jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Szybkie i smaczne obiady po szkole

Nadeszło nieuchronne. Dzwoni budzik i przecieramy oczy ze zdziwienia, że już trzeba wstawać. Szybkie śniadanie w locie, bo za chwilę trzeba ruszyć – dzieci odprowadzić do przedszkola, odwieźć „starszaki do szkoły”, by potem pędzić do pracy. A po kilku godzinach znowu w pędzie wracamy do domu … głodni.

Nadeszło nieuchronne. Dzwoni budzik i przecieramy oczy ze zdziwienia, że już trzeba wstawać. Szybkie śniadanie w locie, bo za chwilę trzeba ruszyć – dzieci odprowadzić do przedszkola, odwieźć „starszaki do szkoły”, by potem pędzić do pracy. A po kilku godzinach znowu w pędzie wracamy do domu … głodni.

Czas na obiad – jak zawsze musi być smacznie, ale teraz, kiedy pożegnaliśmy wakacje, powinno być też szybko i prosto. Po pracy, po szkole nie mamy sił i czasu, by spędzać w kuchni ostatnie godziny dnia, które przecież powinniśmy ponadto poświęcić byciu razem z dziećmi. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca więc kilka przepisów na doskonałe obiady na bazie soczystych i aromatycznych mięs, których przygotowanie zajmie nam naprawdę niewiele czasu.

Kurczak w serowej kołderce

Dzieci nie zawsze mają ochotę zajadać się przygotowywanymi przez nas z myślą o nich daniami. Dlatego warto jest przyrządzać potrawy, które lubią, ale serwować je w nowym, ciekawym wydaniu, np. piersi z kurczaka. Podanym w panierce z chleba tostowego i sera pleśniowego nie będą mogły się oprzeć.

„Są takie dania, które choć bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, smakiem przypadną do gustu największym miłośnikom dobrej kuchni. Tak jest w przypadku odpowiednio przyrządzonych piersi z kurczaka, charakteryzujących się delikatnym i łagodnym smakiem. Wystarczy odrobina fantazji, by stworzyć pyszne danie”, zachęca Piotr Murawski.

Kurczak z serową „panierką”

Kurczak z serową „panierką” Knorr

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 100 g margaryny lub masła
  • ciemny chleb tostowy
  • 100 g sera pleśniowego
  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • 50 ml tłuszczu roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka przypraw dwoma łyżkami Przyprawy do złotego kurczaka Knorr, która nie tylko nada mięsu ładny kolor, ale również wydobędzie z niego smak. Zamarynowane w taki sposób pozostaw w lodówce na ok. pół godziny.
  2. Z chleba tostowego usuń skórkę. Jego jasną część bardzo drobno pokrój lub rozkrusz. Przygotowany w ten sposób połącz z miękką margaryną.
  3. Groszek rozmroź, ser pleśniowy zetrzyj. Dodaj do wymienionych składników jedną łyżkę przyprawy Knorr, która podkreśli smak sera.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż z obu stron przygotowane wcześniej mięso. Na jednej ze stron każdej piersi rozsmaruj grubą warstwę farszu.
  5. Piecz od 20 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po tym czasie danie  będzie gotowe do podawania.
 

Udko pieczone!

W kategorii dań obiadowych, których przygotowanie nie będzie wymagać od nas dużego nakładu czasu i energii, zdecydowanie warto wziąć pod uwagę udka z kurczaka. Można je smażyć, zapiekać czy dusić. Pieczone w panierce z płatków owsianych i musztardy nabiorą zupełnie nowego i oryginalnego smaku. Z pewnością polubią je także najmłodsi:

Soczyste i chrupiące udka pieczone

Soczyste i chrupiące udka pieczone Knorr

Składniki:

  • 1 kg podudzia z kurczaka
  • 4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

  1. Sugerowaną w składnikach ilość przyprawy Knorr, która dobrze podkreśla smak potraw mięsnych, połącz z miodem, płatkami owsianymi i musztardą. Dla nadania daniu pikanterii możesz dodać również łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.
  2. Podudzia z kurczaka najpierw obtocz w mące, a następnie zanurzaj w marynacie.
  3. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Zapobiegnie to przypaleniu się miodu.
  4. Udka piecz pod przykryciem w nagrzanym do 250°C piekarniku przez 50 minut.
  5. Następnie zdejmij z naczynia pokrywę i piecz przez kolejne 10 minut. Danie podawaj na gorąco.
 

Kuchnia pachnąca rozmarynem

Sposobem na przyrządzenie prostych, a zarazem smacznych dań jest m.in. pieczenie. Pozwala nam ono zaoszczędzić dużą ilość czasu – kiedy mięso będzie nabierać smaku w piekarniku, my możemy ten czas poświęcić rodzinie. Wystarczy dzień wcześniej poświęcić chwilę, by odpowiednio zamarynować mięso. W ten sposób przygotujemy obiad nawet na dwa najbliższe dni.

„Dla najbliższych zawsze warto jest przygotowywać dania wyjątkowe, takie jak na przykład różnego rodzaju pieczenie. Doskonałym pomysłem będzie karkówka. Z dodatkiem rozmarynu wypełni naszą kuchnię wyjątkowym aromatem”, mówi Piotr Murawski.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym Knorr

Składniki:

  • 1,5 kg schabu karkowego
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
  • 3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku
  • 130 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • mała cebula szalotka

Sposób przygotowania:

  1. W mięsie zrób nakłucia o głębokości ok. 2-3 cm – najlepiej nożem o cienkim ostrzu. Wsuń w nie obrane i pokrojone w plastry ząbki czosnku.
  2. Przyprawę Knorr, która świetnie pasuje do potraw mięsnych, wymieszaj z musztardą, 80 ml oleju i posiekanym rozmarynem – w ten sposób przygotujesz marynatę. Nacieraj nią mięso i następnie owiń je folią aluminiową. Przełóż je do lodówki na co najmniej jeden dzień. Dzięki temu marynata nada mu intensywny smak.
  3. Następnego dnia piecz mięso przez ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Zachowaj sok z pieczenia do przygotowania sosu.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno siekaną cebulę. Dodaj do niej pokrojony rozmaryn, 200 ml ciepłej wody (wraz z sokiem z mięsa). Następnie połącz całość z Esencją do sosu pieczeniowego Knorr, która dobrze podkreśli smak mięsa i zagęści sos. Wszystko starannie wymieszaj, dbając o to, by esencja się całkowicie rozpuściła. Gotuj całość przez 2 minuty.
  5. Mięso podawaj z gorącym sosem.
 

Złociste kolory na talerzu

By nieco urozmaicić nasz codzienny jadłospis, możemy sięgnąć po żeberka obtoczone w sezamie. Pyszne i chrupiące, doskonałe jako propozycja na obiad dla całej rodziny.

„Żeberka z dodatkiem sezamu wypadną świetnie. Ważne jest, by pamiętać, że najlepiej przygotować je dzień wcześniej, tak by nabrały smaku dzięki marynacie”, mówi Piotr Murawski.

Żeberka w sezamie

Żeberka w sezamie Knorr

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 100 ml ketchupu
  • 3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 1 jajko
  • sos sojowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml oleju
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posyp dużą ilością Przyprawy do mięs Knorr, która nada mu wyrazistego smaku, następnie je odłóż, aby się zamarynowało. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli proces marynowania żeberek będzie trwał cały dzień.
  2. Kolejnego dnia podsmaż żeberka z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Wylej na nią szklankę wody. Mięso duś po przykryciem do momentu osiągnięcia przez nie miękkości. Następnie odstaw je, aby wystygło.
  3. Żeberka wyciągnij z sosu, w którym się dusiły, osusz i panieruj w jajku i sezamie.
  4. Mięso smaż na patelni do momentu zarumienienia się panierki.
  5. Pozostały z duszenia żeberek sos połącz z łyżeczką Przyprawy do mięs Knorr, ketchupem i sosem sojowym. Wymieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej z wodą i dodaj do sosu. Podgrzewaj go do momentu, w którym zacznie wrzeć, następnie ściągnij z ognia. Pamiętaj o mieszaniu. Sos przygotowany w ten sposób podawaj w osobnym naczyniu.

Smacznego dla całej rodziny!