jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zupa Cheddar

Pogoda za oknem zwiastuje zbliżający się koniec lata. Nadchodząca jesień to nie tylko pełne słońca i kolorów choć często też deszczowe i coraz krótsze dni, to przede wszystkim czas smaków. 

Pogoda za oknem zwiastuje zbliżający się koniec lata. Nadchodząca jesień to nie tylko pełne słońca i kolorów choć często też deszczowe i coraz krótsze dni, to przede wszystkim czas smaków. Jesień w kuchni pełna jest aromatów i esencjonalnych smaków. Główna rola jesiennych potraw przypada papryce, cukinii i dyni. Nie brakuje też grzybów, śliwek, gruszek czy jabłek. Z hojnych darów jesień należy korzystać pełnymi garściami, przemawiają za tym nie tylko walory smakowe ale przede wszystkim zdrowotne.

Dynia to źródło witamin z grupy A, śliwki posiadają właściwości wspierające pracę jelit, a dzięki zawartym w nich witaminom C i K są zalecane osobom borykającym się z problemami cery naczynkowej. Smak dań z grzybów wieńczy udane grzybobranie, w czasie których zawsze należy zachować czujność i ostrożność, mając na uwadze powiedzenie, że wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz!

Na zbliżające chłodne i długie, jesienne wieczory polecamy pyszną zupę krem cheddar z grzankami czosnkowymi i szczypiorkiem.

Zupa Cheddar

SKŁADNIKI:

  • 250g sera Cheddar
  • 400ml bulionu
  • 250ml śmietany kesemki
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • dwa żółtka
  • oliwa
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek/koperek
  • grzanki: chleb pokrojony w kostkę, masło, czosnek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowanie zupy krem z serem cheddar w pierwszej kolejności zaczynamy od obrania ziemniaków, które następnie kroimy w cieniutkie plastry. Następnie ścieramy na tarce ser cheddar i w oddzielnym naczyniu mieszamy go ze śmietaną, aż do powstania serowej masy, którą odkładamy na bok. Cebulę siekamy na drobne kawałki a następnie smaży, aż do zeszklenia na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Cebulę wraz z ziemniakami przekładamy do garnka, z przygotowanym wcześniej bulionem z warzyw. Do całość dodajemy przyprawy: sól, pieprz i szczyptę kurkumy, gotujemy wszystko do chwili, aż ziemniaki zmiękną.

W tym momencie należy rozpocząć przygotowywanie grzanek. Chleb kroimy w niedużą kostkę, którą umieszczamy na osuszonej i lekko rozgrzanej patelni. W momencie kiedy kostki chleba się lekko zarumienią dodajemy na patelnię niedużą ilość masła oraz wyciśnięty przez praskę bądź bardzo drobno posiekany czosnek. Ser cheddar wymieszany ze śmietaną rozpuszczamy. Jest kilka sposobów by to zrobić np.: kąpiel wodna, mikrofalówka lub za pomocą kuchenki bądź płyty termicznej, wybierany ten sposób, który jest dla nas najwygodniejszy. Powoli rozpuszczajmy ser do chwili, w której połączy się on ze śmietana, tworząc jednolita masę, którą powoli dodajemy do bulionu z ziemniakami. Całość dobrze ze sobą wymieszajmy. Następnym krokiem jest dokładne zblendowanie wszystkich składników, tak by powstał gładki, jednolity krem. Tak przygotowaną zupę krem należy jeszcze przez kilka, kilkanaście minut gotować na bardzo wolnym ogniu. Na koniec dodajemy do całości żółtka jajek i delikatnie mieszamy.

Gotową zupę krem serwujemy z grzankami i drobno posiekanym szczypiorkiem bądź koperkiem, według uznania. Należy pamiętać że danie jest niezwykle sycące i pożywne dlatego nie powinno się go podawać w zbyt dużych talerzach czy też porcjach.


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.