jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Lato w kolorze cytryny. Trzy przepisy na upalne dni

Cytrynki z rumem to wizytówka ETERNO. Tak jak pozostałe wyroby tej rodzinnej firmy z Pruszkowa, powstają wyłącznie z naturalnych składników i wg tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Cytrynki z rumem to wizytówka ETERNO. Tak jak pozostałe wyroby tej rodzinnej firmy z Pruszkowa, powstają wyłącznie z naturalnych składników i wg tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do przygotowania specjału potrzeba jedynie cytryn, rumu (1,2% obj.) i cukru. Przysmak nie jest rozcieńczony wodą.

Najwyższą jakość Cytrynek z rumem potwierdza certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT nadane im dwukrotnie przez Lożę Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Cytrynki otrzymały od specjalistów z branży spożywczej maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Cytrynki mają wszechstronne zastosowanie, czego dowodzą także poniższe przepisy kulinarne.

Mrożona herbata

Szybki i łatwy sposób na smaczne orzeźwienie w letni dzień.

Lato w kolorze cytryny. Trzy przepisy na upalne dniSkładniki:

  • ok. 2l zaparzonej i wystudzonej czarnej lub zielonej herbaty
  • 1 słoiczek Cytrynek z rumem ETERNO (wyrób został wyróżniony znakiem „Doceń polskie”)
  • lód
  • pęczek świeżej mięty

Do dzbanka z wystudzoną herbatą dodajemy kilka plasterków Cytrynek z rumem i - w zależności od tego, jaką słodycz napoju chcemy osiągnąć - odpowiednią ilość syropu ze słoiczka. Następnie dodajemy listki świeżej mięty i mieszamy. Herbatę podajemy w wysokich szklankach z dużą ilością lodu.

 

Cytrynowe ciasteczka

Słodka przekąska z aromatem naturalnych cytryn.

Lato w kolorze cytryny. Trzy przepisy na upalne dniSkładniki:

  • 2 słoiczki Cytrynek z rumem ETERNO (nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 150g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 200g mielonych migdałów
  • 100g cukru
  • 200g mąki
  • cukier kryształ do posypania

Ciasto przyrządzamy na 3 godziny przed pieczeniem. W drobną kostkę kroimy 3 plastry cytrynek ze słoiczka. Następnie ucieramy na gładką masę masło z 1 jajkiem, dodajemy mielone migdały, cukier, mąkę oraz pokrojone wcześniej cytrynki. Dodajemy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i 2 łyżeczki syropu ze słoiczka. Zagniatamy ciasto i formujemy 2 wałeczki o średnicy około 6 cm każdy, po czym zawijamy je w folię i odkładamy na 3 godziny do lodówki.

Po tym czasie wałeczki ciasta kroimy na plastry o grubości ok. 5-7mm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko smarujemy rozmąconym żółtkiem i kładziemy na nim plasterek cytrynki ze słoiczka. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i pieczemy ok. 15 min. Po wyjęciu posypujemy odrobiną cukru.

 

Tarta serowo-cytrusowa

Słodka tarta z dużą ilością masy serowej i orzeźwiającymi owocami. Idealna na lato!

Lato w kolorze cytryny. Trzy przepisy na upalne dniSkładniki:

  • 400g gotowego ciasta francuskiego
  • odrobina mąki do podsypania
  • 1 słoiczek Cytrynek z rumem ETERNO (uhonorowany godłem „Doceń polskie”)
  • 1 słoiczek Pomarańczy w syropie ETERNO
  • 250g sera ricotta
  • 250g serka mascarpone
  • 120g cukru
  • 6 jajek

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Celsjusza, po czym kroimy w kostkę plastry cytryny ze słoiczka. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie (w razie potrzeby posypujemy je mąką), po czym układamy na nim połowę pokrojonych wcześniej cytryn. Rozwałkowujemy całość tak, aby cytrynki połączyły się z ciastem. Formę na tartę o średnicy 25 cm wykładamy ciastem, dociskamy brzegi i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy na czas przygotowywania masy.

Mieszamy ser ricotta z mascarpone, a później dodajemy pozostałe, pokrojone wcześniej cytrynki. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie miksujemy 5 z nich ze 100 g cukru. Tak przygotowany puszysty kogel-mogel dodajemy do masy serowej i mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy 6 białek na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Delikatnie mieszamy białka z masą serową. Tak przygotowaną masę przekładamy na przygotowane ciasto.

Wystające brzegi ciasta smarujemy pozostawionym, rozmąconym żółtkiem. Ciasto pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia. Plastry pomarańczy przekładamy na rozgrzaną patelnię, podlewamy 2 łyżeczkami syropu ze słoiczka. Zmniejszamy płomień, co jakiś czas odwracają plasterki z jednej strony na drugą. Gotowe ciasto dekorujemy jeszcze ciepłymi plasterkami pomarańczy.

Firma ETERNO zdobyła laury Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” za pięć wyrobów. Wszystkie zdobyły certyfikaty „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT. Nagrodzone specjały to: Cytrynki z rumem, Pigwa w syropie (obie propozycje zostały wyróżnione dwukrotnie), EKO Czerwone pomarańcze w syropie, EKO Limonki w syropie oraz EKO Cytrynki w syropie.