskiej 4000 m2. Oprócz produktów zajmujących stałe miejsce w ofercie wystawców poznamy także te, które w ostatnim czasie pojawiły się na rynku lub zadebiutują właśnie podczas targów.

Poszukujących nowatorskich rozwiązań w zakresie wyrobów spożywczych z pewnością zainteresuje konferencja Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN pt.: „Innowacyjne linie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego o właściwościach prozdrowotnych  – oferta dla przemysłu”. Na spotkaniu zostaną zaprezentowane wyniki dwóch projektów badawczych dotyczących opracowania technologii produkcji żywności o podwyższonej wartości odżywczej i prozdrowotnej, a także ograniczającej zachorowalność na choroby cywilizacyjne.
Pawilon 15, sala 1.B

Nowe kierunki eksportowe

Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD to ważne miejsce do rozmów o przyszłych kierunkach eksportowych dla polskiej żywności. W świetle sytuacji, w której z wymiany handlowej z Polską wycofała się Rosja, konieczne jest pozyskanie nowych partnerów biznesowych. Organizator POLAGRA FOOD w tym roku postanowił szczególnie zintensyfikować działania mające na celu pozyskanie zwiedzających z krajów, które mogą okazać się perspektywiczne dla polskich przedsiębiorców. W tym roku na targach spodziewani są kupcy m. in. z Kazachstanu, Uzbekistanu, Tadżykistanu, Iranu, Jemenu, Algierii, Palestyny, Węgier, Czech, Słowacji, Włoszech, Turcji, Bułgarii, Słowenii, Chorwacji i Rumunii.

Tematyką eksplorowania nowych rynków w zakresie wyrobów spożywczych zajmą się również eksperci podczas konferencji „Potencjał eksportowy branży polskich specjalności żywnościowych”, organizowanej przez Agencję Rynku Rolnego.  Pawilon 15, sala 1.E

Natomiast projektem sprzyjającym nawiązywaniu nowych kontaktów biznesowych będzie zaplanowana na 30 września Międzynarodowa Giełda Kooperacyjna stanowiąca projekt PARP. Pawilon 7, sala AB

Poznać umysł klienta

Marketerzy nieustannie poszukują rozwiązań, które pozwolą wzmocnić doznania zakupowe i przekształcić potencjalnego nabywcę w kupującego.  Nie lada gratką będzie dla nich z pewnością konferencja „Zakupy przy półce i przed monitorem – TNS Polska obala mity shopper marketingu i podpowiada zasady skutecznej komunikacji w cyfrowym świecie”. Warto podkreślić, że wybrane zagadnienia z zakresu zachowań konsumenckich będą prezentowane w oparciu o najnowsze wyniki badań z zakresu shopper marketingu.
Pawilon 7, sala EF

 

POLAGRA GASTRO – kuchnia dla profesjonalistów

Przedsiębiorcy produkujący i dystrybuujący sprzęt dla profesjonalnej gastronomii stanowią wciąż wąską grupę w Polsce. Niemniej jednak, produkty przez nich dostarczane to urządzenia wysokiej klasy, opracowane z najwyższą starannością i przy zachowaniu norm, jakie musi spełniać sprzęt mający kontakt z żywnością.

POLAGRA GASTRO to prezentacja urządzeń, które pozwolą usprawnić pracę kucharzy, a tym samym obsługę coraz bardziej wymagających klientów. Na ekspozycji nie zabraknie również akcesoriów kuchennych dla profesjonalistów, a także żywności i wyrobów cukierniczych skierowanych do gastronomii.

Pokazy, warsztaty i degustacje magnesem na zwiedzających

Atrakcją dla zwiedzających będą z pewnością zaplanowane przez niektórych wystawców pokazy typu live cooking. Poszukujący smacznych produktów do swoich lokali będą mogli posmakować potraw przygotowanych na bazie oferty firmy SELGROS. Strefę gastronomiczną tego dystrybutora żywności poprowadzi ekspert kulinarny Krystian Zalejski. Z kolei firma HENDI na swoim stoisku odsłoni tajniki przygotowywania potraw metodą sous-vide. Prowadzący Rafał Sajur i Marek Oses opowiedzą także o wymiernych korzyściach z nią związanych jak chociażby optymalizacja procesu zarządzania odpadami produktowymi. Pawilon 7A, stoisko nr 24 i stoisko nr 19

Strefa z kusząca aromatem kawy

Podczas targów POLAGRA GASTRO nie zabraknie również kawowych inspiracji. Na specjalnie wydzielonej przestrzeni powstanie strefa dla baristów i managerów kawiarni, w której specjaliści zdradzą nie tylko sekrety przyrządzania pysznej kawy, ale zaproponują również rozwiązania pozwalające na efektywne prowadzenie kawiarni. I tak już 29 września odbędzie się cykl warsztatów biznesowych, podczas których szkoleniowcy, konsultanci oraz producenci będą dzielić się wiedzą i pasją w prowadzeniu kawowego biznesu koncentrując się m. in. na takich zagadnieniach jak jakość obsługi, dbałość o produkty serwowane w kawiarni z naciskiem na samą kawę czy marketing w kawiarniach. Drugi dzień targów będzie niezwykle widowiskowy. W tym czasie odbędą się bowiem zawody La Marzocco Barista Challenge dedykowane pasjonatom kawy i sztuki Latte Art. Inspiracje związane z podawaniem kawy będą natomiast serwowane 1 października. Ten dzień w strefie kawowej zdominują Mistrzowie Polski Baristów, by poprowadzić warsztaty i wykłady m .in. z takich obszarów jak alternatywne metody zaparzania kawy, cupping kaw speciality czy Latte Art Masterclass. Pawilon 7A, strefa kawowa

Zaaranżuj lokal gastronomiczny z głową

Sukces lokalu gastronomicznego uwarunkowany jest nie tylko serwowanymi w nim daniami czy lokalizacją, ale także jego aranżacją – zarówno części dostępnej dla klientów jak i tej, która jest schowana przed ich wzrokiem, a w której odbywa się proces przygotowania posiłków. Cennych wskazówek w tym obszarze nie zabraknie podczas spotkania z dr inż. Barbara Koziorowską, konsultantką Międzynarodowego Stowarzyszenia Konsultantów Gastronomicznych (Foodservice Consultants Society International). Ekspertka podzieli się wiedzą i doświadczeniem jak w zależności od zakładanego menu dobrać wyposażenie technologiczne i rozplanować pomieszczenia, by procesy związane z przygotowaniem posiłków i obsługą klientów przebiegały w optymalny sposób. Pawilon 7, sala F

Podobnych inspiracji właściciele lokali gastronomicznych będą mogli zaczerpnąć również podczas konferencji „Trendy stylistyczne, funkcjonalne i aranżacyjne w tworzeniu miejsc związanych z gastronomią”. Pawilon 7, sala C

Kuchnia w mistrzowskim wydaniu

Podczas tegorocznych targów POLAGRA GASTRO odbędzie się już 14. edycja Kulinarnego Pucharu Polski - najbardziej prestiżowego na polskiej arenie gastronomicznej konkursu dla profesjonalistów. W edycji 2014 zmierzy się 12 drużyn, które wykazały się najwyższym kunsztem podczas konkursów nominowanych. W tegorocznym półfinale uczestnicy będą musieli zachwycić jury nie tylko wykwintną przystawką na bazie przegrzebek, pigwy i dyni, ale również deserem łączącym białą czekoladę, maliny i ... buraka ćwikłowego. To duże wyzwanie dla kucharzy, ale też impuls do rozszerzenia wachlarza własnych umiejętności. Finaliści konkursu będą rywalizować natomiast przygotowując danie główne. Perfekcyjna kompilacja polędwiczki cielęcej z jarmużem i borówkami przyniesie jej autorowi tytuł „Najlepszego z najlepszych”, możliwość uczestnictwa w zagranicznym szkoleniu oraz uznanie ze strony autorytetów ze świata gastronomii. W Jury Kulinarnego Pucharu Polski zasiadają bowiem kulinarni eksperci z Polski i zagranicy – szefowie kuchni znanych restauracji, autorzy ciekawych projektów kulinarnych.  Pawilon 7A

Obok Kulinarnego Pucharu Polski odbywać się będzie także finał Primerba Cup 2014 organizowany przez Unilever Food Solutions. Tematem tegorocznych rozgrywek będzie jeden z żywiołów - ZIEMIA, co oznacza, że danie główne oprócz podstawowego składnika – cielęciny musi uwzględniać w swojej recepturze rośliny, których jadalna część znajduje się pod ziemią. Obowiązkowa jak zawsze jest Primerba KNORR.  Pawilon 7A

 

INVEST-HOTEL – biznes w doskonałej atmosferze

Platforma wiedzy i wymiany doświadczeń, jedyne i niepowtarzalne miejsce, w którym hotelarze, inwestorzy, architekci i projektanci wnętrz, a także przedstawiciele sanatoriów, uzdrowisk, obiektów spa i wellenes, będą mogli zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami z zakresu wyposażenia hoteli.

Szerokie kontakty handlowe 

Targi INVEST-HOTEL wspierają rozwój branży hotelowej, stwarzając klientom biznesowym doskonałe warunki do nawiązania kontaktów handlowych z polskimi i zagranicznymi przedsiębiorcami. INVEST-HOTEL to również możliwość prezentacji nowości produktowych, tym samym bardzo ważne wydarzenie umożliwiające promocję wśród profesjonalnych zwiedzających. Niebywałym atutem targów jest szeroki zakres oferowanych produktów i usług. Co roku swoją ofertę prezentują m.in.: producenci i dystrybutorzy mebli, oświetlenia, tekstyliów, armatury i ceramiki sanitarnej, systemów audiowizualnych i oświetleniowych, grzewczych, wentylacyjnych oraz klimatyzacyjnych, a także przedstawiciele usług budowlanych i wykończeniowych, gastronomicznych, związanych z sektorem spa, odzieżą specjalistyczną i wyposażeniem okołohotelowym.

Platforma wiedzy i wymiany doświadczeń

Uzupełnieniem tegorocznej ekspozycji wystawienniczej będą liczne konferencje i prelekcje, w których wezmą udział znakomite polskie autorytety. W zaszczytnym gronie prelegentów znaleźli się m.in.: Zbigniew Bugaj, Tim Mutton, Włodzimierz Błądek, Grzegorz Dżus, Piotr Tabor czy Krzysztof Gąbiński. 

„Hotel Design Meeting Ogólnopolska Konferencja Projektowania, Wzornictwa i Trendów w Hotelarstwie”

Do dyskusji w gronie profesjonalistów uczestników z pewnością zachęci „Hotel Design Meeting Ogólnopolska Konferencja Projektowania, Wzornictwa i Trendów w Hotelarstwie”. Organizatorem tego spotkania jest Instytut Rynku Hotelarskiego, który we współpracy z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi, zaprezentuje tematykę zasad projektowania hoteli, kształtowania się trendów w hotelarstwie, funkcjonalności poszczególnych pomieszczeń czy nowych designerskich projektów. Konferencja odbędzie się 29 września. → Pawilon 7A, sala GH

Prelekcje „Revenue Management” oraz „Zarządzanie personelem w hotelu”

W dniu 29 września zaplanowane są także dwie bardzo interesujące prelekcje „Revenue Management” oraz „Zarządzanie personelem w hotelu”, które przeprowadzą Krzysztof Gąbiński i Piotr Tabor. Organizatorem tego cyklu spotkań jest Forum Media Polska Sp. z o.o., wydawca pisma dla menadżerów hoteli „Biznes Hotel”.
→ Pawilon 7, sala 1.B

Hotel Marketing Conference 2014”

30 września odwiedzający targi związani zawodowo z branżą hotelową, będą mogli zaczerpnąć wiedzy o nowinkach w zarządzaniu, sprzedaży czy marketingu usług hotelowych, biorąc udział w „ Hotel Marketing Conference 2014”, którą organizuje firma Profitroom we współpracy z Google oraz Międzynarodowymi Targami Poznańskimi. Prelekcje poprowadzą m.in.: Stefan Trienen, Krzysztof Kowalczykiewicz czy Waldemar Antonowicz. Pawilon 7, sala GH

XV Konferencja „Innowacje dla hotelarstwa”

30 września program merytoryczny wzbogaci również XV Konferencja „Innowacje dla hotelarstwa”, podczas której zostaną poruszone tematy związane z innowacyjnymi systemami wentylacji kuchni hotelowej i stanowisk do live cookingu, zapotrzebowaniem rynku na pokoje dla alergików oraz nowoczesnymi rozwiązaniami klimatyzacji, sterowania i automatyki dla hoteli. Ze wspomnianą tematyką odwiedzających zapoznają Robert Dzikowski, dr Lech Piotrowski, mgr. inż. Krzysztof Grzonka oraz inż. Bartosz Daroszewski.
→ Pawilon 14, sala 3.A

Konferencja „Aktualna sytuacja na rynku hoteli w Polsce”

Trzeci dzień targów (1 października) rozpocznie dyskusja na temat  „Aktualnej sytuacji na rynku hoteli w Polsce”. Do konstruktywnej debaty zaprosi Jerzy Miklewski z firmy Projekt Hotel.  → Pawilon 7, sala 1.B