Morza szum, ptaków śpiew, a na talerzu… rybka! To idealne połączenie możemy sobie zaserwować, nawet jeżeli od morskiego brzegu dzieli nas dobrych kilkaset kilometrów.
Morza szum, ptaków śpiew, a na talerzu… rybka! To idealne połączenie możemy sobie zaserwować, nawet jeżeli od morskiego brzegu dzieli nas dobrych kilkaset kilometrów. Wystarczy wybrać się na małe zakupy, wyciągnąć grill, a później już tylko… zajadać się przysmakami, które w okamgnieniu przeniosą nas w okolice nadmorskiego deptaka.
Wakacje… Palące słońce, gorący piasek, a na policzkach dotyk morskiej bryzy. Któż z nas nie miałby ochoty w upalny letni dzień przenieść się w okolice wybrzeża? Nie jest to jednak takie proste, dlatego możemy pomyśleć nad odpowiednią alternatywą. A taką jest z pewnością… grill, na którym przygotować możemy dania, które pozwolą nam choć na moment poczuć klimat wakacji nad morzem. A oto kilka pomysłów na pyszne morskie dania, dzięki którym nasz grill smakować będzie wyjątkowo.
Krewetki, czyli grill na bogato
Wśród owoców morza do najpopularniejszych z pewnością należą krewetki. Mogą nam posłużyć jako dodatek do makaronu w pysznym spaghetti czy stanowić samodzielną przekąskę. Krewetki doskonale odnajdą się także na grillu, np. w formie dodatku do oryginalnych i kolorowych szaszłyków z ananasem:
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami
Składniki:
-
24 szt. krewetek
-
4 łyżki keczupu pikantnego
-
1 łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
-
300 g ananasa świeżego lub z puszki
-
1 czerwona papryka
-
3 pomidory
-
2 łyżki kaparów w zalewie
-
1 czerwona cebula
-
1 ząbek czosnku
-
1 pęczek świeżej kolendry
-
4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
-
Cebulę i pomidory pokrój w małą kostkę, posiekaj czosnek, kolendrę i z odsączonymi z zalewy kaparami wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy i keczupu i wymieszaj z resztą składników. Całość dopraw do smaku i odłóż do lodówki.
-
Paprykę i ananasa pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm i włóż wraz z krewetkami do miski. Wyciśnij bezpośrednio nad składnikami cytrynę, dodaj po 2 łyżki oliwy, keczupu i wymieszaj ze składnikami, w tym Przyprawą do kurczaka Knorr, która świetnie doprawi danie.
-
Składniki nadziewaj naprzemiennie na wykałaczki do szaszłyków.
-
Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
-
Gotowe danie podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i grzankami przypieczonymi na grillu.
A może marzy się nam nieco bardziej orientalne połączenie? Wypróbujmy krewetki z trawą cytrynową i grillowanym czosnkiem:
Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem
Składniki:
-
21 szt. dużych krewetek bez skorupek
-
500 g łososia
-
2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
-
3 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
-
7 szt. trawy cytrynowej
-
14 szt. przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
-
7 szt. cebulki szalotki
-
1 pęczek natki kolendry
-
6 łyżek oliwy z oliwek
-
3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
-
Aby łatwo obrać szalotkę, zalej ją wrzątkiem i odstaw na chwilę. Następnie ściągnij z niej zewnętrzną warstwę i przekrój każdą cebulę na pół.
-
Rybę pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Tak przygotowane mięso umieść wraz z krewetkami w misce, do składników dolej oliwę (3 łyżki), dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie doprawi mięso, i ćwierć posiekanego pęczka kolendry. Wszystko starannie wymieszaj.
-
Na reszcie oliwy podsmaż siekany czosnek. Kiedy się lekko przyrumieni, dodaj 3 łyżki sosu, resztkę kolendry i łyżkę wody, następnie całość stanie wymieszaj.
-
Składniki nadziewaj na trawę cytrynową w następującej kolejności: krewetka, cebulka, łosoś i pomidor. Na każdym z szaszłyków powinny znaleźć się 3 kawałki ryby i 3 krewetki.
-
Przygotowane szaszłyki polej na wierzchu przygotowanym wcześniej sosem, następnie grilluj na ruszcie rozgrzanego grilla po ok. 4-6 minuty na każdej ze stron, po każdym przełożeniu posmaruj wierzch sosem.
Łososiowo
Łosoś - świetnie smakuje podany w formie tatara albo carpaccio. Można go smażyć, dusić, piec, jak również… grillować. W takiej formie z pewnością zasmakuje wszystkim naszym gościom. Szczególnie, jeżeli podamy go na chrupiącej grzance otoczonej ziołami:
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami
Składniki:
-
300 g filetu z łososia
-
2 łyżeczki Przyprawy do kurczaka Knorr
-
2 łyżki sosu czosnkowego
-
8 szt. krewetek
-
2 szt. sałaty lub innej sałaty
-
1 opak. suszonych pomidorów
-
1 bagietka
-
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
-
Łososia pokrojonego na kostkę o boku 2 cm i krewetki posyp Przyprawą do kurczaka Knorr, dzięki której nabiorą idealnego smaku. Tak przygotowane składniki naprzemiennie nabijaj na wykałaczki do szaszłyków.
-
Polej szaszłyki niewielką ilością oliwy i poukładaj je na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla. Każdą ze stron smaż po 2-3 minuty.
-
Pokrojone na skos kromki bagietki ułóż na grillu i przypiecz z każdej ze stron. Tak przygotowane kawałki pieczywa posmaruj z wierzchu sosem czosnkowym.
-
Rukolę przełóż do miski i skrop 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów, wymieszaj i połóż tak przygotowaną sałatę na każdej z przygotowanych wcześniej grzanek.
-
Szaszłyki połóż na grzanki. Podawaj skropione sokiem z cytryny.
Paluszki lizać!
Szczególnie, gdy są to paluszki krabowe - surimi. Wbrew najprostszemu skojarzeniu nie wytwarza się ich z mięsa krabów. Najczęściej jest to zmielone mięso rybie, np. z mintaja czy dorsza. Nie zmienia to jednak faktu, że i one znaleźć się mogą na naszym stole podczas grillowego spotkania w morskim klimacie. Wystarczy, że z ich dodatkiem przyrządzimy sałatkę na bazie grillowanych warzyw i grzanek. Znakomity efekt - murowany!
Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sosem czosnkowym
Składniki:
-
1 papryka czerwona
-
2 opak. Sosu sałatkowego greckiego Knorr
-
4 łyżki sosu czosnkowego
-
Papryka zielona
-
10 szt. paluszków krabowych
-
0,5 bakłażana
-
3 czerwone cebule
-
2 łyżki zielonych oliwek
-
2 łyżki czarnych oliwek
-
100 g sera feta
-
1 bagietka
-
100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
-
Bagietkę przekrój na kawałki pod skosem – każdy z nich posmaruj sosem czosnkowym.
-
Przygotuj warzywa: cebule i papryki (po wcześniejszym wycięciu gniazd nasiennych) przekrój na pół, bakłażana na grube plastry, następnie skrop wszystko oliwą, połóż na ich wierzch drobno siekany czosnek i grilluj.
-
Ściągnij warzywa z grilla i pokrój wraz z serem w małą kostkę. Przełóż je wraz z oliwkami odsączonymi z zalewy i paluszkami krabowymi pokrojonymi pod skos w małe kawałki do miski.
-
Przygotuj sos: wymieszaj 2 opakowania Sosu sałatkowego greckiego Knorr i 6 łyżkami wody i oliwy. Dodaj do miski ze składnikami sałatki i starannie wymieszaj całość.
-
Grzanki przełóż na rozgrzany grill i piecz do momentu ich zarumienienia się.
-
Sałatkę podawaj z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
Ahoj grillowi smakosze!