jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

XXII obrady Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”

To będzie XXII certyfikacja produktów spożywczych w historii Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie propagujące rodzimą żywność najwyższej jakości i wspierające ich wytwórców jest realizowane od 2011 roku. 

To będzie XXII certyfikacja produktów spożywczych w historii Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie propagujące rodzimą żywność najwyższej jakości i wspierające ich wytwórców jest realizowane od 2011 roku. Od samego początku funkcjonowania programu, certyfikacje żywności odbywają się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

XXII obrady Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”Dnia 27 października, po raz czwarty w tym roku, członkowie Loży Ekspertów zadecydują, które ze zgłoszonych wyrobów zasługują na zdobycie prestiżowego certyfikatu „Doceń polskie”. O godło promocyjne ubiegają się wytwórcy właściwie z całego kraju, bo z 13 województw. Produkty zakwalifikowane do udziału w atestacji (posiadające tzw. polski aspekt) reprezentują wszystkie kategorie wyrobów spożywczych: począwszy od pieczywa, skończywszy na daniach gotowych.

Wszystkie produkty są indywidualne sprawdzane przez każdego członka jury. Lożę Ekspertów tworzą specjaliści z branży spożywczej, od lat związani z technologią żywienia i branżą FMCG. Przewodniczącym składu eksperckiego jest Mirek Drewniak, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Eksperci przyznają żywności od 1 do 10 punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Certyfikatami nagradzane są wyroby, które uzyskają min. 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi notami (samymi „10”) jest honorowana także tytułem TOP PRODUKT.

- Regulamin programu jest niezmienny, a zasady przyznawania certyfikatów są bardzo jasno określone - między innymi te czynniki budują zaufanie konsumentów do godła „Doceń polskie”. Od sześciu lat konsekwentnie realizujemy założone cele, a zainteresowanie producentów żywności programem dowodzi o słuszności naszych działań - mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. - Firmy nie poprzestają na udziale w jednej certyfikacji, ale często uczestniczą w następnych, podczas których mogą zdobyć znaki jakości za kolejne wyroby. Producenci chętnie wykorzystują godła „Doceń polskie” w swoich działaniach marketingowych, angażują się także w projekty organizowane w ramach programu. Wytwórcy korzystają ze wsparcia PR, a kiedy dwuletni okres obowiązywania certyfikatu dobiega końca, starają się o prolongatę - wylicza M. Bielski.

Przytoczone przez organizatora programu czynniki decydują o tym, że każda certyfikacja budzi zainteresowanie firm z sektora spożywczego. Znaczenie ma także fakt, iż udział w audycie jest bezpłatny i niezobowiązujący.

Producenci żywności mogą jeszcze przesyłać swoje zgłoszenia, stosowne formularze i szczegółowe informacje dot. programu są dostępne na stronie www.docenpolskie.pl/program. Kandydatów do zdobycia godła „Doceń polskie” można poznać odwiedzając blog programu (www.blog.docenpolskie.pl), tam także zamieszczane są informacje o wyróżnionych przez Lożę Ekspertów artykułach spożywczych oraz ich producentach.