jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zdrów jak cesarz. 5 właściwości czerwonej herbaty, które trzeba znać

To nie przypadek, że Chińczycy przez długie lata cieszą się dobrym zdrowiem. Potwierdzają to badania. Chociażby te z regionu Qu Jing w prowincji Yunnan. Długowieczni mieszkańcy poza tym, że mają pozytywne nastawienie do życia, dietę bogatą w ryby i sporo codziennej aktywności fizycznej, to po posiłku zawsze piją… herbatę. Lekarze i naukowcy postanowili pójść tym tropem. Odkryli, że czarowana herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Zdrów jak cesarz. 5 właściwości czerwonej herbaty, które trzeba znaćTo nie przypadek, że Chińczycy przez długie lata cieszą się dobrym zdrowiem. Potwierdzają to badania. Chociażby te z regionu Qu Jing w prowincji Yunnan. Długowieczni mieszkańcy poza tym, że mają pozytywne nastawienie do życia, dietę bogatą w ryby i sporo codziennej aktywności fizycznej, to po posiłku zawsze piją… herbatę. Lekarze i naukowcy postanowili pójść tym tropem. Odkryli, że czarowana herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Pu-Erh – królowa herbaty

Podobno herbata z miasteczka Pu-Erh swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi. Jedni podają, że po powodzi całe zbiory czerwonych liści zostały przeniesione do jaskiń wysoko w góry, by wyschły. Mówi się, że o nich zapomniano w wirze odbudowy wioski i plantacji, a wrócono do nich po latach. Pierwsze wrażenie miało absolutnie nie zachęcać do picia, ale chińscy chłopi spróbowali. Okazało się, że dzięki fermentacji herbata nabrała charakterystycznego ziemisto-korzennego smaku. Aromat ten rozsławił Pu-Erh w całych Chinach i w Tajwanie. Naparem miała się zachwycać cała dynastia cesarska Tang. Bo historia czerwonej herbaty zaczyna się właśnie w około 1700 roku przed naszą erą.

Pu-Erh – zioło lecznicze

Ale wtedy nawet cesarz nie wiedział dokładnie, jakie dobrodziejstwa kryją się w tych niepozornych liściach. Dziś już wiadomo, że Pu-Erh zawiera m.in. garbniki, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Z kolei kofeiny i taniny w czerwonej herbacie jest niewiele, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza. Przypuszczenia starożytnych chińskich medyków okazały się słuszne. Czerwona herbata ma dobroczynny wpływ na zdrowie.

Potwierdzone naukowo właściwości czerwonej herbaty:

  • działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie
  • poprawia pamięć, koncentrację i nastrój
  • przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma bowiem działanie moczopędne
  • wzmacnia organizm

Dzięki temu, że czerwona herbata pobudza metabolizm, napar ten zasłynął na całym świecie jako wspomagacz odchudzania.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Aby napar zachował smak i właściwości lecznicze herbatę należy zaparzyć w porcelanowym czajniczku w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu przez 3 do 7 minut, a następnie przelać do małych porcelanowych filiżanek.

Warto sięgnąć po gotowe mieszanki. Dla przykładu - Herbapolu oferuje kilka rodzajów herbaty Pu-Erh. Od klasycznej w liściach, po aromatyzowane. Grejpfrut i cytryna dobrze podkręcają aromat czerwonego naparu.

Więcej herbat znajdziesz Herbapol Herbaty