jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

W Walentynki… serce rwie się do pieczenia!

Dookoła serca, serduszka, amorki i miłosne wyznania odmieniane we wszystkich przypadkach i językach, a przy tym… cała masa słodkości! Święto zakochanych to bardzo dobra okazja do przygotowania pysznego ciasta, tortu czy babeczek – specjalnie z myślą o najbliższych. W Walentynki… upiecz radość ukochanej osobie!

Dookoła serca, serduszka, amorki i miłosne wyznania odmieniane we wszystkich przypadkach i językach, a przy tym… cała masa słodkości! Święto zakochanych to bardzo dobra okazja do przygotowania pysznego ciasta, tortu czy babeczek – specjalnie z myślą o najbliższych. W Walentynki… upiecz radość ukochanej osobie!

Serce na dłoni

Cóż lepiej wyrazić może nasze uczucia, niż słodkie ciasto w kształcie… serca. Jeżeli dodatkowo wypełnimy je marmoladą i pysznym kremem… idealny wieczór w towarzystwie naszej drugiej połówki gwarantowany!

Serce

Serce Kasia

Składniki na ciasto:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 4/5 sztuki (200 gramów)
  • mąka - 300 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • żółtko - 2 sztuki

Składniki na krem:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1/5 sztuki (50 gramów)
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mleko - 400 mililitrów
  • twarda marmolada - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, posiekaną Kasią i żółtkami.
  2. Szybko zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do lodówki.
  3. Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 4 identycznej wielkości serduszka.
  4. Z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe serduszka.
  5. Duże serca przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuj widelcem i piecz w 200 st. C około 15-20 minut.
  6. Małe serduszka upiecz oddzielnie, gdyż pieką się krócej.
  7. Budyń ugotuj na gęsto w 400 ml mleka.
  8. Ostudź, a następnie zmiksuj z pozostałą Kasią.
  9. Powstałym kremem posmaruj dwa serca i przykryj je dwoma pozostałymi.
  10. Marmoladę włóż do rondla i lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
  11. Marmoladę wyłóż na ciasto i uformuj z niej serduszko.
  12. Odstaw do zastygnięcia.
 
 

Kokosowa podróż walentynkowa

By tegoroczne Walentynki były naprawdę wyjątkowe, powinniśmy zadbać o nie w każdym aspekcie. Na deser przygotować możemy np. doskonałe ciasto kokosowe. Z pewnością będzie pysznie, a romantyczna atmosfera pozostanie w Waszej pamięci na długo.

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe Kasia

Składniki na ciasto:

  • jajko - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1/5 sztuki (50 gramów)
  • mleko - 750 mililitrów

Składniki na krem:

  • mąka pszenna - 150 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 4/5 sztuki (200 gramów)
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe - 200 gramów
  • esencja waniliowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Roztop Kasię na patelni, ostudź. Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ubij pianę z białek ze szczyptą soli, a potem stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, następnie jedno po drugim żółtka i łyżkami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej roztopioną Kasię.
  2. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut, aż biszkopt będzie złocisty. Wyjmij z pieca, ostudź.
  3. Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
  4. Ubij mikserem miękką Kasię, a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.
  5. Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem delikatnie przetnij biszkopt na dwie okrągłe części. Na pierwszej rozprowadź 2/3 kremu, przykryj drugim biszkoptem i lekko dociśnij. Usuń nadmiar kremu po bokach.
  6. Następnie na wierzchu ciasta rozsmaruj pozostały krem i udekoruj wiórkami. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.
 
 

Tajemnica granatu

Granat to wyjątkowy owoc, który idealnie wpasowuje się w święto jakim są Walentynki. Ze względu na dużą ilość nasion, uznawany on był w starożytności za symbol płodności, a jego kwiat - za symbol miłości. Do dzisiaj w Grecji życzy się nowożeńcom szczęścia, dobrobytu i płodności, rzucając na podłogę granaty i rozgniatając je. Przez wiele lat cywilizacje krajów rozwijających się uważały go za najbardziej tajemniczy ze wszystkich istniejących owoców.

Sernik walentynkowy

Sernik walentynkowy Kasia

Składniki:

  • śmietanka 30% - 100 gramów
  • płatki kukurydziane - 100 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • kakao - 1 łyżka
  • twaróg waniliowy - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka (250 gramów)
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • żelatyna - 1 opakowanie
  • owoc granatu - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier, kakao zagotuj.
  2. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Wsyp płatki kukurydziane i wymieszaj.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na to 3/4 masy z płatków i odstaw do lodówki.
  5. Z reszty masy wyłóż łyżeczką małe kupki (do dekoracji) na papierze do pieczenia, aby zastygły.
  6. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę.
  7. Żelatynę namocz w rondelku w 1/4 szklanki zimnej wody.
  8. Po 10 min. podgrzej, żeby się rozpuściła.
  9. Do ciepłej żelatyny dodawaj twaróg waniliowy, a następnie ubitą śmietanę i wymieszaj.
  10. Masę wyłóż na spód z płatków, wyrównaj górę masy i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  11. Podawaj udekorowane pestkami granatu lub innymi owocami i zastygłymi płatkami.
  12. Ciekawostka: skórę granatu naciąć, owoc granatu połamać na kawałki. Łyżką stukając w skórę, wydobyć pestki do miski z zimną wodą.
 
 

Mała babeczka z wiśniowym sercem

A może zamiast tradycyjnego ciasta… babeczkę? Pyszną, czekoladową i wypełnioną wiśniowym nadzieniem. A na dodatek bardzo prostą i szybką w przygotowaniu. Smacznego!

Babeczki wiśniowe serca

Babeczki wiśniowe serca Kasia

Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka (250 gramów)
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • gorzka czekolada - 120 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • mąka pszenna - 60 gramów
  • wydrylowane wiśnie - 500 gramów
  • cukier - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana (rozpuszczona w odrobinie wody) - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Roztop kostkę do pieczenia Kasia z czekoladą. Dodaj cukru i cukru waniliowego i wymieszaj wszystko. Jak się rozpuści, wyłącz palnik.
  2. Dodaj po kolei jajka i wymieszaj je szybko, żeby połączyły się z masą. Na koniec dodaj pozostałe suche składniki (mąka, sól) i wymieszaj.
  3. Podziel masę między wszystkie foremki. Piecz 20 minut.
  4. Rozgrzej wiśnie z cukrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku dodając mąkę ziemniaczaną z wodą, tak aby pozostawić sok nienaruszony (otrzymasz gęstą konsystencję).
  5. Wykrój w wypieczonej i zimnej babeczce kształt serca, użyj do tego noża lub łyżki.
  6. Wlej zimną polewę wiśniową do wyciętego w babeczce serca, a następnie wytnij serce z papieru (średnica 6 cm), umieść je na babeczce, rozsyp na nie cukier puder. Następnie zdejmij papier.