jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wspomnienie lata. Mango i ananas bakaliowy duet w Twojej kuchni

Dojrzewające w  ciepłym tajskim słońcu, złocisto-żółte, egzotyczne owoce mango i ananasa, są doskonałą propozycją dla tych, którzy pragną przedłużyć lato w swojej kuchni.

Dojrzewające w  ciepłym tajskim słońcu, złocisto-żółte, egzotyczne owoce mango i ananasa, są doskonałą propozycją dla tych, którzy pragną przedłużyć lato w swojej kuchni. Te słodkie owoce od wieków doceniane są przez mieszkańców Tajlandii i Indii, gdzie znajdują się ich największe uprawy. Dlaczego warto, aby stały się ulubioną przekąską i idealnym składnikiem naszych kulinarnych eksperymentów?

Mango owoc bogów

Wspomnienie lata. Mango i ananas bakaliowy duet w Twojej kuchniEgzotyczne mango uprawiane było w Azji już 4 tys. lat temu. Mieszkańcy Indii, gdzie znajdowały się pierwsze plantacje doceniali nie tylko smak, ale również właściwości zdrowotne tego owocu. Według wierzeń mango miało symbolizować boskich posłańców, którzy żywią się zapachem drzew i kwiatów, dlatego też nazywane było Owocem bogów. Indyjskie plantacje odkryli w XVI w. portugalscy żeglarze i to oni sprowadzili ten egzotyczny owoc do Europy, nadając mu nazwę pod którą istnieje do dziś. To również dzięki pierwszym plantacjom w Indiach, mango trafiło do Tajlandii, gdzie jest jednym z najpopularniejszych eksportowych owoców, które ma aż 45 tys. gatunków!

Uprawy mango robią niezwykłe wrażenie, drzewa na których rosną owoce mogą osiągać nawet 30 metrów wysokości, a dojrzałe, soczyste mango ważyć nawet pół kilo. Podczas dojrzewania owoce, zmieniają swój kolor: od ciemnozielonego, po czerwony i żółty, który w słońcu mieni się na złoto. Latem, kiedy rozpoczynają się zbiory, nad plantacjami unosi się zmysłowy, słodki zapach dojrzałych owoców. Miąższ jest wtedy słodki i soczysty, to właśnie takie owoce idealnie nadają się do suszenia.

Ananas przysmak królów

Do słonecznej Tajlandii ananas dotarł dzięki samemu Krzysztofowi Kolumbowi! To on sprowadził jego sadzonki z lasów Ameryki Centralnej. W Tajlandii znalazł doskonałe warunki do uprawy i wzrostu, dzięki odpowiednio żyznym glebom i nasłonecznieniu. Uprawiany w pełnym słońcu, wydaje najbardziej soczyste i słodkie owoce, których waga może osiągać nawet 4 kilogramy. Dojrzałe ananasy przybierają najlepszy złocisto-żółty kolor w okresie letnim, wtedy też rozpoczynają się zbiory. Dziś słoneczna Tajlandia jest największym eksporterem tego soczystego owocu.

Wspomnienie lata. Mango i ananas bakaliowy duet w Twojej kuchniAnanas charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, które doskonale komponują się z w deserach, sałatkach i daniach wytrawnych. Europejczycy docenili jego smak również dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, to on jako pierwszy przywiózł owoc ze swoich dalekich wypraw. Prawdziwa moda na ananasy pojawiła się w Europie w XVII w. Rozpoczęto wtedy uprawę owoców w tzw. ananasarniach, a pierwsze wyhodowane owoce próbowali król Francji Ludwik XIV i król Anglii Karol II. Ze względu na wysokie koszty uprawy owoców w Europie, przez długi czas podawane były jedynie na królewskich stołach i stały się symbolem luksusu. Europejskie uprawy nie zapewniały jednak tak słodkich i soczystych owoców, ze względu na brak idealnego do wzrostu tajskiego słońca.

Dawka zdrowia

Owoce mango to bomba witaminowa. Dzięki wysokiej zawartości witaminy A przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza, pomagają zachować zdrową skórę i doskonale wpływają na nasz wzrok. Są również źródłem wapnia, który potrzebny jest do zachowania zdrowych kości i zębów. Mango i ananas zawierają również duże ilości błonnika, który doskonale wpływa na proces trawienia.

Kulinarny świat mango i ananasa

Mango i ananas to owoce wielozadaniowe oraz jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców świata. Doskonale sprawdzają się w kulinarnych eksperymentach. Mango uwielbia towarzystwo przypraw korzennych, świeżego imbiru i limonki, z którymi tworzy doskonałe zestawienia. W Tajlandii mango dodawane jest do większości potraw: sałatek, deserów i dań wytrawnych. Jest częstym składnikiem curry, doskonale komponuje się z mięsem, rybami i owocami morza. Często bywa podstawą marynat, zmysłowych sosów i słodko–pikantnych chutney’ów. Suszony ananas i mango są także idealną przekąską i doskonałą alternatywą dla świeżych owoców.

 

Krążki cebulowe i chutney z mango

Krążki cebulowe i chutney z mango

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek mąki
  • Sól do smaku
  • Świeże zioła
  • Sok z cytryny
  • Olej ryżowy do smażenia 

Składniki na chutney:

  • 140 g Mango Bakalland
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 100 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
  • Pół szklanki octu winnego
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 papryczka chilli
  • Szklanka soku pomarańczowego
  • Kilka kropli oliwy
  • Sól do smaku

Cebulę kroimy w grube krążki, które następnie oddzielamy od siebie. Gotowe krążki przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. Z namoczonej cebuli usuwamy cienką, przezroczystą błonę. Następnie łączymy z sobą bułkę tartą, czosnek, zioła prowansalskie i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Krążki panierujemy w mące, jajku i na samym końcu w bułce tartej, pamiętając o tym, aby panierki nie było zbyt wiele. Następnie krążki przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż się zarumienią. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu, kładąc krążki na papierowym ręczniku. Gotowe, podajemy z sosem chutney.

Przepis na chutney z mango

Mango i rodzynki, moczymy w szklance soku przez ok. 20 minut. Następnie mango kroimy w cienkie paski, rodzynki siekamy i przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy parę kropli oliwy i gotujemy wszystko na małym ogniu. Następnie dodajemy imbir, posiekany czosnek, ocet, cukier i posiekaną papryczkę. Dusimy wszystko na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, aż składniki dokładnie się z sobą połączą. W razie potrzeby podlewamy raz na jakiś czas odrobiną wody. Gotowy sos solimy do smaku.

 

Chrupiący kurczak z orientalnym sosem z mango i ananasa

Krążki cebulowe i chutney z mango

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 70 g Mango Bakalland
  • 70 g Ananasa Bakalland
  • 1 łyżeczka curry
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Świeża bazylia
  • Ząbek czosnku
  • Pół szklanki octu jabłkowego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka ryżu
  • Sól i pieprz do smaku

W garnku z grubym dnem przygotowujemy marynatę: mango i ananasa zalewamy octem jabłkowym, dodajemy cukier i przyprawy: gałkę, czosnek, papryczkę chili i curry. Wszystko dusimy na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Do schłodzonej marynaty przekładamy umyte piersi z kurczaka, odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie w osobnym naczyniu gotujemy ryż (musimy pamiętać, aby go nie rozgotować) i przyprawiamy go curry. Gotowy ryż wykładamy do brytfanny i układamy na nim piersi kurczaka, polewamy je pozostałym sosem. Mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut. Danie posypujemy świeżą bazylią.