jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dressing – nieodzowny element każdej sałatki

Sałatki stanowią bardzo smakowite urozmaicenie codziennej diety. Przyrządzenie ich jest proste i nie wymaga skomplikowanych, kulinarnych umiejętności.  Często jednak brakuje pomysłu na sos, który ożywi, doda smaku, a jednocześnie będzie ich zdrowym dopełnieniem. Z odsieczą przychodzą dressingi marki Kuhne – obowiązkowy element każdej sałatki.

Sałatki stanowią bardzo smakowite urozmaicenie codziennej diety. Przyrządzenie ich jest proste i nie wymaga skomplikowanych, kulinarnych umiejętności.  Często jednak brakuje pomysłu na sos, który ożywi, doda smaku, a jednocześnie będzie ich zdrowym dopełnieniem. Z odsieczą przychodzą dressingi marki Kuhne – obowiązkowy element każdej sałatki.

Sałatki ze smakiem

Dressing – nieodzowny element każdej sałatkiDressingi są przysłowiową kropką nad „i”. To dzięki nim bardziej smakują nam warzywa podane w postaci sałatek. Produkty te doskonale podkreślają ich smak i stanowią idealne urozmaicenie niskokalorycznych diet. Przygotowane na bazie oliwy i octu mają konsystencję rzadszą od tradycyjnego sosu. Prawdziwym smakoszom kuchni, marka Kuhne proponuje szeroką gamę dressingów bez glutenu, konserwantów i sztucznych aromatów.

Wśród propozycji firmy znajdują się:

  • Dressing Francuski – o słodko-kwaskowatym smaku, przyrządzany na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i octu balsamicznego. Zawiera zioła typowe dla kuchni francuskiej. Doskonały do zielonych sałatek, jajek i krewetek.
  • Dressing Winegret –  typowy dla kuchni śródziemnomorskiej sos do sałatek. Jest niskokaloryczny, gdyż nie zawiera oleju. Swój charakterystyczny aromat zawdzięcza cebuli i kawałkom papryki oraz ziołowym przyprawom. Sprawdza się jako dodatek do większości popularnych sałatek.
  • Dressing Jogurtowy - ma wyraźny smak świeżego jogurtu z delikatnym aromatem ziół. Polecany do większości sałatek zarówno z surowych, jak i gotowanych warzyw oraz jako dip np. do paluszków warzywnych.
  • Dressing Balsamiczny – przyrządzany na bazie oliwy z oliwek, bazylii oraz octu balsamicznego. Doskonale komponuje się z sałatkami z pomidorów i zielonej sałaty. Jest niezbędnym składnikiem słynnej przekąski Caprese, wytwarzanej z sera mozarella i pomidorów.
 

Oto kilka inspiracji z wykorzystaniem tych smakowitych produktów.

Caprese – klasyczna sałatka z mozzarelli i pomidorów

Składniki:

  • 1 łyżka dressingu francuskiego np. marki Kuhne
  • 200 g sera mozzarella
  • 2 dojrzałe pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Mozzarellę i pomidory pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na przemian na talerzu. Całość skrop dressingiem francuskim, dopraw do smaku i udekoruj liśćmi bazylii. Podawaj z białym pieczywem.

Sałatka Cezar w wersji fit

Składniki:

  • 1 łyżka dressingu jogurtowego np. marki Kuhne
  • 300 g sałaty rzymskiej
  • garść listków świeżej bazylii
  • garść czarnych oliwek
  • 20 g sera niebieskiego
  • 50 g piersi z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, majeranek, słodka papryka

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami, a następnie pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po upieczeniu kroimy mięso
w kostkę. Liście sałaty rzymskiej i bazylię płuczemy i układamy na talerzu. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki, pokrojony w kostkę ser niebieski i kurczaka. Tak przygotowaną sałatkę podajemy z dressingiem jogurtowym.

Smacznego!