jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kropla zdrowia w kuchni

Czy europejska kuchnia to odpowiednie miejsce dla przyprawy z kraju Kwitnącej Wiśni? Dlaczego warto wprowadzić sos sojowy do codziennej diety? Jaki sos wybrać i czym się kierować przy jego wyborze?

Czy europejska kuchnia to odpowiednie miejsce dla przyprawy z kraju Kwitnącej Wiśni? Dlaczego warto wprowadzić sos sojowy do codziennej diety? Jaki sos wybrać i czym się kierować przy jego wyborze?

Naturalny sos sojowy jest kojarzony głównie z potrawami Dalekiego Wschodu. Stał się nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej, ale został doceniony także przez Europejczyków. I nie tylko z uwagi na swoje właściwości zdrowotne. Jego głęboka, ciemna barwa, aromatyczny smak i zapach z powodzeniem sprawdzają się także w tradycyjnych europejskich daniach.

Krótko o korzyściach

Kropla zdrowia w kuchniWystarczy kilka kropli naturalnego sosu sojowego, aby potrawa nabrała wyjątkowego smaku i nie potrzebowała dodatku soli. Ponadto, naturalny sos sojowy dostarcza pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przyprawa jest także źródłem błonnika, witamin z grupy B i pierwiastków mineralnych. Naturalny sos sojowy świetnie sprawdzi się również w diecie dzieci i osób starszych, którym zaleca się mniejsze ilości soli i właśnie im dedykowane są sosy o zredukowanej zawartości soli, np. Kikkoman Less Salt.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze sosu sojowego?

Na etykietę. Im lista podanych na niej składników jest dłuższa, tym więcej sztucznych dodatków. Szukajmy sosów w 100% naturalnych, które powstają z jak najmniejszej ilości komponentów, np. Kikkoman. Sos sojowy Kikkoman jest całkowicie naturalną, pozbawioną sztucznych składników przyprawą, na co wpływa sposób jego fermentacji oraz skład. Powstaje tylko z 4 składników: soi, ziaren zbóż, soli i wody, a jego wyjątkowy smak i zapach wynika z 6-miesięcznego czasu fermentacji. Nie wymaga to stosowania syntetycznych barwników i aromatów.

Do czego stosować sos sojowy?

Nie należy ograniczać zastosowania sosu sojowego jedynie do kuchni azjatyckiej, gdyż ten świetnie sprawdza się w wielu innych. Przykładem są włoskie pasty i pizza czy amerykańskie burgery. Bardzo często stosuje się go również w marynatach do mięs: drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Naturalnym sosem sojowym można wzmocnić także smak zup, sałatek oraz dipów. Świetnie poddaje się każdej formie obróbki termicznej, zarówno w potrawach smażonych, pieczonych, duszonych, jak i gotowanych. Należy jednak pamiętać, żeby dodawać go na końcu, gdyż długie gotowanie sprawi, że potrawa zostanie zdominowana smakiem sosu.

W polskiej kuchni

W kuchni polskiej naturalny sos sojowy podkreśli smak słodkich pomidorów, a nawet tak tradycyjnych potraw jak: kapuśniak, kotlety mielone, nadzienie do gołąbków czy tatar. I co może być zaskakujące… bardzo lubi łączyć się z deserami. Polecamy!