jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

4 pomysły na rozgrzewające dania z bakaliami

Zima to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć grypy czy przeziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas zimowych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt.  

Zima to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć grypy czy przeziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas zimowych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt.

Wybierając składniki potraw, pamiętajmy o tym, aby wśród nich znalazły się takie, które dostarczą naszemu organizmowi siły i energii oraz niezbędnych i potrzebnych zimą składników odżywczych. Dlatego w zimowych daniach nie powinno zabraknąć rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy curry, ale także bakalii: orzechów, miechunki peruwiańskiej, czy rodzynek, które nie tylko będą doskonale smakować, ale również dostarczą naszemu organizmowi potrzebnej w tym czasie witaminy C, magnezu czy żelaza.

Chrupiące grzanki z caponatą ze Złotymi Owocami

Chrupiące grzanki z caponatą ze Złotymi Owocami

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 100 ml oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 laska selera naciowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 100 g zielonych oliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 75 g uprażonych orzechów pinii Bakalland
  • 60 g Złotych Owoców (Miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża bazylia

Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą, następnie odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu bakłażany delikatnie i dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Cebulę kroimy w kostkę, a seler w cienkie paski. Wszystko podsmażamy w garnku przez około 6 minut. Następnie dodajemy pomidory. Na osobnej patelni podsmażamy bakłażany. Gotowe dodajemy razem z orzechami, Złotymi Owocami i oliwkami do pozostałych składników. Dusimy wszystko bez przykrycia przez 10 – 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową caponatę możemy podawać z ciepłymi grzankami. Ozdabiamy listkiem świeżej bazylii.

 

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • Szczypta soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Pół selera
  • 1 cebula
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 ml przecieru pomidorowego

Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.

 

Pieczone warzywa z żurawiną i orzechami pecan

Pieczone warzywa z żurawiną i orzechami pecan

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 0,5 kg brukselki
  • 75 g orzechów Pecan Bakalland
  • 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • 3 łyżki oliwy z dodatkiem ziół
  • Sól i pieprz do smaku

Dynię myjemy i kroimy w kostkę, brukselkę kroimy na połówki. Warzywa polewamy oliwą i dodajemy przypraw do smaku. Dodajemy orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Gotowe warzywa możemy podawać z grzankami.

 

Zapiekanka curry z kaszą kuskus i rodzynkami

Zapiekanka curry z kaszą kuskus i rodzynkami

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 100 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 40 g sera koziego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki curry
  • Pół łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki śmietany do sosów

Kuskus przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Następnie dodajemy do niego rodzynki, starty imbir, curry, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Najpierw układamy pierwszą warstwę kaszy na którą przekładamy pokrojony w plasterki kozi ser i śmietanę. Następnie dodajemy drugą warstwę kaszy. Wierzch posypujemy dodatkowo rodzynkami. Danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.