jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Sery kozie - smaczne, zdrowe i bez ryzyka alergii

Sery kozie znajdują w Polsce coraz więcej zwolenników, choć ich spożycie cały czas jest zdecydowanie niższe niż w krajach Europy Zachodniej. 

Sery kozie - smaczne, zdrowe i bez ryzyka alergiiSery kozie znajdują w Polsce coraz więcej zwolenników, choć ich spożycie cały czas jest zdecydowanie niższe niż w krajach Europy Zachodniej.

Ser kozi to produkt niezwykle wartościowy i odżywczy. Przede wszystkim stanowi doskonałą alternatywę dla serów z mleka krowiego i jest polecany do spożycia przez lekarzy i dietetyków.

Oprócz wartości odżywczych, ser kozi posiada także wartości lecznicze. Spożywanie serów kozich przez osoby dorosłe zarówno zdrowe, jak i rekonwalescentów wywiera pozytywny wpływ na ich organizm. Sery kozie wzmacniają organizm, czynią go bardziej odpornym na stres oraz różnego rodzaju choroby, korzystnie wpływają na układ nerwowy, wzmacniają pamięć i wspomagają proces uczenia się. Są też lekkostrawne, łatwo przyswajalne przez ludzki organizm i nie uczulają. Z powodzeniem mogą być spożywane przez dzieci ze skazą białkową oraz osoby z nietolerancją laktozy.

Sery kozie - wartości odżywcze

Największym sekretem koziego sera jest procentowo mniejsza ilość tłuszczu, a zwiększona dawka białka, witamin i soli mineralnych w porównaniu do serów z mleka krowiego. Oznacza to jedno - ser kozi jest mniej tłusty, a bardziej bogaty w cenne dla organizmu składniki odżywcze. Poza białkiem, w serach kozich znajdziemy duże ilości cynku i kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny dla młodych kobiet, a także witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz PP. Trzeba w tym miejscu podkreślić, że zawarta w serze kozim witamina A, to gotowa witamina, a nie karoten - prowitamina. Ser kozi jest także cennym źródłem mikroelementów. Znajdziemy w nim m.in. fosfor, magnez, potas, które są niezwykle ważne dla prawidłowej pracy serca, nerek i mózgu. Sery kozie są także najbogatszym źródłem wapnia. Spożycie około 10dkg sera koziego w pełni pokrywa dziennie zapotrzebowanie organizmu na ten właśnie składnik. W mleku i serach kozich nie znajdziemy metali ciężkich, co jest absolutnie wyjątkową cechą tychże produktów. Znajdziemy za to dużo żelaza, który jest niezwykle cenny dla osób cierpiących na anemię, a którego nie ma w żadnym innym serze.

Wracając do białka mleka koziego, to w przeciwieństwie do białka mleka krowiego, nie zawiera ono głównych frakcji globulin działających silnie alergizująco na ludzki organizm. Zarówno struktura, jak również skład białka koziego działają korzystnie na organizm człowieka. Poza tym białko mleka koziego ma zdecydowanie wyższą wartość biologiczną aniżeli białko mleka krowiego. Warto dodać, że mleko kozie (również sery z mleka koziego) zawiera kazeiny w postaci zbliżonej do mleka kobiecego.

Sery kozie - dla kogo i dlaczego warto je jeść?

Po sery kozie powinien sięgać każdy, kto dba o swoje zdrowie i zdrowy sposób odżywiania. Ze względu na wyjątkowe właściwości, ser kozi zalecany jest zarówno ludziom młodym, jak i starszym osobom. Sery kozie to bezapelacyjnie najlepsze produkty dla osób cierpiących na skazę białkową, z nietolerancją laktozy, cierpiących na choroby układu krążenia i nadciśnienie tętnicze. Dobroczynne działanie sera koziego cenione jest również w astmie, zapaleniu oskrzeli, anemii, gruźlicy, chorobie wrzodowej, schorzeniach wątroby i chorobach nowotworowych. Co do tych ostatnich, to liczne badania wykazały, że ser kozi podnosi skuteczność leczenia i korzystnie działa na wzrost odporności organizmu. Udowodniono także, że systematyczne zjadanie sera koziego, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu pokarmowego i oddechowego, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega zawałom i miażdżycy.

Ser kozi - kuchenne inspiracje

Ser kozi jest produktem szalenie wszechstronnym. Idealnie nadaje się jako samodzielna przekąska. Doskonale smakuje w połączeniu z miodem lub konfiturą. Pyszne doznania smakowe zapewnia z owocami, zwłaszcza świeżymi figami, granatem, gruszką i winogronami. Doskonale uzupełnia smak różnych potraw, w tym sałatek. Sałatka z kozim serem to danie bardzo wartościowe i pożywne, a jednocześnie nieziemsko smaczne. Może być serwowane zarówno na obiad, jak i lekką kolację. Dużą popularnością cieszy się sałatka z kozim serem, orzechami, owocami i rukolą. Poniżej znajdziesz przepis na to proste, a jednocześnie wykwintne danie z serem kozim w roli głównej.

Składniki:

- 100g sera koziego
- garść rukoli
- garść roszponki
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 słodka i soczysta gruszka
- 2 łyżki płynnego miodu
- garść orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Ser kozi również kroimy w kostkę. Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Następnie dodajemy ocet, miód, posiekane orzechy i gruszkę. Całość delikatnie przesmażamy. Tak powstały sos wykładamy na rukolę i roszponkę. Posypujemy serem kozim. Gotowe. Smacznego!


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.