jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Uwaga cukrzycy! Zdrowe tłuszcze w Waszej diecie

Jak wynika z najnowszych danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, na całym świecie żyje 387 milionów ludzi ze zdiagnozowaną cukrzycą, a blisko 180 milionów choruje nie wiedząc o tym.

Jak wynika z najnowszych danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, na całym świecie żyje 387 milionów ludzi ze zdiagnozowaną cukrzycą, a blisko 180 milionów choruje nie wiedząc o tym. W Polsce liczbę chorych szacuje się na dwa miliony. Liczba cukrzyków cały czas rośnie – wielu ekspertów twierdzi, że mamy do czynienia z groźną epidemią i przewiduje dalszy wzrost zachorowań.

Jak zwiększyć spożycie korzystnych tłuszczów nienasyconych w codziennej diecie? Przede wszystkim należy szukać ich w olejach roślinnych, miękkiej margarynie, orzechach, nasionach, tłustych rybach morskich.
Jak zwiększyć spożycie korzystnych tłuszczów nienasyconych w codziennej diecie? Przede wszystkim należy szukać ich w olejach roślinnych, miękkiej margarynie, orzechach, nasionach, tłustych rybach morskich. 

Do przyczyn powiększania się rzeszy chorych na cukrzycę zaliczana jest nieodpowiednia dieta, składająca się z produktów zawierających dużo dodanego cukru, zmniejszenie aktywności fizycznej i co za tym idzie – otyłość. Co ciekawe, ponad 75% cukrzyków żyje w krajach rozwijających się, gdzie w ostatnich dziesięcioleciach tradycyjna dieta bogata w naturalne produkty takie jak warzywa, owoce, produkty zbożowe, ustąpiła miejsca produkrom przetworzonym i niezdrowym nawykom żywieniowym, prowadzącym do otyłości.

Większość chorych, którzy znajdują się pod stałą opieką lekarza, zdaje sobie sprawę, jak ważne w tej chorobie są prawidłowe żywienie i umiarkowany, regularny wysiłek fizyczny. Jednak zalecenia diabetologów koncentrują się głównie na kontroli spożycia węglowodanów złożonych i cukrów prostych, a temat tłuszczu jest często pomijany.

Z okazji Światowego Dnia Cukrzycy dr Lucyna Pachocka z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia radzi jak prawidłowo zbilansować tłuszcze w diecie cukrzyka.

Rekomendowane spożycie tłuszczów w przypadku cukrzyków nie różni się szczególnie od zaleceń dla osób zdrowych, co oznacza, że ok. 25-30% energii w diecie powinno pochodzić z tego źródła. Bardzo ważna jest jednak jakość tłuszczów spożywanych przez osoby chore na cukrzycę – powinny one dążyć do ograniczania ilości tłuszczów nasyconych (obecnych m.in. w maśle, tłustym mięsie, serach podpuszczkowych) ponieważ ich nadmierne spożycie prowadzi do wzrostu stężenia cholesterolu LDL we krwi. Podwyższone stężenie cholesterolu, w odróżnieniu od cukrzycy, jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka chorób serca. Cukrzycy powinni więc zastępować tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe kwasami nienasyconymi. Ta prosta zmiana w diecie może korzystnie wpłynąć na obniżenie ryzyka zarówno chorób serca, jak i udarów w tej grupie pacjentów” zaleca dr Lucyna Pachocka.

Jak zwiększyć spożycie korzystnych tłuszczów nienasyconych w codziennej diecie?

Przede wszystkim należy szukać ich w olejach roślinnych, miękkiej margarynie, orzechach, nasionach, tłustych rybach morskich.

dr Lucyna Pachocka
dr Lucyna Pachocka

Przygotowując kanapki (najlepiej z razowego pieczywa) warto użyć miękkiej margaryny – produkowana jest z olejów roślinnych i stanowi źródło cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych m.in. omega 3 i 6. Na szczęście od wielu lat dobrej jakości miękkie margaryny nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans, są więc polecane w codziennej diecie. Warto też zwiększyć ilość zjadanych ryb (do ok. 2 razy w tygodniu). Ponadto spożywać awokado, pestki dyni czy słonecznika. Cukrzycy, jako osoby zagrożone chorobami układu krążenia, powinny też dbać o prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi. Dla osób z podwyższonym cholesterolem dobrą opcją są margaryny wzbogacane fitosterolami.

Korzystny efekt występuje przy spożyciu od 1,5 do 3 g steroli/dobę. Jeżeli na przestrzeni 2-3 tygodni codziennie spożyjemy od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych, czyli ok. 30 g margaryny (jest to ilość wystarczająca na posmarowanie 3-4 kromek pieczywa), to uzyskamy efekt w postaci obniżenia stężenia „złego” cholesterolu LDL o 7 - 10%” dodaje dr Pachocka.