google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 22.06.2017
    1 USD
    3.8002
    -0.0088
    1 EUR
    4.2442
    0
    1 CHF
    3.9050
    -0.0054
    1 GBP
    4.8126
    0.0098
    1 RUB
    0.0634
    -0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Najlepsza kawa? To ta świeżo mielona!

    Dobrą kawiarnię można rozpoznać po aromacie kawy, jaki się unosi w lokalu. To on przyciąga klientów, którzy uwielbiają delektować się dobrze zaparzonym napojem.

    Najlepsza kawa? To ta świeżo mielona!Dobrą kawiarnię można rozpoznać po aromacie kawy, jaki się unosi w lokalu. To on przyciąga klientów, którzy uwielbiają delektować się dobrze zaparzonym napojem. Aby osiągnąć ten cel, warto wyposażyć lokal w dobrej jakości sprzęt, który pozwoli wydobyć z kawy to co najlepsze. O aromacie, ale także smaku kawy decyduje szereg czynników, jednak jednym z najważniejszych jest mielenie ziaren na miejscu.

    Ulotny aromat kawy

    Kupowanie zmielonej już kawy, choćby była najlepszego gatunku, może okazać się pierwszym krokiem do porażki. Jeśli chce się serwować klientom naprawdę doskonałą kawę, trzeba na przygotowanie napoju za każdym razem poświęcać odpowiednią ilość czasu. Znawcy kawy zgodnie twierdzą, że najlepszy napój powstaje tuż po zmieleniu ziaren kawy. Wszystko dlatego, że zmielona kawa niezwykle szybko traci swój aromat i smak, często już w kilka godzin po zmieleniu. Z kolei kawa ziarnista, jeśli jest przetrzymywana w odpowiednich warunkach, zachowuje swoje walory nawet przez trzy tygodnie. Te odpowiednie warunki to przede wszystkim szczelne opakowanie, które powinno być przetrzymywane w stosunkowo chłodnym i ciemnym miejscu. Dlatego też kawiarnie lub inne lokale gastronomiczne, które chcą zapewnić swoim klientom doskonałej jakości kawę powinny kupować ją w ziarnach i mielić każdorazowo przed zaparzaniem. Do tego oczywiście niezbędny jest specjalny sprzęt, czyli młynek do kawy.

    Jak wybrać profesjonalny młynek do kawy do gastronomii?

    Chcąc wyposażyć lokal w funkcjonalny i wydajny młynek do kawy, należy przede wszystkim dobrać sprzęt pod względem potrzeb lokalu. Oferta tego rodzaju urządzeń jest bardzo szeroka: http://www.xxlgastro.pl/pl/inne/mlynki-do-kawy/. Poszczególne młynki różnią się między sobą pojemnością zasobnika na kawę ziarnistą, wydajnością, czasem pracy, mocą oraz stopniem zautomatyzowania. Dla profesjonalnego baristy w kawiarni, w której serwuje się dużą liczbę różnego rodzaju kaw, ważne będą takie funkcje jak: łatwy do obsługi panel sterowania, precyzyjny regulator grubości mielenia kawy, czy dozownik pozwalający dostosować porcję kawy do rodzaju napoju. Najbardziej zaawansowane młynki mają zdalne połączenie z ekspresem, co ułatwia i przyśpiesza pracę przy obsłudze klientów.

    Lokale gastronomiczne, w których kawa jest tylko uzupełnieniem oferty, mogą zdecydować się na prostsze urządzenie o podstawowych funkcjach. Przykładem takiego sprzętu jest profesjonalny młynek do kawy z porcjonerem z zasobnikiem na kawę o pojemności 1 kg: http://www.xxlgastro.pl/pl/profesjonalny-mlynek-do-kawy-z-porcjonerem-1kg.html. Atutem tego młynka jest kompaktowy kształt, który zmieści się nawet za niewielkim barem.

    Warto pamiętać, że dobry młynek do kawy to tylko połowa sukcesu, gdyż równie ważny jest sprzęt do parzenia tego aromatycznego napoju, czyli ekspres do kawy. Jeśli lokal jest wyposażony w profesjonalny sprzęt, zamawia dobrej jakości ziarna bezpośrednio z palarni i dodatkowo zatrudnia osobę znającą się na przyrządzaniu różnego rodzaju kaw, może liczyć na powodzenie wśród klientów.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.