Nadeszło nieuchronne. Dzwoni budzik i przecieramy oczy ze zdziwienia, że już trzeba wstawać. Szybkie śniadanie w locie, bo za chwilę trzeba ruszyć – dzieci odprowadzić do przedszkola, odwieźć „starszaki do szkoły”, by potem pędzić do pracy. A po kilku godzinach znowu w pędzie wracamy do domu … głodni.
Nadeszło nieuchronne. Dzwoni budzik i przecieramy oczy ze zdziwienia, że już trzeba wstawać. Szybkie śniadanie w locie, bo za chwilę trzeba ruszyć – dzieci odprowadzić do przedszkola, odwieźć „starszaki do szkoły”, by potem pędzić do pracy. A po kilku godzinach znowu w pędzie wracamy do domu … głodni.
Czas na obiad – jak zawsze musi być smacznie, ale teraz, kiedy pożegnaliśmy wakacje, powinno być też szybko i prosto. Po pracy, po szkole nie mamy sił i czasu, by spędzać w kuchni ostatnie godziny dnia, które przecież powinniśmy ponadto poświęcić byciu razem z dziećmi. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca więc kilka przepisów na doskonałe obiady na bazie soczystych i aromatycznych mięs, których przygotowanie zajmie nam naprawdę niewiele czasu.
Kurczak w serowej kołderce
Dzieci nie zawsze mają ochotę zajadać się przygotowywanymi przez nas z myślą o nich daniami. Dlatego warto jest przyrządzać potrawy, które lubią, ale serwować je w nowym, ciekawym wydaniu, np. piersi z kurczaka. Podanym w panierce z chleba tostowego i sera pleśniowego nie będą mogły się oprzeć.
„Są takie dania, które choć bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, smakiem przypadną do gustu największym miłośnikom dobrej kuchni. Tak jest w przypadku odpowiednio przyrządzonych piersi z kurczaka, charakteryzujących się delikatnym i łagodnym smakiem. Wystarczy odrobina fantazji, by stworzyć pyszne danie”, zachęca Piotr Murawski.
Kurczak z serową „panierką”
Składniki:
-
400 g piersi z kurczaka
-
3 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
-
100 g margaryny lub masła
-
ciemny chleb tostowy
-
100 g sera pleśniowego
-
200 g zielonego groszku mrożonego
-
50 ml tłuszczu roślinnego do smażenia
Sposób przygotowania:
-
Piersi z kurczaka przypraw dwoma łyżkami Przyprawy do złotego kurczaka Knorr, która nie tylko nada mięsu ładny kolor, ale również wydobędzie z niego smak. Zamarynowane w taki sposób pozostaw w lodówce na ok. pół godziny.
-
Z chleba tostowego usuń skórkę. Jego jasną część bardzo drobno pokrój lub rozkrusz. Przygotowany w ten sposób połącz z miękką margaryną.
-
Groszek rozmroź, ser pleśniowy zetrzyj. Dodaj do wymienionych składników jedną łyżkę przyprawy Knorr, która podkreśli smak sera.
-
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż z obu stron przygotowane wcześniej mięso. Na jednej ze stron każdej piersi rozsmaruj grubą warstwę farszu.
-
Piecz od 20 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po tym czasie danie będzie gotowe do podawania.
Udko pieczone!
W kategorii dań obiadowych, których przygotowanie nie będzie wymagać od nas dużego nakładu czasu i energii, zdecydowanie warto wziąć pod uwagę udka z kurczaka. Można je smażyć, zapiekać czy dusić. Pieczone w panierce z płatków owsianych i musztardy nabiorą zupełnie nowego i oryginalnego smaku. Z pewnością polubią je także najmłodsi:
Soczyste i chrupiące udka pieczone
Składniki:
-
1 kg podudzia z kurczaka
-
4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
-
2 łyżki musztardy francuskiej
-
2 łyżki płatków owsianych
-
1 łyżka miodu
-
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
-
Sugerowaną w składnikach ilość przyprawy Knorr, która dobrze podkreśla smak potraw mięsnych, połącz z miodem, płatkami owsianymi i musztardą. Dla nadania daniu pikanterii możesz dodać również łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.
-
Podudzia z kurczaka najpierw obtocz w mące, a następnie zanurzaj w marynacie.
-
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Zapobiegnie to przypaleniu się miodu.
-
Udka piecz pod przykryciem w nagrzanym do 250°C piekarniku przez 50 minut.
-
Następnie zdejmij z naczynia pokrywę i piecz przez kolejne 10 minut. Danie podawaj na gorąco.
Kuchnia pachnąca rozmarynem
Sposobem na przyrządzenie prostych, a zarazem smacznych dań jest m.in. pieczenie. Pozwala nam ono zaoszczędzić dużą ilość czasu – kiedy mięso będzie nabierać smaku w piekarniku, my możemy ten czas poświęcić rodzinie. Wystarczy dzień wcześniej poświęcić chwilę, by odpowiednio zamarynować mięso. W ten sposób przygotujemy obiad nawet na dwa najbliższe dni.
„Dla najbliższych zawsze warto jest przygotowywać dania wyjątkowe, takie jak na przykład różnego rodzaju pieczenie. Doskonałym pomysłem będzie karkówka. Z dodatkiem rozmarynu wypełni naszą kuchnię wyjątkowym aromatem”, mówi Piotr Murawski.
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
Składniki:
-
1,5 kg schabu karkowego
-
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
-
3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
-
2 gałązki świeżego rozmarynu
-
5 ząbków czosnku
-
130 ml oleju roślinnego
-
3 łyżki musztardy francuskiej
-
mała cebula szalotka
Sposób przygotowania:
-
W mięsie zrób nakłucia o głębokości ok. 2-3 cm – najlepiej nożem o cienkim ostrzu. Wsuń w nie obrane i pokrojone w plastry ząbki czosnku.
-
Przyprawę Knorr, która świetnie pasuje do potraw mięsnych, wymieszaj z musztardą, 80 ml oleju i posiekanym rozmarynem – w ten sposób przygotujesz marynatę. Nacieraj nią mięso i następnie owiń je folią aluminiową. Przełóż je do lodówki na co najmniej jeden dzień. Dzięki temu marynata nada mu intensywny smak.
-
Następnego dnia piecz mięso przez ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Zachowaj sok z pieczenia do przygotowania sosu.
-
Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno siekaną cebulę. Dodaj do niej pokrojony rozmaryn, 200 ml ciepłej wody (wraz z sokiem z mięsa). Następnie połącz całość z Esencją do sosu pieczeniowego Knorr, która dobrze podkreśli smak mięsa i zagęści sos. Wszystko starannie wymieszaj, dbając o to, by esencja się całkowicie rozpuściła. Gotuj całość przez 2 minuty.
-
Mięso podawaj z gorącym sosem.
Złociste kolory na talerzu
By nieco urozmaicić nasz codzienny jadłospis, możemy sięgnąć po żeberka obtoczone w sezamie. Pyszne i chrupiące, doskonałe jako propozycja na obiad dla całej rodziny.
„Żeberka z dodatkiem sezamu wypadną świetnie. Ważne jest, by pamiętać, że najlepiej przygotować je dzień wcześniej, tak by nabrały smaku dzięki marynacie”, mówi Piotr Murawski.
Żeberka w sezamie
Składniki:
-
1,5 kg żeberek wieprzowych
-
100 ml ketchupu
-
3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
-
1 jajko
-
sos sojowy
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
50 ml oleju
-
1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
-
Mięso posyp dużą ilością Przyprawy do mięs Knorr, która nada mu wyrazistego smaku, następnie je odłóż, aby się zamarynowało. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli proces marynowania żeberek będzie trwał cały dzień.
-
Kolejnego dnia podsmaż żeberka z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Wylej na nią szklankę wody. Mięso duś po przykryciem do momentu osiągnięcia przez nie miękkości. Następnie odstaw je, aby wystygło.
-
Żeberka wyciągnij z sosu, w którym się dusiły, osusz i panieruj w jajku i sezamie.
-
Mięso smaż na patelni do momentu zarumienienia się panierki.
-
Pozostały z duszenia żeberek sos połącz z łyżeczką Przyprawy do mięs Knorr, ketchupem i sosem sojowym. Wymieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej z wodą i dodaj do sosu. Podgrzewaj go do momentu, w którym zacznie wrzeć, następnie ściągnij z ognia. Pamiętaj o mieszaniu. Sos przygotowany w ten sposób podawaj w osobnym naczyniu.
Smacznego dla całej rodziny!