jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Informacja Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o działaniach w celu poszukiwania nowych rynków zbytu w związku z rosyjskim embargiem

Federacja Rosyjska od wielu lat jest ważnym odbiorcą polskiej żywności, największym spoza Unii Europejskiej. W roku 2013 polski eksport do Rosji wyniósł 1 252 mln euro (wzrost o 19% w stosunku do roku poprzedniego), co stawiało Rosję na 3. miejscu w polskim eksporcie rolno-spożywczym, po Niemczech i Wielkiej Brytanii.

Znaczenie rynku rosyjskiego

Federacja Rosyjska od wielu lat jest ważnym odbiorcą polskiej żywności, największym spoza Unii Europejskiej. W roku 2013 polski eksport do Rosji wyniósł 1 252 mln euro (wzrost o 19% w stosunku do roku poprzedniego), co stawiało Rosję na 3. miejscu w polskim eksporcie rolno-spożywczym, po Niemczech i Wielkiej Brytanii.

Zablokowanie możliwości importu polskich produktów rolnych, stanowi poważne utrudnienie w handlu, powodujące duże straty gospodarcze.

Zakazy wprowadzone przez stronę rosyjską

  • 27 stycznia 2014 r. zaprzestanie uznawania unijnych świadectw zdrowia dla żywych świń, mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych, (wykrycie dwóch przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików na Litwie).
  • 27 lutego 2014 r. zakaz importu żywych świń, ich materiału genetycznego i produktów wieprzowych, nie poddanych obróbce termicznej z Polski (pojawienie się przypadków ASF w Polsce)
  • 7 kwietnia 2014 r. – zakaz importu gotowych produktów mięsnych z zawartością mięsa wieprzowego (w tym poddanych obróbce termicznej), a także zakaz tranzytu przez teren Polski żywych świń transportowanych do Rosji.
  • 1 sierpnia 2014 r. czasowy zakaz importu wybranych owoców i warzyw z Polski, w tym jabłek.
  • 7 sierpnia 2014 r. opublikowanie listy produktów spożywczych, których import na terytorium Federacji Rosyjskiej jest zakazany przez okres jednego roku, m.in. z UE (zakres towarowy nieznacznie zmieniony 20 sierpnia 2014 r.).

Działania w celu poszukiwania nowych rynków zbytu

Natychmiastowa reakcja MRiRW, we współpracy z Ministerstwem Gospodarki i Ministerstwem Spraw Zagranicznych:

  • poszukiwanie nowych rynków zbytu dla polskich produktów rolno-spożywczych,
  • wsparcie dla polskich producentów dotkniętych przez rosyjskie zakazy.
  • 5 sierpnia br. rozesłanie do polskich placówek, za pośrednictwem MG i MSZ prośby o bardzo pilne uzyskanie informacji nt. możliwości sprzedaży polskich owoców i warzyw objętych rosyjskim zakazem z 1 sierpnia br. (następnie uzupełniona o produkty objęte zakazem 7 sierpnia)
  • prośba MG do Wydziałów Promocji Handlu i Inwestycji Ambasad RP o analizę możliwości korekty planów promocji i ich uzupełnienie o odpowiednie przedsięwzięcia promujące wyroby polskiego przemysłu spożywczego, a także o zintensyfikowanie działań promujących polską żywność przy formułowaniu planów promocji na 2015 r.
  • przygotowanie analizy „Możliwości eksportu na rynki państw unijnych oraz państw trzecich polskich owoców i warzyw świeżych” (FAPA, na podstawie materiałów placówek dyplomatycznych)
  • stałe prace analityczne MRiRW, MSZ, MG:
  • identyfikacja potencjalnych rynków zbytu dla polskich produktów rolno-spożywczych
  • identyfikacja krajów priorytetowych, o największym potencjale importowym
  • powołanie Zespołu Międzyresortowego w sprawie działań stabilizujących na rynkach owoców i warzyw objętych embargiem Federacji Rosyjskiej
  • uruchomienie przez Agencję Rynku Rolnego instrumentu „formularz eksportera”: przepływ informacji między potencjalnymi eksporterami i importerami
  • opracowanie przez ARR zbiorczego wykazu firm i ich oferty i przekazanie polskim placówkom do rozpowszechnienia wśród przedsiębiorców
  • intensyfikacja współpracy międzynarodowej ministra Marka Sawickiego poświęcona dostępowi polskiej żywności do rynków:
  • spotkania z ambasadorami Białorusi, Kazachstanu, ZEA, Wietnamu, Japonii i Iranu w Polsce. spotkania z ambasadorami RP
  • spotkania z przedstawicielami kierownictwa zagranicznych resortów rolnictwa, handlu i spraw zagranicznych oraz służb i podmiotów związanych z importem żywności: Białorusi, Azerbejdżanu, Kazachstanu, Mauretanii, Kenii, Indii, Chin
  • organizacja misji gospodarczych i udział w targach: Białoruś (misje oraz targi PRODEXPO) Kazachstan (misja oraz targi World Food Kazakhstan), Azerbejdżan (misja), w planach udział w Targach SIAL Middle East w ZEA oraz misja do Algierii w grudniu br.
  • prowadzenie działań informacyjno-promocyjnych podczas zagranicznych imprez wystawienniczo-targowych: Hongkong, Paryż, Kijów
  • prowadzenie działań informacyjno-promocyjnych podczas imprez wystawienniczo-targowych w Polsce przedsiębiorców z krajów trzecich: Polagra Food 2014 w Poznaniu
  • 26 sierpnia 2014 r. obniżenie o 20% stawki z tytułu gwarantowanych przez Skarb Państwa ubezpieczeń i gwarancji eksportowych (Korporacja Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych S.A. 26 krajów)
  • intensyfikacja współpracy międzynarodowej przez służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności: intensyfikacja współpracy z podmiotami sektora rolno-spożywczego; spotkania i wizyty eksperckie (szczególnie dotyczy to krajów Dalekiego Wschodu: Chin, Korei, Japonii, Singapuru).

Dotychczasowe sukcesy

  • od sierpnia br. dostęp do rynku japońskiego dla polskiej wołowiny;
  • od lipca br. dostęp do rynku ukraińskiego mięsa wieprzowego i jego przetworów (z wyłączeniem woj. podlaskiego, pod określonymi warunkami);
  • od końca sierpnia br. dostęp do rynku ukraińskiego mięsa wołowego bez kości, spełniającego wymogi OIE (oprócz mięsa odkostnionego mechanicznie);
  • od sierpnia br. dostęp do rynku białoruskiego przeżuwaczy (zwierzęta rzeźne) i ich materiału biologicznego;
  • od października br. dostęp do rynku kanadyjskiego świeżych jabłek;
  • w listopadzie br. Singapur przekazał listę warunków, dotyczących uznania regionalizacji w zakresie ASF,  które strona polska musi spełnić. W przypadku wypełnienia wymogów strony singapurskiej, wznowienie eksportu wieprzowiny z Polski do Singapuru będzie możliwe. Aktualnie trwają stosowne analizy i konsultacje w zakresie ww. dokumentów;
  • w listopadzie br. Chile poinformowało o otwarciu dostępu dla wieprzowiny, żelatyny i kolagenu do swojego rynku. Ponadto strona chilijska poprosiła o przekazanie dodatkowych informacji dotyczących ASF oraz o przekazanie listy zakładów zainteresowanych eksportem
  • negocjacje nowych wzorów świadectw zdrowia dla szeregu produktów (np. 15 września br. – świadectwo dla wieprzowiny w eksporcie do Mołdawii).

Inicjatywy systemowe

  • obsadzenie etatu radcy rolnego w Ambasadzie RP w Chinach
  • inicjatywa ministra Marka Sawickiego utworzenia komórek ds. rolnictwa w wybranych placówkach dyplomatycznych:
  • Komórka ds. rolnictwa z siedzibą w ChRL – współpraca z krajami Dalekiego Wschodu,
  • Komórka ds. rolnictwa z siedzibą w ZEA – współpraca z krajami Bliskiego Wschodu,
  • Komórka ds. rolnictwa z siedzibą w Algierii – współpraca z krajami Afryki Północnej,
  • Komórka ds. rolnictwa z siedzibą w Indiach – współpraca z krajami Azji Południowej;
  • inicjatywa ministra Marka Sawickiego przeniesienia etatu Radcy Rolnego z Ambasadzie RP w Paryżu do polskiej placówki dyplomatycznej w Algierze;
  • długofalowe udzielanie wsparcia eksperckiego dla krajów stowarzyszonych/kandydujących do UE:
  • pozyskiwanie w regionie Bałkanów Zachodnich przyszłych sojuszników w tworzeniu WPR;
  • w grudniu br. planowana jest organizacja seminarium eksperckiego w Macedonii oraz wizyta ministra M. Sawickiego w Czarnogórze, będąca kontynuacją dwóch wcześniej zorganizowanych przez MRiRW seminariów dla beneficjentów czarnogórskich.