15-06-2016, 00:00
To nie przypadek, że Chińczycy przez długie lata cieszą się dobrym zdrowiem. Potwierdzają to badania. Chociażby te z regionu Qu Jing w prowincji Yunnan. Długowieczni mieszkańcy poza tym, że mają pozytywne nastawienie do życia, dietę bogatą w ryby i sporo codziennej aktywności fizycznej, to po posiłku zawsze piją… herbatę. Lekarze i naukowcy postanowili pójść tym tropem. Odkryli, że czarowana herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Pu-Erh – królowa herbaty
Podobno herbata z miasteczka Pu-Erh swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi. Jedni podają, że po powodzi całe zbiory czerwonych liści zostały przeniesione do jaskiń wysoko w góry, by wyschły. Mówi się, że o nich zapomniano w wirze odbudowy wioski i plantacji, a wrócono do nich po latach. Pierwsze wrażenie miało absolutnie nie zachęcać do picia, ale chińscy chłopi spróbowali. Okazało się, że dzięki fermentacji herbata nabrała charakterystycznego ziemisto-korzennego smaku. Aromat ten rozsławił Pu-Erh w całych Chinach i w Tajwanie. Naparem miała się zachwycać cała dynastia cesarska Tang. Bo historia czerwonej herbaty zaczyna się właśnie w około 1700 roku przed naszą erą.
Pu-Erh – zioło lecznicze
Ale wtedy nawet cesarz nie wiedział dokładnie, jakie dobrodziejstwa kryją się w tych niepozornych liściach. Dziś już wiadomo, że Pu-Erh zawiera m.in. garbniki, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Z kolei kofeiny i taniny w czerwonej herbacie jest niewiele, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza. Przypuszczenia starożytnych chińskich medyków okazały się słuszne. Czerwona herbata ma dobroczynny wpływ na zdrowie.
Potwierdzone naukowo właściwości czerwonej herbaty:
Dzięki temu, że czerwona herbata pobudza metabolizm, napar ten zasłynął na całym świecie jako wspomagacz odchudzania.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Aby napar zachował smak i właściwości lecznicze herbatę należy zaparzyć w porcelanowym czajniczku w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu przez 3 do 7 minut, a następnie przelać do małych porcelanowych filiżanek.
Warto sięgnąć po gotowe mieszanki. Dla przykładu - Herbapolu oferuje kilka rodzajów herbaty Pu-Erh. Od klasycznej w liściach, po aromatyzowane. Grejpfrut i cytryna dobrze podkręcają aromat czerwonego naparu.
Więcej herbat znajdziesz Herbapol Herbaty
Podobne artykuły
Komentarze