jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

5 sposobów na jesienne dania z burakami

Czemu taki czerwony? Złośliwi powiedzą, że ze wstydu, bo przez lata burak był nieco zapomnianym warzywem. Dziś jednak dzielnie walczy o swoje dobre imię. Jak? Zaskakuje mnogością zastosowań, zachwyca piękną barwą, jaką nadaje potrawom i oczywiście doskonałym smakiem.

Czemu taki czerwony? Złośliwi powiedzą, że ze wstydu, bo przez lata burak był nieco zapomnianym warzywem. Dziś jednak dzielnie walczy o swoje dobre imię. Jak? Zaskakuje mnogością zastosowań, zachwyca piękną barwą, jaką nadaje potrawom i oczywiście doskonałym smakiem.

Miejsce buraka w kuchni? Skojarzenia są proste: barszcz i ćwikła. Te dania często pamiętamy ze stołówek. Jedni wspominają je z rozrzewnieniem, bo przywodzą na myśl wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Dla innych - mogą być oznaką stołówkowej nijakości smaku. Ci drudzy powinni się do nich przekonać, przygotowując buraki w nowej, odświeżonej wersji. Przepisy na buraczane dania poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

1. Zupa – krem po królewsku

Jeśli zupa i buraki to musi być barszcz? Niekoniecznie. Możemy pokusić się o lekką ekstrawagancję i przygotować krem z buraków. Zyska on intensywny smak, jeśli buraki przesmażymy, pokrojone w kostkę. Warto krem podać w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany. Będzie wykwintnie!

Zupa krem z buraków

Zupa krem z buraków Knorr

Składniki:

  • 400 g buraków
  • 2 sztuki Rosół z kury Knorr ­
  • 150 g ziemniaków
  • 100 ml śmietany 36% ­
  • łyżka masła
  • łyżka majeranku suszonego
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.
  2. Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem.
  3. Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.
 

2. Zasmażane – idealne do mielonych

Prawie każdy z dzieciństwa ma jakąś swoją jedzeniową traumę, powstałą najczęściej na skutek… niewłaściwego doprawienia potrawy. Tak bywa z ćwikłą podawaną do drugiego dania. Nie powielajmy tego samego błędu. Buraki, nawet jeśli mają być tylko dodatkiem, zasługują na należytą atencję i właściwe przygotowanie:

Kotlety mielone z buraczkami

Kotlety mielone z buraczkami Knorr

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego, wieprzowego
  • Fix Kotlety mielone Knorr
  • 40 g bułki tartej
  • 2 jabłka
  • 400 g buraków
  • Połówka cytryny
  • Cukier
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
  • Tłuszcz rośliny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządź mięso mielone. Najpierw przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.
  2. Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.
  3. Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.
  5. Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.
 

3. Upieczone doskonale

Pieczone buraki potrafią zachwycić! Ich smak jest unikalny, słodkawy, a jednocześnie wyrazisty. W takiej formie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Doskonale komponują się z serami, np. typu blue, oraz orzechami.

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue Knorr

Składniki:

  • 4 buraki
  • 200 g zielonej sałaty
  • Sos sałatkowy francuski Knorr
  • Kilka listków cykorii
  • 150 g sera typu blue
  • 100 g orzechów włoskich
  • Łyżka miodu
  • Ocet balsamiczny lub ocet z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Starannie umyte buraki skrop niewielką ilością oliwy i posyp solą morską. Tak przygotowane zawiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 170⁰ C piekarniku przez godzinę. Następnie odstaw upieczone warzywa do ostygnięcia.
  2. Wymieszaj intensywnie ziołowy Sos sałatkowy francuski Knorr z 3 łyżkami oliwy i niewielką ilością wody. Następnie dodaj do sosu miód i wybrany ocet.
  3. Buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i wymieszaj z orzechami w misce. Następnie na talerzu wyłóż liście cykorii, a na nich mieszankę buraczano-orzechową i liście zielonej sałaty.
  4. Pokruszonym serem typu blue posyp wierzch sałatki. Polej całość przyrządzonym wcześniej sosem.
 

To nie wszystko – pieczone buraczki potrafią się odnaleźć w niezwykle wykwintnych daniach. Szef kuchni Knorr proponuje Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami – na specjalne okazje. Plasterki buraków i ogórków stworzą doskonałą bazę, na której położymy tatara. A gdy udekorujemy go kawiorem i ziołami, okaże się daniem na miarę mistrza kuchni!

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami Knorr

Składniki:

  • Wędzona sieja
  • Przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr
  • Cebula szalotka
  • 3 małe buraki
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Tymianek
  • Świeży ogórek
  • 100 ml wody
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 10 g czarnego kawioru
  • 200 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Obierz sieję, by otrzymać samo mięso. Pokrój drobno szalotkę, jajko i zioła, dodaj je do mięsa, skrop oliwą, wymieszaj i dopraw.
  2. Dokładnie opłucz buraki, posyp odrobiną cukru i Przyprawą szlachetną do wieprzowiny. Zalej oliwą i octem balsamicznym, aby były zanurzone. Włóż do piekarnika i piecz w 150° C przez około 2 godziny. Następnie wyjmij buraki i pokrój je w cienkie plasterki.
  3. Wodę z octem i cukrem zagotuj i odstaw do wystudzenia. Pokrój ogórka w cienkie plastry i marynuj w roztworze przez godzinę.
  4. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażaj na niej wszystkie warzywa – oprócz rzodkiewki – przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu, wrzuć rzodkiewkę i smaż całość przez kolejne 2 minuty.
  5. Na talerzu ułóż plastry ogórka i ziemniaki. Na wierzchu ułóż tatara. Tak przygotowaną potrawę udekoruj kawiorem i ziołami.
 

4. Gołąbki… w botwinie

Nie tylko bulwy buraka są jadalne. Również wystające nad ziemię liście mogą przyczynić się do stworzenia niecodziennego dania. Liście botwinki mogą pomóc stworzyć wyjątkowe gołąbki wypełnione farszem, w którym aromatyczne jesienne grzyby odegrają kluczową rolę:

Botwinka z grzybami

Botwinka z grzybami Knorr

Składniki:

  • 20 dużych liści botwinki
  • Przyprawa w mini kostkach Czosnek Knorr
  • 150 g grzybów mrożonych
  • Biała cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 30 ml oliwy do smażenia
  • 100 ml wina

Sposób przygotowania:

  1. Umyte liście botwinki umieść na krótki czas we wrzącej wodzie.
  2. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na oliwie. Następnie posiekaj grzyby i dodaj je do cebuli, smażąc razem przez chwilę. Wlej 100 ml wina i gotuj całość, aż płyn odparuje.
  3. Składniki dopraw rozkruszoną mini kostką Knorr, która cechuje się wyjątkowo intensywnym, czosnkowym smakiem, oraz pieprzem. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Tak przyrządzony farsz nakładaj w niewielkiej ilości na liście botwinki i zawijaj podobnie jak klasyczne gołąbki. Danie serwuj z sosem grzybowym, z ułożonymi na wierzchu liśćmi świeżych ziół.
 

5. Elegancja i szyk, czyli pianka z buraków

Pianka z buraków wygląda efektownie i równie dobrze smakuje. Któż przypuszczałby, że jej przyrządzenie może być takie proste? Spektakularnie prezentująca się forma może posłużyć do stworzenia wielu fantastycznych potraw:

Pianka z buraków

Pianka z buraków Knorr

Składniki:

  • Pół kilograma buraków
  • Sos sałatkowy do mizerii Knorr
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 5 jajek
  • Cytryna
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku
  • Łyżka masła
  • Łyżka octu
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i odstaw do ostygnięcia. Później je obierz i zmiel.
  2. Buraki, śmietankę i jajka starannie zmiksuj na gładką masę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do foremek wysmarowanych masłem wlej masę buraczaną do 1/3 wysokości naczyń. Następnie przełóż je do blaszki.
  4. Blaszkę wypełnij wodą do połowy wysokości i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do temperatury 180⁰ C. Pianki z buraków piecz przez pół godziny w sugerowanej temperaturze.
  5. Sos sałatkowy do mizerii, który charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem i aromatem wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Z tak przygotowanym dressingiem podawaj gotowe pianki z buraków.