jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - styczeń 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - styczeń 2017  

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- styczeń 2017

 

PN-EN 16877:2017-01 - wersja angielska

Data publikacji: 10-01-2017

Pasze -- Metody pobierania próbek i analiz -- Oznaczanie toksyn T-2 i HT-2, deoksyniwalenolu i zearalenonu w materiałach i mieszankach paszowych metodą LC-MS

Zakres

Metoda analizy ma zastosowanie do oznaczania toksyny HT-2 (HT2) w badanym zakresie od 22 µg/kg do 178 µg/kg, toksyny T-2 (T2) w badanym zakresie od 7 µg/kg do 50 µg/kg, deoksyniwalenolu (DON) w badanym zakresie od 88 µg/kg do 559 µg/kg i zearalenonu (ZON) w badanym zakresie od 14 µg/kg do 430 µg/kg w zbożach i mieszankach paszowych na bazie zbóż. Aktualne zakresy robocze mogą wykraczać poza badane zakresy. Obowiązkiem laboratorium jest udowodnienie, że granica oznaczalności (LOQ) dla toksyn HT-2 i T-2 jest ≤ 10 µg/kg, dla DON ≤ 100 µg/kg i dla ZON ≤ 20 µg/kg.

 

PN-EN 16618:2015-06 - wersja polska

Data publikacji: 26-01-2017
 
Analiza żywności -- Oznaczanie akryloamidu w żywności metodą chromatografii cieczowej sprzężonej z tandemową spektrometrią mas (LC-ESI-MS/MS)
 
Zakres
 
W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę oznaczania akryloamidu w wyrobach piekarskich, takich jak chleb, pieczywo tostowe, pieczywo chrupkie, ciasteczka maślane i herbatniki, jak również dla produktów ziemniaczanych takich jak czipsy ziemniaczane, chrupki ziemniaczane i placki ziemniaczane, oraz dla kawy palonej, metodą chromatografii cieczowej sprzężonej z jonizacją przez elektrorozpylanie i tandemową spektrometrią mas (LC-ESI-MS/MS). Niniejszą metodę zwalidowano w badaniach międzylaboratoryjnych za pomocą analizy naturalnie zanieczyszczonych i wzbogaconych próbek w zakresie od 14,3 µg/kg do 9 083 µg/kg. Przeprowadzono je w Swedish National Food Administration i zwalidowano w badaniach zorganizowanych przez Directorate General Joint Research Centre (DG JRC), Swedish National Food Administration and the Nordic Committee on Food Analysis (NMKL), patrz pozycje bibliograficzne [1] i [2].
 
Granica oznaczalności (LOQ) zależy od typu stosowanego urządzenia oraz od rzeczywistej sprawności urządzenia. Większość laboratoriów uczestniczących w badaniu walidacyjnym było w stanie oznaczać akryloamid w próbce ciasteczek maślanych na poziomie 14,3 µg/kg. Tak więc walidacja w badaniach międzylaboratoryjnych pokazała, że można spodziewać się wartości LOQ na poziomie poniżej zakresu 15 µg/kg i 30 µg/kg.
 
 

PN-EN 16620:2015-06 - wersja polska

Data publikacji: 26-01-2017
 
Analiza żywności -- Oznaczanie furanu w kawie i produktach kawowych w fazie nadpowierzchniowej metodą chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (HS GC-MS)

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę oznaczania furanu w kawie i produktach kawowych w fazie nadpowierzchniowej metodą chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (HS- GC- MS), patrz pozycje bibliograficzne [1] i [2]. W zakresie niniejszej normy uwzględniono produkty kawowe w postaci ekstraktów rozpyłowych, aglomerowanych lub liofilizowanych. Metodę zwalidowano w badaniach międzylaboratoryjnych za pomocą analizy naturalnie zanieczyszczonych próbek kawy rozpyłowej, kawy liofilizowanej oraz mielonej kawy palonej w zakresie od 264 µg/kg do 2 840 µg/kg.
 

PN-EN 16619:2015-06 - wersja polska

Data publikacji: 27-01-2017
 
Analiza żywności -- Oznaczanie benzo[a]pirenu, benz[a]antracenu, chryzenu i benzo[b]fluorantenu w artykułach żywnościowych metodą chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (GC-MS)

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę oznaczania 4 z 16 priorytetowych w UE wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWAN1)), identyfikowanych jako przedmiotowe WWA. Są to benz[a]antracen (BaA), benzo[a]piren (BaP), benzo[b]fluoranten (BbF) i chryzen (CHR).

Metoda umożliwia ich ilościowe oznaczanie w obecności innych 12 WWA, priorytetowych w UE (benzo[j]fluorantenu (BjF), cyklopenta[cd]pirenu (CPP), benzo[k]fluorantenu (BkF), dibenzo[a,h]antracenu (DhA), benzo[c]fluorenu (BcL), dibenzo[a,e]pirenu (DeP), benzo[ghi]perylenu (BgP), dibenzo[a,h]pirenu (DhP), dibenzo[a,i]pirenu (DiP), dibenzo[a,l]pirenu (DlP), indeno[1,2,3-cd]pirenu (IcP), 5-metylochryzenu (5MC)) w mące pszennej ekstrudowanej, rybach wędzonych, mieszance dla niemowląt, kiełbasie mięsnej, omułkach liofilizowanych, oleju jadalnym i mące pszennej metodą chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (GC-MS). Ekstrakcja WWA z próbek stałych jest przeprowadzana za pomocą ciśnieniowej ekstrakcji płynem (PLEN2)). Kilku uczestników walidacji metody w badaniach międzylaboratoryjnych zastosowało - alternatywnie do PLE – ekstrakcję w aparacie Soxleta. Oczyszczanie próbki jest wykonywane z zastosowaniem następujących technik w odnotowanej serii: chromatografia wykluczania (SEC N3)) i ekstrakcja do fazy stałej (SPE N4)).

Niniejsza metoda spełnia charakterystyki sprawności określone w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 836/2011 (patrz pozycja bibliograficzna [1]). W szczególności spełnia wymagania dla granicy wykrywalności (LOD) i granicy oznaczalności (LOQ) (odpowiednio, 0,30 μg/kg i 0,90 μg/kg).


Metoda została zwalidowana w badaniach międzylaboratoryjnych przez analizę próbek zarówno naturalnie zanieczyszczonych, jak i wzbogaconych w zakresie od 0,5 µg/kg do 11,9 µg/kg. Jednak liniowość wskazań urządzeń została potwierdzona w zakresie stężeń od 0,5 µg/kg do 20 µg/kg.

Do oznaczania WWA w tłuszczach jadalnych i olejach są dostępne także inne dwie normy: EN ISO 22959 i EN ISO 15753, dalsze informacje, patrz pozycje bibliograficzne [2] i [3].


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.