jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

II Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia

23 i 24 maja w hali Centrum Rekreacyjno-Sportowego w Zielonej Górze odbyła się druga edycja Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia. Impreza wypadła bardzo okazale. Uroczystego otwarcia dokonała Marszałek Województwa Lubuskiego Elżbieta Polak.  

23 i 24 maja w hali Centrum Rekreacyjno-Sportowego w Zielonej Górze odbyła się druga edycja Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia. Impreza wypadła bardzo okazale. Uroczystego otwarcia dokonała Marszałek Województwa Lubuskiego Elżbieta Polak.

II Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia II Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia

60 wystawców z całego kraju przywiozło mnóstwo pyszności. W zasadzie był cały spożywczy asortyment. Wszystko w najwyższej jakości. Delikatne sery (kozie, krowie i owcze), twarogi, śmietany, kefiry, jogurty, klarowane masło, wina, nalewki, piwo, cydr, kwas chlebowy, naturalne soki, miody, wędliny, makarony, mięsa, trufle, przyprawy, napoje, ryby, kwas chlebowy, oleje, oliwy, chleby, ciasta, turecka baklava, chałwa z lnu, słodkości i słodkości bez cukru (ze stewią), lody, herbaty, probiotyki, sprzęt rehabilitacyjny, sokowytłaczarki, ekologiczne kosmetyki, wyroby z lnu i bolesławicka ceramika. Do wyboru, do koloru.

II Ogólnopolskie Targi Dobrego JedzeniaSwoje stoisko informacyjne miała Agencja Rynku Rolnego i Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych (LOIiWA) w Kalsku. Na dzieci czekała strefa dzieci, gdzie najmłodsi przez zabawę odkrywali tajemnice nauki i doskonalili swoje umiejętności w zabawach kreatywno-manualnych oraz na planszach. Na zewnątrz było wielkie puszczanie mydlanych baniek.

W sobotę na scenie kulinarnej pokazały się trzy zielonogórskie restauracje. Szef kuchni Miyagi Sushi – Hubert Greifenberg, czarował publiczność pięknymi kawałkami ryżu z różnymi dodatkami. Dla wielbicieli kuchni włoskiej szef kuchni IL Vicolo – Paweł Mierzejewski, zaprezentował m.in. przegrzebki. Fani kuchni francuskiej z zaciekawieniem słuchali i obserwowali szefa kuchni La Tulipe Noire – Pawła Bobrowskiego. Wszystkie pokazy zakończyły się degustacją i wielkimi brawami.

W niedzielę na scenie pojawił się Krzysztof Polok – kucharz, pasjonat gotowania w niskich temperaturach, znawca kuchni molekularnej. Pokaz wzbudził wielkie zainteresowanie, a kłęby „dymu” wylewanego azotu robiły niesamowite wrażenie.

Później sceną zawładnął Tomasz Jakubiak – gwiazda telewizji, showman i znakomity kucharz – propagator produktów regionalnych. W towarzystwie jeszcze czterech kucharzy przygotował fantastyczne dania, używając m.in. miętusa, szczawiu i szparagów. Tłum obserwatorów nie mógł się doczekać degustacji, ale warto było być cierpliwym. Próbki znikały błyskawicznie.

II Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia II Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia

Targi Dobrego Jedzenia to także nagrody i wyróżnienia. Tak jak w roku poprzednim, przyznano trzy Lubuskie Złote Lubczyki. Jury pod przewodnictwem Tomasza Jakubiaka nagrodziło: firmę „Palce Lizać” za masło klarowane „Ghee”, firmę „Gacjana” za „Chałwę lnianą pistacjową z orzechem nerkowca i gorzką czekoladą” oraz firmę „Qzko za ser „Qustasz”.

Organizatorzy nie zapomnieli też o publiczności, która bardzo licznie odwiedziła zielonogórską halę CRS. Nagroda w postaci kosza produktów regionalnych trafiła do pana Janusza Puchalskiego.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!

I to by było na tyle, jak mawiał Klasyk. Do zobaczenia za rok!