jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Grillowane warzywa – prosto do sałatki

Liczne spotkania przy grillu wymagają od nas pewnej dozy kreatywności. Wypieczona karkówka i chrupiąca kiełbaska mogą oczywiście za każdym razem smakować tak samo dobrze, jednak warto urozmaicić je dodatkami, które równie dobrze wpiszą się w nasze grillowe menu. 

Liczne spotkania przy grillu wymagają od nas pewnej dozy kreatywności. Wypieczona karkówka i chrupiąca kiełbaska mogą oczywiście za każdym razem smakować tak samo dobrze, jednak warto urozmaicić je dodatkami, które równie dobrze wpiszą się w nasze grillowe menu.

Grillowane warzywa – prosto do sałatki KnorrDoskonałym pomysłem, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań bezmięsnych, będą podpieczone i wyjątkowo pachnące – warzywa. Dzięki nim wyczarować możemy na przykład pyszną sałatkę.

Warzywa z grilla? Oczywiście! Oprócz feerii kolorów, którymi wzbogacą nasze potrawy, uzupełnią je one dodatkowo mnóstwem witamin i składników mineralnych, o których nie powinniśmy zapominać w naszej codziennej diecie. Chrupkie i pachnące, świetnie sprawdzą się podczas licznych spotkań przy ruszcie.

Oprócz tego znajdą również zastosowanie jako baza do wyśmienitych sałatek i dodatków, które w kilka chwil zaserwować będziemy mogli naszym gościom na stół.

Dużo dobrego smaku, a przy tym niewiele kalorii - szparagi

Szparagi zaliczyć możemy do grupy warzyw, które wyjątkowo dobrze odnajdą się na grillu. Są nie tylko lekkostrawne i niskokaloryczne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak. Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach - sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni - począwszy od maja, do końca czerwca.

 

By grillowane szparagi smakowały jeszcze lepiej, możemy je połączyć np. z serem cheddar:

Grillowane szparagi z cheddarem

Grillowane szparagi z cheddarem Knorr

Składniki:

  • 12 szparagów
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 100 g pieczarek
  • Pół cytryny
  • 0,2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść szparagi i na 3 minuty wrzuć je do wrzątku, a następnie włóż do wody wypełnionej kostkami lodu. Po chwili, wyciągnij je z wody i dokładnie odsącz.
  2. Wymieszaj: sok z cytryny, oliwę i wodę, razem z Sosem sałatkowym koperkowo - ziołowym Knorr, który znakomicie dopełni smak gotowego dania.
  3. Pokrój pieczarki w plasterki i zalej je przygotowanym sosem.
  4. Szparagi wrzuć na ruszt i piecz do momentu, aż ukażą się na nich ciemniejsze paski. W tym czasie wyściel pergaminem blachę i połóż na nią zgrillowane szparagi, które na koniec posyp startym wcześniej serem cheddar. Tak przygotowane danie zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Szparagi podawaj wraz z sałatką z pieczarek.
 

Kolorowa i soczysta - dynia

Innym warzywem, które warto przyrządzić na grillu, może być dynia, zawierająca dużo witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku. Niskokaloryczna i pachnąca, świetnie odnajdzie się w pysznej sałatce w towarzystwie rukoli, winogron i sera brie:

Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie

Składniki:

  • 200 g dynii
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
  • Pół opakowania rukoli
  • 10 ciemnych winogron
  • 100 g sera brie
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, wydrąż, a następnie pokrój miąższ w długie, cienkie plastry. Nasmaruj je następnie oliwą i grilluj przez chwilę na ruszcie.
  2. Opłucz sałatę w zimnej wodzie, dokładnie osusz i ułóż na półmisku. Wymieszaj Sos sałatkowy francuski Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, z przygotowaną wodą oraz oliwą.
  3. Pokrój na połówki winogrona, jak również w niedużą kostkę ser, a następnie wyłóż kawałki na sałatę. Zgrillowane plastry dyni ułóż dekoracyjnie i również ułóż na sałacie. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem i podawaj z bagietką ziołową.

 

Prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna – cukinia

Cukinia to idealna propozycja na grilla. Sezon na nią rozpoczyna się na początku wakacji i trwa do jesieni. Jest niskokaloryczna, a zawiera przy tym wiele istotnych witamin i minerałów. Wykorzystać ją możemy na wiele różnych sposobów, m. in. do przygotowania szaszłyków czy pysznej sałatki z mozzarellą i pomidorami:

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią Knorr

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 1 cukinia
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
  • świeża bazylia (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie cukinię i pokrój w plastry, a następnie wrzuć na grilla - lub mocno wcześniej nagrzaną patelnię grillową - i dokładnie opiecz z każdej strony.
  2. Pomidory najpierw sparz we wrzącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  3. Pokrój w plastry także ser mozzarella.
  4. Ułóż na przemian na talerzu plastry pomidora, sera i cukinii.
  5. Wmieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym przygotowany Sos sałatkowy włoski Knorr, który doskonale wkomponuje się w sałatkę.
  6. Tak przygotowaną sałatkę skrop na koniec sosem i udekoruj listkami bazylii.
 

Lekko i smacznie  – bakłażan

Grillowany bakłażan świetnie smakować może solo, w połączeniu z dipem, jak również jako dodatek do przygotowywanych mięs. By nabrać mu wyjątkowego smaku, doprawić go możemy mieszanką odpowiednio skomponowanych ziół i przypraw. Innym świetnym pomysłem może być przygotowanie prostej  sałatki na bazie sera blue oraz granatu:

Sałatka z grillowanego bakłażana

Sałatka z grillowanego bakłażana Knorr

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
  • 50 g sera blue
  • 1 bakłażan
  • 1 owoc granatu
  • 300 g mixu sałat
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.
  2. Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę.
  3. Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.
  4. Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu.
  5. Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.

Smacznego grillowania!