jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Sekrety sera żółtego

Ser żółty. Produkt, który znajduje się niemalże w każdej lodówce. Przysmak, który towarzyszy nam od śniadania, po obiad, na kolacji kończąc. Jest łatwo dostępny, a rzesza jego fanów jest niezwykle szeroka. Czy wiesz, że produkt ten posiada również swoje sekrety?

Ser żółty. Produkt, który znajduje się niemalże w każdej lodówce. Przysmak, który towarzyszy nam od śniadania, po obiad, na kolacji kończąc. Jest łatwo dostępny, a rzesza jego fanów jest niezwykle szeroka. Czy wiesz, że produkt ten posiada również swoje sekrety?

Sekrety sera żółtego
Fot. MSM Mońki

Niepozorny plasterek sera, po który sięgasz przynajmniej kilka razy w miesiącu, to źródło wielu witamin i minerałów. Substancje te mają ogromny wpływ na organizm: decydują o naszym samopoczuciu jak i dobrej kondycji włosów czy skóry. Nie do pomyślenia? A jednak!

Z korzyścią dla mózgu i ciała

Ser żółty to produkt, który z powodzeniem może się znaleźć w diecie małych i dużych. A nawet… powinien! Czy wiesz, że posiada on znacznie więcej wapnia niż twaróg? Spożycie 5 plasterków odpowiada dziennej dawce wapnia! A to właśnie wapń jest odpowiedzialny za wzmocnienie kości, zębów i utrzymanie pięknych paznokci. - Co jeszcze „tkwi” w serze? Przede wszystkim białko. To podstawowy budulec naszego organizmu, którego on sam wytwarzać nie potrafi. W tym niezwykle lubianym przysmaku znajdziemy też witaminy D i A oraz witaminy z grupy B. – komentuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Ser odgrywa szczególnie ważną rolę w diecie dzieci oraz młodzieży, gdyż znacznie wspomaga organizm podczas fazy rozwoju. Powinni o nim pamiętać również wegetarianie!

Na poprawę nastroju

Każdy z nas ma swój sposób na to, aby nieco poprawić sobie humor. Dla jednych taką metodą jest wysiłek fizyczny, dla innych zakupy, a jeszcze inni upatrują szczęścia w dobrej lekturze. A czy wiesz, że na dobry nastrój może wpłynąć także… ser żółty? -  A to wszystko dzięki temu, że jest on źródłem fenyloetyloaminy oraz tryptofanu. Jeżeli sięgniemy po twarde i dojrzewające sery, znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, które zmniejszają napięcie i uczestniczą w syntezie serotoniny – kontynuuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Niesamowite? A jednak! Warto również pamiętać, że ser to źródło magnezu, a ten działa wręcz zbawiennie na nasz układ nerwowy: poprawia pamięć, procesy myślenia, a tym samym nasze samopoczucie. Jego niedobory prowadzą do poważnych chorób, zatem jedzmy ser!

Wykorzystaj teorię w praktyce

Skoro znamy już sekrety sera żółtego, wiemy też, że warto o nim pamiętać podczas komponowania codziennego menu. Produkt ten ma niezwykle wszechstronne zastosowania. Jest smaczny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie zatem spisze się jako towarzysz śniadań, obiadów, a nawet wykwintnych kolacji. A co najciekawsze: potrawy przygotowywane z jego udziałem są na tyle proste do przygotowania, że poradzi sobie z nimi nawet amator kuchennych zmagań. – Pamiętajmy o tym, że ser żółty jest produktem kalorycznym. Należy zatem z umiarem korzystać z jego dobrodziejstw. Jeżeli spożywamy go w większych ilościach, zadbajmy o odpowiedni balans. Łączmy produkt np. z mixem sałat – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Aby zadbać o odpowiedni poziom witamin z grupy B, D oraz wapnia czy białka, warto mieć pod ręką przekąskę z serem w roli głównej. Zachęcamy zatem do skorzystania z naszego przepisu na pyszne bułeczki z mąki żytniej z dodatkiem sera żółtego.

 

Żytnie bułeczki z serem żółtym

Sekrety sera żółtego
Fot. 123rf

Składniki:

  • 400 g mąki żytniej
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 50 g drożdży
  • 1  płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g sera Gouda MSM Mońki

Wykonanie:

Mąkę, drożdże, sól, cukier i olej połączyć w misce. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Masę podzielić na małe, równej wielkości kulki. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły.  Piec ok. 30 min. w temperaturze 200st.C.  Po wyciągnięciu lekko posmarować zimną wodą, zawinąć w kuchenną ściereczkę i odstawić do wystygnięcia. Chłodne bułeczki lekko natrzeć od góry masłem. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i posypać nim chłodne pieczywo. Zapiec w piekarniku, żeby ser się rozpuścił. Gotowe podawać z masłem.

Smacznego!