jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje

Dynia przybyła do Europy z Ameryki Środkowej. Jest kojarzona z okresem jesiennym, kiedy przychodzi sezon na to wielkie, pomarańczowe warzywo. 

Dynia przybyła do Europy z Ameryki Środkowej. Jest kojarzona z okresem jesiennym, kiedy przychodzi sezon na to wielkie, pomarańczowe warzywo. Okazuje się, że może ono być nie tylko bazą zup czy składnikiem tart i farszów, ale pomoże również przygotować doskonałe ciasta i inne desery.

Dynia na zdrowie? Jak najbardziej – co może okazać się szczególnie ważne właśnie teraz, jesienią. Warzywo to jest bowiem cennym źródłem witamin C, B6, E i K, a także wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Za pomarańczowy kolor odpowiada beta-karoten, który jest prowitaminą A. Ponadto dynia jest dość niskokaloryczna i dostarcza błonnika pokarmowego. Ale nie tylko, ponieważ może dostarczać też mnóstwo… kulinarnych inspiracji i radości z pieczenia słodkości z jej udziałem! Pierwsze „ciasta dyniowe” przygotowywali osadnicy w Ameryce – wydrążone warzywo wypełniali miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie piekli. Dziś dynia może stanowić doskonały dodatek do ciast i deserów - na podwieczorek, rodzinne spotkanie czy urodziny. W ich przygotowaniu pomóc nam może - kostka do pieczenia Kasia. Sięgając po nią, mamy pewność, że nie używamy częściowo utwardzonych kwasów tłuszczowych, a nasze wypieki staną się prawdziwym kulinarnym przebojem. Na śniadanie Upieczona dynia będzie świetnym składnikiem bułeczek śniadaniowych. Cudownie pachnących cynamonem i imbirem! A na koniec – posypujemy je pestkami dyni:

Słodkie bułeczki z dynią

Słodkie bułeczki z dynią

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 150 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • upieczony miąższ z dyni - 250 gramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir w proszku - 1 łyżeczka
  • posiekane pestki dyni - 2 łyżki
  • gruby cukier - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Wystudź, obierz ze skóry i pokrój w sporą kostkę. Odmierz 250 g.
  2. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. W misce wymieszaj 300 g mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier, imbir i cynamon.
  3. Następnie dodaj dynię, rozpuszczoną Kasię i żółtko jajka (białko zostaw do posmarowania bułeczek). Wszystko razem wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.
  4. Na podsypanym mąką stole uformuj z ciasta wałek. Jeśli trzeba dodaj pozostałą mąkę. Wałek pokrój na 12 kawałków.
  5. Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natnij nożem w krzyżyk.
  6. Bułeczki posmaruj białkiem i posyp posiekanymi pestkami dyni i grubym cukrem. Piecz w 170°C około 35 minut.
 

Na jesienną chandrę Za oknem szaro, zimno, a my najchętniej zostalibyśmy na kanapie? To znak, że czas na ciasto dyniowe! Warzywo zagwarantuje piękny pomarańczowy kolor, a smaczku doda gorzka czekolada i kandyzowana skórka pomarańczowa, którymi przykryjemy ciasto:

Przysmak dyniowo-pomarańczowy

Przysmak dyniowo-pomarańczowy

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • śmietana 18% - 0.5 szklanek
  • mąka - 200 gramów
  • pomarańcza - 2 sztuki
  • dynia (po obraniu) - 1 kilogram
  • posiekana gorzka czekolada - 100 gramów
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do dyni i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia będzie miękka.
  2. Lekko przestudzoną dynię przekładamy do miski blendera, dodajemy miękką Kasię i miksujemy.
  3. W innej misce ubijamy jajka z cukrem na puch. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę, i ponownie miksujemy.
  4. Do masy jajecznej dodajemy masę dyniową i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wymiarach: 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temp. 180°C.
  6. Upieczone, gorące ciasto posypujemy posiekaną czekoladą i gdy się lekko rozpuści rozsmarowujemy ją na powierzchni ciasta. Następnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i odstawiamy do wystygnięcia.
 

Na wyjątkowe spotkania Urodziny, wizyta rodziny, a może wybieramy się do przyjaciół? Na specjalne okazje sprawdzi się torcik z dynią! W zapomnienie odchodzą tłuste kremy i „miliony” kalorii. Do wykonania ciasta zużyjemy ok. 1 kg miąższu dyni:

Torcik z dynią

Torcik z dynią

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • jajka - 2 sztuki
  • upieczona dynia - 100 gramów
  • upieczona dynia - 500 gramów
  • galaretka cytrynowa - 2 sztuki
  • mleko zagęszczone niesłodzone 7% - 200 mililitrów
  • rodzynki w czekoladzie do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dynię (ok. 1 kg) na spód i wierzch ciasta zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz, aż będzie miękka. Następnie wystudź, obierz i rozdrobnij w blenderze. Osącz na sicie.
  2. Mąkę przesiej, a następnie wymieszaj z cynamonem i sodą. Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch.
  3. Ciągle ucierając dodaj po jednym jajka. Następnie dodaj mąkę z dodatkami i 100 g osączonej dyni, wymieszaj.
  4. Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej ciasto, rozprowadź i piecz około 30 minut w 170°C. Wystudź. Ciasto przełóż na paterę i zepnij metalową obręczą (jeśli nie posiadasz obręczy możesz tortownicę wykleić w środku wystającym na zewnątrz papierem do pieczenia).
  5. Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i przestudź. Dobrze schłodzone mleko ubij mikserem na piankę. Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumieniem galaretkę.
  6. Otrzymaną piankę wymieszaj z pozostałą masą dyniową i wyłóż na schłodzone ciasto. Całość odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj wg. uznania.
 

Święto Dyni! Przełom października i listopada to czas, kiedy w wielu miastach trwają jarmarki i festiwale w związku z Świętem Dyni. Z tej okazji możemy przygotować wyjątkowe dyniowe wypieki. Dyniowe babeczki smakować będą wyśmienicie:

Dyniowe cupcakes

Dyniowe cupcakes

Składniki:

  • pomarańcza - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 175 gramów
  • dynia obrana (świeża lub mrożona) - 100 gramów
  • mąka - 225 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • mleko - 75 mililitrów
  • krem orzechowy lub czekoladowy - 70 gramów
  • cukier puder - 115 gramów
  • trochę soku z pomarańczy
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik (elektryczny) do 200°C. Umyj pomarańczę w gorącej wodzie. Zetrzyj cienko skórkę na drobnej tarce do rondla. Wyciśnij sok z pomarańczy. Ok. 3 łyżek soku dodaj do skórki w rondlu, resztę zachowaj do przygotowania dekoracji. Dodaj dynię do rondla i gotuj przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Mieszaj regularnie. Zdejmij z ognia i zmiażdż dynię tłuczkiem lub drewnianą łyżką.
  2. Przygotuj ciasto na babeczki: Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Mieszając drewnianą łyżką lub mikserem, dodaj Kasię, cukier puder, jajka, mleko i szczyptę
  3. soli. Mieszaj przez 3-4 minuty aż ciasto będzie gładkie. Ciągle mieszając, dodaj dyniowe purée.
  4. Połowę ciasta (po ok. 2 łyżki) rozłóż równo do papilotek.
  5. Resztę ciasta wymieszaj z kremem orzechowym, a następnie rozłóż na pierwszej warstwie ciasta w papilotkach. Włóż babeczki do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, aż zmienią kolor na złotobrązowy. Zostaw do wystygnięcia.
  6. Wymieszaj cukier puder z 2-3 łyżkami soku z pomarańczy, aż powstanie gęsty, gładki lukier. Rozpuść polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej do rękawa cukierniczego. Każdą babeczkę przykryj warstwą białego lukru. Za pomocą rękawa na każdej babeczce narysuj polewą 4 okręgi, od najmniejszego do największego.
  7. Narysuj pajęczynę: przeciągnij końcem wykałaczki przez kręgi, od środka babeczki do brzegu.