jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Najlepsza kawa? To ta świeżo mielona!

Dobrą kawiarnię można rozpoznać po aromacie kawy, jaki się unosi w lokalu. To on przyciąga klientów, którzy uwielbiają delektować się dobrze zaparzonym napojem.

 

Dobrą kawiarnię można rozpoznać po aromacie kawy, jaki się unosi w lokalu. To on przyciąga klientów, którzy uwielbiają delektować się dobrze zaparzonym napojem. Aby osiągnąć ten cel, warto wyposażyć lokal w dobrej jakości sprzęt, który pozwoli wydobyć z kawy to co najlepsze. O aromacie, ale także smaku kawy decyduje szereg czynników, jednak jednym z najważniejszych jest mielenie ziaren na miejscu.

kawa ziarnista

Ulotny aromat kawy

Kupowanie zmielonej już kawy, choćby była najlepszego gatunku, może okazać się pierwszym krokiem do porażki. Jeśli chce się serwować klientom naprawdę doskonałą kawę, trzeba na przygotowanie napoju za każdym razem poświęcać odpowiednią ilość czasu. Znawcy kawy zgodnie twierdzą, że najlepszy napój powstaje tuż po zmieleniu ziaren kawy. Wszystko dlatego, że zmielona kawa niezwykle szybko traci swój aromat i smak, często już w kilka godzin po zmieleniu. Z kolei kawa ziarnista, jeśli jest przetrzymywana w odpowiednich warunkach, zachowuje swoje walory nawet przez trzy tygodnie. Te odpowiednie warunki to przede wszystkim szczelne opakowanie, które powinno być przetrzymywane w stosunkowo chłodnym i ciemnym miejscu. Dlatego też kawiarnie lub inne lokale gastronomiczne, które chcą zapewnić swoim klientom doskonałej jakości kawę powinny kupować ją w ziarnach i mielić każdorazowo przed zaparzaniem. Do tego oczywiście niezbędny jest specjalny sprzęt, czyli młynek do kawy.

Jak wybrać profesjonalny młynek do kawy do gastronomii?

Chcąc wyposażyć lokal w funkcjonalny i wydajny młynek do kawy, należy przede wszystkim dobrać sprzęt pod względem potrzeb lokalu. Oferta tego rodzaju urządzeń jest bardzo szeroka: http://www.xxlgastro.pl/pl/inne/mlynki-do-kawy/. Poszczególne młynki różnią się między sobą pojemnością zasobnika na kawę ziarnistą, wydajnością, czasem pracy, mocą oraz stopniem zautomatyzowania. Dla profesjonalnego baristy w kawiarni, w której serwuje się dużą liczbę różnego rodzaju kaw, ważne będą takie funkcje jak: łatwy do obsługi panel sterowania, precyzyjny regulator grubości mielenia kawy, czy dozownik pozwalający dostosować porcję kawy do rodzaju napoju. Najbardziej zaawansowane młynki mają zdalne połączenie z ekspresem, co ułatwia i przyśpiesza pracę przy obsłudze klientów.

Lokale gastronomiczne, w których kawa jest tylko uzupełnieniem oferty, mogą zdecydować się na prostsze urządzenie o podstawowych funkcjach. Przykładem takiego sprzętu jest profesjonalny młynek do kawy z porcjonerem z zasobnikiem na kawę o pojemności 1 kg: http://www.xxlgastro.pl/pl/profesjonalny-mlynek-do-kawy-z-porcjonerem-1kg.html. Atutem tego młynka jest kompaktowy kształt, który zmieści się nawet za niewielkim barem.

Warto pamiętać, że dobry młynek do kawy to tylko połowa sukcesu, gdyż równie ważny jest sprzęt do parzenia tego aromatycznego napoju, czyli ekspres do kawy. Jeśli lokal jest wyposażony w profesjonalny sprzęt, zamawia dobrej jakości ziarna bezpośrednio z palarni i dodatkowo zatrudnia osobę znającą się na przyrządzaniu różnego rodzaju kaw, może liczyć na powodzenie wśród klientów.

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.