jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Upiecz radość ukochanej… na Dzień Kobiet!

Nie ma drugiego tak kobiecego święta jak to, które przypada 8 marca. Tego dnia każda kobieta zasługuje na to, by otrzymać wyjątkowe prezenty i życzenia. 

Nie ma drugiego tak kobiecego święta jak to, które przypada 8 marca. Tego dnia każda kobieta zasługuje na to, by otrzymać wyjątkowe prezenty i życzenia. Drodzy Panowie – tego dnia to do Was należy, by przygotować coś specjalnego. Sposobów jest mnóstwo, a oprócz kolacji czy bukietu czerwonych róż, doskonale sprawdzić się mogą samodzielnie przygotowane… wypieki! Tartaletki, muffinki i chrupiące tarty? Dla prawdziwego mężczyzny nie ma nic prostszego!

Słodka bomba

W Dzień Kobiet śmiało można poszaleć z czekoladą! Świetnie sprawdzą się tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone. Aby przygotować ciasto, należy mąkę i cukier puder posiekać z Kasią, a do tego dodać jajko. Całość wkłada się na godzinę do lodówki. Jednak smak tartaletek skrywa się tak naprawdę w ich niezwykłym, czekoladowym kremie. Schłodzoną śmietankę ubija się na sztywno z cukrem pudrem, dodaje serek mascarpone i miksuje na masę. Polewa ciasteczek to cudowna, czekoladowa kąpiel. Zachwyt dam serca gwarantowany!

Tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone

Tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone Kasia

Składniki:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • śmietana 36% - 250 mililitrów
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • cukier puder - 4 łyżki
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • śmietana 36% - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i cukier puder siekamy z Kasią, dodajemy jajko i ugniatamy ciasto. Gdy utworzymy elastyczną kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.
  2. W tym czasie można przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki.
  3. Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy, wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek. Przekładamy je do wysmarowanych Kasią i obsypanych mąką foremek na tartaletki, przygniatamy palcami i nakłuwamy widelcem.
  4. Ciastka pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku (góra-dół) przez ok. 10-15 minut w zależności od mocy piekarnika.
  5. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem 3-5 łyżek śmietanki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Czekoladę wylewamy na upieczone i ostudzone ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  6. Następnie układamy na nich wiśnie i przykrywamy kremem z bitej śmietany i mascarpone. Tartaletki pięknie wyglądają przyozdobione wiórkami czekoladowymi i malinami. Smacznego!
 

Z owocami

Śliwki i orzechy świetnie sprawdzają się w kuchni, a najlepiej pasują jako dodatek do kruchej tarty. Pokrojona w kawałki będzie stanowić słodki, bardzo elegancki poczęstunek przygotowany z myślą o każdej z Pań. Ciasto na tartę przygotowuje się wcześniej, łącząc mąkę, cukier i posiekaną kostkę do pieczenia Kasia. Dodaje się żółtka, czasami wodę i wszystko zagniata, a na koniec odstawia na pół godziny do lodówki. Potem czas na bohaterów tarty – na wierzch kładziemy wspomniane śliwki i orzechy.

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa Kasia

Składniki:

  • mąka - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier trzcinowy - 50 gramów
  • żółtka jajek - 3 sztuki
  • białko jajka - 1 sztuka
  • śliwki - 600 gramów
  • cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
  • orzechy nerkowca - 200 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • cukier trzcinowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i cukier łączymy z posiekaną Kasią. Dodajemy żółtka i, jeśli ciasto jest zbyt suche, kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy Kasią i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
  3. Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
  4. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
  5. Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się, by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
  6. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
 

Z warzywami? Też na słodko!

Przepisy na słodkości wcale nie muszą być trudne! Udowadniają to niezwykle efektowne, marchewkowe muffinki. Warzywne, więc także oryginalne, a przy tym smaczne. Takie ciasteczka będą strzałem w dziesiątkę.

Warzywa najpierw trzemy na tarce. Potem rozpuszczamy w rondelku kostkę do pieczenia Kasia. Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy z przestudzoną Kasią oraz startą marchewką. Na koniec dodajemy sypkie składniki i wszystko mieszamy. Muffinkową masę przekładamy do formy i pieczemy. Do dekoracji możemy wykonać lukier z cukru pudru i posypać całość zmielonymi pistacjami. Sekretem marchewkowych muffinek jest dodanie cynamonu – dzięki niemu będą cechowały się niesamowitym aromatem.

Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe Kasia

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • marchewka - 4 sztuki
  • cukier puder - 150 gramów
  • woda - 3 łyżki
  • pistacje posiekane - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  3. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną Kasią i startą marchewką.
  4. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
  5. Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180°C ok. 25 minut. Funkcja piekarnika góra-dół.
  6. Muffinki wyjmij z pieca i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp pistacjami.
 

Zawijane z cynamonem

Propozycja dla bardziej zaawansowanych w kuchni to cynamonowe zawijańce. Te słodkie, przypominające drożdżówki przekąski staną się prawdziwym hitem. Ich tajemnica to wyjątkowe nadzienie, przygotowane z żurawiny, mielonego cynamonu i posiekanych migdałów. Aby uzyskać mocniejszy aromat, należy dodać do ciastek większą ilość skórki z cytryny. Smak zawijańcom nadaje cynamon. Im więcej, tym lepiej!

Cynamonowe zawijańce

Cynamonowe zawijańce Kasia

Składniki:

  • mleko półtłuste - 300 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 700 gramów
  • suszone drożdże - 7 gramów
  • drobny cukier - 100 gramów
  • średnie jajko - 1 sztuka
  • skórka z 1 cytryny
  • mielony cynamon - 3 łyżeczki
  • żurawina - 125 gramów
  • posiekane migdały - 50 gramów
  • średnie jajko - 1 sztuka
  • cukier kryształ lub Demerara - 60 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść Kasię w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do letniej temperatury.
  2. W osobnej misce dokładnie połącz 650 g mąki z drożdżami. W celu przygotowania rozczynu dodaj cukier, jajko i roztopioną Kasię z mlekiem i za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami ucierającymi (hakowymi) mieszaj do otrzymania konsystencji ciasta. Rozczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
  3. Piekarnik nagrzej do 220°C (piekarnik z termoobiegiem – do 200°C, oznaczenie piekarnika – 7). Jeśli rozczyn za bardzo się klei, dodaj do niego pozostałe 50 g mąki, a następnie równomiernie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 1 cm.
  4. Rozsyp po powierzchni ciasta mieszankę z żurawiny, migdałów i skórki z cytryny. Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry o szerokości 2 cm. Ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Roztrzep jajko, posmaruj nim bułeczki i posyp cukrem kryształem.
  6. Piecz przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru.

Wszystkiego słodkiego dla wszystkich Pań!