jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Certyfikaty w branży spożywczej

Prowadzenie działalności związanej z produkcją i dystrybucją żywności wiąże się z przestrzeganiem wielu przepisów zapewniających higienę oraz bezpieczeństwo pracownikom oraz klientom.  

Prowadzenie działalności związanej z produkcją i dystrybucją żywności wiąże się z przestrzeganiem wielu przepisów zapewniających higienę oraz bezpieczeństwo pracownikom oraz klientom.

Certyfikaty w branży spożywczejNajważniejsze jest dbałość o bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aby procesy w przedsiębiorstwie przebiegały prawidłowo trzeba je dobrze zaplanować, biorąc pod uwagę wszystkie wymogi prawne. Obecnie w wielu gałęziach branży spożywczej konieczna jest także certyfikacja zgodności z określonymi normami. Najczęściej wykonuje się audyty HACCP, BRC, IFS oraz ISO 22000.

HACCP

Jest to system obowiązujący we wszystkich jednostkach przedsiębiorstw zajmujących się produkcją, przetwarzaniem, magazynowaniem i dystrybucją żywności. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli pozwala na identyfikację oraz oszacowanie ryzyka bezpieczeństwa żywności. Jest to jeden z podstawowych certyfikatów.

IFS oraz BRC

Są to siostrzane systemy dotyczące dostawców produktów spożywczych dla marek własnych hipermarketów. Ich wdrażanie ma zapewnić bezpieczeństwo żywności podczas produkcji, pakowania, przechowywania i dystrybucji. System BRC jest wymagany przez sieci brytyjskie, natomiast IFS jest mile widziany w marketach pozostałych państw. Ostatnio w normie BRC wprowadzone nowe wymagania. Aby dowiedzieć się, jakie zmiany trzeba wprowadzić z związku z nową wersją systemu BRC warto zapisać się na szkolenie: http://www.szkolenia.bureauveritas.pl/bez-kategorii/praktyczna-interpretacja-wymagan-brc2015-wersja-7-0/

ISO 22000

W wielkiej rodzinie norm ISO znajdziemy także wytyczne dotyczące systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności dla organizacji w łańcuchu żywności. Norma ISO 22000 opiera się na skutecznej komunikacji, efektywnemu zarządzaniu, kilku programach podstawowych, a także zasadach HACCP. Wprowadzenie tej certyfikacji jest przeniesieniem działania organizacji na wyższy poziom.