jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Smaki nie do podrobienia!

Kiedyś traktowane jako dania drugiej kategorii, dzisiaj powracają w wielkim stylu. Kiedyś jako najtańsze pozycje w menu nienajlepszych jadłodajni, a teraz - główni bohaterowie kart wytwornych restauracji. Podroby – otrzymują należną oprawę i zachwycają oryginalnym smakiem.

... O podrobach w nowej odsłonie

Kiedyś traktowane jako dania drugiej kategorii, dzisiaj powracają w wielkim stylu. Kiedyś jako najtańsze pozycje w menu nienajlepszych jadłodajni, a teraz - główni bohaterowie kart wytwornych restauracji. Podroby – otrzymują należną oprawę i zachwycają oryginalnym smakiem.

W ciągu ostatnich lat, w trakcie poszukiwań nowych, kulinarnych doznań, zaczęliśmy się zachwycać innowacyjnymi smakami dań próbowanych podczas wakacyjnych podróży. Wątróbki, flaki, ozorki czy serca spychane na dalszy plan, ustępowały miejsca dorodnym kawałkom mięsa. W końcu nadszedł czas, kiedy podroby stają się prawdziwym rarytasem, których smaki wypada dobrze znać.

W tradycji polskiej kuchni zajmują ważne miejsce. Żołądki albo serca były wielokrotnie przygotowywane na różne sposoby przez nasze babcie. Jednak u nas z czasem zaczęły tracić rolę specjału, choć zagraniczne kuchnie z dumą prezentowały swoje dania z podrobów, jak słynne foie gras. Inny przykład - grasica. Za granicą uważana za prawdziwy delikates, również stosownie drogi. U nas jej cena jest znacznie niższa, choć znalezienie tego cielęcego lub jagnięcego gruczołu nie należy do najłatwiejszych zadań.

Skąd częsty uraz do podrobów? Zapewne dlatego, że pierwszy kontakt z nimi w roli kulinarnego dania nie był najlepszym doświadczeniem. Bo trzeba pamiętać, iż podroby wymagają odpowiedniego i starannego przygotowania, a przede wszystkim właściwego doprawiania, żeby odwdzięczyć się fantastycznym smakiem.

Czym są podroby i dlaczego warto je jeść?

To po prostu wszystko to, co nie jest „klasycznym” mięsem, czyli najczęściej narządy zwierząt i ryb. Niektóre podroby mogą być cenne z żywieniowego punktu widzenia. „Dbając o dobrze zbilansowaną dietę, warto włączyć wątróbkę do swojego jadłospisu. Należy jednak wybierać tę z drobiu lub młodych zwierząt rzeźnych. Posiada wiele składników odżywczych. Przede wszystkim jest dostarczycielem sporej ilości dobrze przyswajalnego białka. W 100 gramach produktu znajduje się go około 19 gramów, czyli niewiele mniej niż w filecie z kurczaka. Ponadto wątróbka jest jednym z najcenniejszych źródeł i do tego najlepiej przyswajalnego żelaza. Zawiera aż 10 mg tego pierwiastka w 100 g (polędwica wołowa 1,1 mg), sporą dawkę witaminy A i szeroki wachlarz witamin z grupy B”, mówi żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

Obal mit i zaskocz nowym smakiem

Z podrobów można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda i to za niewielką kwotę. Zazwyczaj te produkty są znacznie tańsze niż mięso. Zamiast kupować drogą polędwicę, można wybrać jeden z rodzaju podrobów i za różnicę w cenie dokupić wysokiej jakości dodatki.

„Podroby posiadają podobny skład chemiczny, jak mięso, ale inną strukturę tkanek i większą zawartość wody, więc nie mogą być tak długo przechowywane jak mięso. Popularna wątróbka powinna spędzić w naszej lodówce nie dłużej niż dwa dni. Podroby mogą być nie tylko głównym bohaterem dania, ale posłużą również jako dodatek, będąc choćby jednym ze składników pysznego farszu. Na stałe w krajobraz tradycyjnej polskiej kuchni wpisały się: smażona wątróbka, kaszanka oraz flaczki”, opowiada szef kuchni marki Knorr, Piotr Murawski.

Czas zmierzyć się z kulinarnymi mitami dotyczącymi podrobów i spróbować samemu przyrządzić z nich fantastyczne potrawy, które zmienią nasze postrzeganie tych produktów.

Odpowiednio je potraktuj

Kiedy wreszcie zdecydujemy się na przygotowanie dania na bazie z podrobów, dokładnie zapoznajmy się z poradami dotyczącymi obróbki produktu. Każdy z nich jest inaczej zbudowany, z innych tkanek, i może wymagać różnej obróbki termicznej albo specjalnych zabiegów, jak choćby wcześniejsze wymoczenie.

 

Ozorki – należy najpierw pozbawić ich gruczołów ślinowych (dwa odznaczające się punkty znajdujące się u nasady ozora). Następne warto moczyć w wodzie z solą przez 30 minut, a potem gotować przez dwie godziny z warzywami oraz bulionem (np. Knorr). Koniecznie musimy je także obrać. Tak przygotowane posłużą do stworzenia doskonałego dania, czyli Ozorków w sosie pomidorowo-kaparowym:

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym Knorr

Składniki:

  • 1,5 kg ozorków wieprzowych
  • włoszczyzna
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki
  • kostka rosołowa
  • 5 ziaren czarnego pieprzu

Składniki na sos:

  • cebula średniej wielkości
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • natka pietruszki
  • Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne Knorr
  • średni pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

  1. Ozorki wieprzowe mocz przez pół godziny w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Później starannie je przepłucz pod bieżącą wodą i wyszoruj przy pomocy szczoteczki. Wykrój gruczoły ślinowe. Łatwo je rozpoznać: są to dwa wyróżniające się punkty usytuowane u nasady ozora. Tak przygotowane mięso umieść w garnku razem z podzielonymi na części warzywami. Wlej do niego 2 litry wody, dodaj kostkę rosołową i przyprawy. Gotuj całość przez ok. 2 godziny.
  2. Ugotowane mięso przełóż do naczynia z zimną wodą. Pamiętaj o tym, by nie studzić go do końca – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Starannie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie paski.
  3. Cebulę poszatkuj w piórka, pomidor pokrój w dość grubą kostkę. Następnie posiekaj chili, natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku.
  4. Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek przesmaż posiekany wcześniej czosnek i paprykę chili. W momencie, w którym czosnek lekko się zarumieni, dodaj cebulę. Smaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć przygotowany wcześniej pomidor.
  5. Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr, który nada daniu intensywny ziołowy posmak i zapewni jego odpowiednią konsystencję, rozmieszaj dokładnie w szklance zimnej wody. Tak przygotowaną mieszanką zalej smażące się składniki. Dodaj następnie kapary, siekaną natkę pietruszki i pokrojone wcześniej ozorki wieprzowe. Wszystko gotuj kolejne 2-3 minuty, pamiętając o regularnym mieszaniu składników dania.
 

Z kolei przygotowując wątróbkę, trzeba pamiętać, że wcześniej należy oczyścić ją z błon. Warto ją także wymoczyć ją w mleku. To pozwoli zmniejszyć jej goryczkę i sprawi, że będzie wyraźnie bardziej delikatna w smaku. Następnie płuczemy wątróbkę w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną możemy już obtaczać w mącę z dodatkiem ziół i przypraw. Jak jest pyszna, przekonamy się, przyrządzając Wątróbkę drobiową w szynce szwarcwaldzkiej duszoną z cebulką:

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą

Składniki:

  • 300 g wątróbki z indyka
  • 15 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 200 ml mleka 2%
  • 15 suszonych śliwek
  • 80 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 5 dużych cebul
  • 100 g oscypka wędzonego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wątróbki: oczyszczone z błon namocz w mleku. Następnie je odcedź, przepłucz pod bieżącą wodą i odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Potem obtaczaj je w mące, wcześniej wymieszanej z majerankiem, tymiankiem i Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która nada mięsu intensywny smak.
  2. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim mięso z dwóch stron. Następnie odstaw je, aż nieco wystygnie.
  3. Poszatkuj cebulę w pióra i pokrój ser na małe kawałki. Kawałki szynki przedziel na połowy i posiekaj czosnek. Czosnek i cebulę podsmaż na oleju – na patelni, na której smażone było mięso.
  4. Wątróbki kładź na kawałkach szynki szwarcwaldzkiej, obok każdej z nich ułóż śliwkę i plaster oscypka.
  5. Przygotuj potrawę do zapiekania: na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż połowę przygotowanej wcześniej cebuli. Połóż na niej zawinięte w szynkę wątróbki i przykryj całość cebulą, która pozostała. Danie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez ok. kwadrans.
 

Jeśli nadal nie jesteśmy przekonani do wątróbki, wypróbujmy danie, w którym nie gra ona głównej roli, ale będzie elementem farszu. Doskonałą propozycją będą Udka z wątróbką:

Udka z wątróbką

Udka z wątróbką Knorr

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • średnia cebula
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj udka z kurczaka: zdejmij z nich skórę, rozetnij je pośrodku i posługując się nożem, wyciągnij kości. Mięso posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, która zapewni mu intensywny smak. Następnie je odstaw.
  2. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj do niej 50 g wątróbki drobiowej i smaż. Całość dopraw czosnkiem, majerankiem i suszonym rozmarynem. Wątróbkę ostudź i pokrój na niewielkie kawałki.
  3. Niesmażoną wątróbkę zmiksuj na gładką masę, dodaj do niej smażoną i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowanym farszem wypełnij udka, zwiń je i owiń każde z nich kawałkiem folii aluminiowej.
  5. Mięso opiekaj z każdej strony na grillu przez 15-20 minut. Inną metodą na przyrządzenie go, jest ułożenie go w naczyniu żaroodpornym i zapiekanie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 40 minut.
 

Na koniec kaszanka, która w rzeczywistości bywa początkiem naszej przygody z podrobami. Budzi w nas najmniej obaw, więc często gości na naszych stołach, np. przygotowywana z cebulką. Warto jednak nieco odejść od utartego schematu i przyrządzić ją z tak zwanym twistem. Sezon grillowy dobiega końca, dlatego czas wyciągnąć patelnię grillową i na niej przygotować kaszankę. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca ponadto nie tylko dodawać do niej cebulę, ale podawać ją właśnie w… cebuli, jako doskonały farsz z dodatkiem oscypka. Kaszankę możemy też grillować w papilotach z dodatkiem jabłek i suszonych wędzonych śliwek:

Kaszanka grillowana w cebuli

Kaszanka grillowana w cebuli Knorr

Składniki:

  • 8 dużych cebul
  • 3 kaszanki
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 3 łyżki ketchupu
  • jabłko
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka majeranku
  • 2 oscypki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj cebule: nie ściągaj z nich zewnętrznej, brązowej warstwy. Odetnij ok. 2 cm ich czubków. Następnie wydrąż ich podstawy, dbając o to, by pozostały dwie warstwy warzywa.
  2. Kaszankę obierz ze skóry i zmiażdż widelcem. Wydrążoną cebulę posiekaj na drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju do osiągnięcia złotego koloru. Do smażącego się warzywa dodaj kaszankę i smaż do momentu, w którym się rozpadnie.
  3. Dodaj do całości 3 łyżki ketchupu. Na sam koniec wsyp do całości jabłko pokrojone na bardzo drobną kostkę. Dopraw wszystko majerankiem i Przyprawą do grilla Knorr, która zapewnia wyjątkowy smak grillowanym potrawom.
  4. Zetrzyj oscypek. Jego część dodaj do farszu. Następnie umieść przygotowane nadzienie w wydrążonych cebulach. Ich wierz posyp resztą oscypka.
  5. Przygotowane cebule grilluj pod przykryciem przez około pół godziny. Podawaj na gorąco. 
 

Kaszanka grillowana w papilotach

Kaszanka grillowana w papilotach Knorr

Składniki:

  • 400 g kaszanki
  • 1 łyżka Przyprawy do grilla Knorr
  • 150 g ketchupu
  • jabłko
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g wędzonych śliwek
  • 2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Usuń skórę z kaszanki, następnie pokrój mięso na kawałki.
  2. Wymieszaj mięso z drobno siekanym czosnkiem, jabłkiem pokrojonym w kostkę, kawałkami śliwki, majerankiem oraz posiekaną w pióra i usmażoną na patelni cebulą.
  3. Smażone składniki dopraw Przyprawą do grilla Knorr, która nada mięsu intensywny zapach oraz niewielką ilością ketchupu.
  4. Zdejmij składniki z patelni. Kaszankę najpierw zawiń w pergamin, a później w folię aluminiową.
  5. Mięso opiekaj na grillu nagrzanym do średniej temperatury przez ok. pół godziny.

Smacznego!