jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Smacznie i naturalnie! W 100%!

Kompozycje warzyw, przypraw i ziół w 100% z naturalnych składników? Takie są produkty Naturalnie Smaczne! marki Knorr. Teraz w tej linii pojawiają się dwie nowości: Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym i Naturalnie Smaczne! Tagliatelle z kurczakiem.  

Kompozycje warzyw, przypraw i ziół w 100% z naturalnych składników? Takie są produkty Naturalnie Smaczne! marki Knorr. Teraz w tej linii pojawiają się dwie nowości: Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym i Naturalnie Smaczne! Tagliatelle z kurczakiem.

Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki zwykle zjednują sobie najbardziej wymagających smakoszy, czyli… najmłodszych członków rodziny. Uwielbiają oni mięsne kuleczki skąpane w ulubionym sosie pomidorowym. Teraz będą one także znakomicie doprawione. Wystarczy połączyć z mięsem mielonym 2 łyżeczki Naturalnie Smaczne! Knorr, by zyskać doskonały smak i aromat. Zapewnią je znajdujące się w składzie produktu suszone warzywa, zioła i przyprawy, jak m.in. pomidory, papryka, oregano, tymianek, rozmaryn, czosnek i cebula.

Składniki: przecier pomidorowy (32%), cebula (14%), cukier, sól morska, suszone pomidory (9,3%), marchew (7%), skrobia, czosnek (3,5%), oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia (3,1%), papryka (1,2%), oregano, rozmaryn, tymianek, pieprz.

Naturalnie Smaczne! Tagliatelle z kurczakiem

To będzie prawdziwie włoska uczta! Makaronowe wstążki w pachnącym śródziemnomorskimi ziołami i przyprawami sosie. Do przyrumienionej na patelni cebuli i podsmażonego mięsa dodajemy Naturalnie Smaczne! Knorr, a w nim znajdują się m.in. suszone pomidory, bazylia, tymianek, natka pietruszki, cebula, czosnek i liść laurowy. Dzięki temu sos będzie niezwykle aromatyczny i zyska odpowiednią konsystencję. Pysznie i po włosku!

Składniki: cebula (23%), skrobia, sól, suszone pomidory (5,1%), cukier, oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia (4,1%), pieczarki (2,6%), pieprz, czosnek (1,3%), natka pietruszki (1%), bazylia (1%), tymianek, sok z cytryny w proszku, liść laurowy.

Naturalne w 100%, zrównoważone i dla wegan

Produkty z linii Naturalnie Smaczne! Knorr są oparte jedynie na naturalnych składnikach, które dobrze znamy z naszych domowych kuchni. Lista zawiera bowiem wyłącznie takie składniki, jak warzywa, zioła, przyprawy, mąkę czy skrobię. Wszystkie zostały poddane suszeniu, czyli jednej z najstarszych metod utrwalania żywności. Dzięki temu nie ma potrzeby dodawania do produktów żadnych konserwantów, a warzywa, zioła i przyprawy zachowują większość składników odżywczych, swój smak i aromat. Ich cząstki są większe niż dotychczas, przez co z łatwością można je rozpoznać w produkcie.

Ponadto większość warzyw, ziół i przypraw wykorzystanych do produkcji Naturalnie Smaczne! Knorr pochodzi z gospodarstw prowadzonych w sposób zrównoważony. Oznacza to, że przy ich uprawie rolnicy muszą kierować się Kodeksem Zrównoważonego Rolnictwa. To lista 11 kryteriów społecznych, ekonomicznych i środowiskowych, które pozwalają nazwać uprawy zrównoważonymi (np. optymalizacja ilości wody, prawidłowa utylizacja odpadów, poprawa jakości gleby, bioróżnorodność, poprawa standardów w zakresie praw pracowniczych, dobrobyt zwierząt).

Obie nowości Naturalnie Smaczne! Knorr są produktami odpowiednimi dla wegan, co potwierdza umieszczony na opakowaniu symbol Europejskiej Unii Wegetariańskiej (EVU).

 

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem Knorr

Składniki:

  • 300 g makaroun tagliatelle szpinakowego
  • Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
  • 150 g łososia wędzonego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 ml wino musujące
  • 6 jajek przepiórczych
  • cebula
  • świeża bazylia
  • 20 g parmezanu 
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Łososia pokrój w paseczki, cebulę w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce w płatki, a bazylię porwij na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzej do 200° C.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj łososia i smaż chwilę, wlej wino i powoli podgrzewaj do momentu odparowania ¾ objętości płynu.
  3. Zawartość opakowania Knorr, dla nadania smaku, rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  4. Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj listki bazylii i wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do lekko natłuszczonych kokilek żaroodpornych.
  5. W każdej porcji makaronu zrób niewielkie wgłębienie i wbij w nie po 1 jajku przepiórczym. Naczynka ustaw na blasze do pieczenia, przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika – zapiekaj 15 minut. Po tym czasie wyjmij makaron, oprósz go pieprzem, posyp startym serem i podawaj.
 

Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim

Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim Knorr

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 50 g czarnych oliwek
  • świeży tymianek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 sztuki czosnku 
  • papryka chilli
  • Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
  • pomidory pelatti z puszki
  • 60 g sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj tagliatelle w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół, posiekaj tymianek, chili i czosnek.
  2. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż chili i czosnek. Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj pomidory koktajlowe, pomidory z puszki, czarne oliwki, tymianek, produkt do spaghetti bolognese, dla nadania aromatu. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, zagotuj. Dodaj gorący makaron z wody. Wszystko razem dokładnie pomieszaj.
  3. Gotowy makaron rozłóż do talerzy, pokrusz z wierzchu serem feta.
 

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką Knorr

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
  • 200 g świeżego szpinaku
  • cebula
  • pół papryczki chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 250 ml śmietany
  • 40 g sera gruyere
  • 2 ząbki czosnku 

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę chilli i czosnek posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz chilli. Dodaj umyty i osuszony szpinak.
  2. W miseczce rozmieszaj ze śmietaną Tagliatelle z kurczakiem Knorr, dla nadania smaku i wlej do garnka ze szpinakiem. Całość zagotuj.
  3. Do garnka dodaj ugotowany makaron, dopraw do smaku pieprzem oraz wędzoną papryką. Wszystko razem dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  4. Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.
 

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym Knorr

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 100 g pomidorów suszonych
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
  • 50 g siemię lnianego
  • 50 g pestek dyni
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  • pomidory pelati krojone
  • chili
  • mała cebula
  • jajko
  • 4 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na miękko, lekko ją rozgotowując. Wystudź. Posiekaj drobno natkę pietruszki i suszone pomidory. Cebulę i chilli pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Siemię lniane i pestki dyni upraż na patelni.
  3. W dużej misce zmieszaj kaszę jaglaną z połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania smaku, posiekaną natką pietruszki, suszonymi pomidorami, uprażonym wcześniej ziarnem i jednym jajkiem. Całość dokładnie wymieszaj, aby masa lepiej się zakleiła, dodaj kilka łyżek tartej bułki.
  4. Z masy uformuj kulki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Pulpety z kaszy ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.
  5. W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij chilli i cebulę, dodaj puszkę pomidorów oraz pozostałe opakowanie produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zarumienione pulpety z kaszy jaglanej ułóż w talerzu i zalej sosem.
 

Klopsiki z tofu

Klopsiki z tofu Knorr

Składniki:

  • 300 g tofu naturalne go
  • 2 ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego)
  • marchewka
  • 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • świeży imbir 5 cm
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • natka kolendry
  • strąk ostrej papryki chilli
  • 50 ml sosu sojowego 
  • łyżka oleju sezamowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane ugotuj do miękkości, a następnie odlej z wody. Wystudź je i przełóż do miski.
  2. Ziemniaki i tofu zmiel w maszynce do mielenia, marchew zetrzyj na tarce, połącz z płatkami.
  3. Posiekaj ząbki czosnku i kolendrę, chilli pokrój w drobną kosteczkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane składniki podziel na dwie części. Pierwszą część dodaj do miski.
  4. Do miski dodaj jeszcze ziarno dyni, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem wyrób na ścisłe ciasto – jeśli będzie zbyt luźne, dodaj kolejną łyżkę mąki pszennej. Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki i obtocz je w mące ziemniaczanej.
  5. W garnku z szerokim dnem zagotuj szklankę wody razem z sosem sojowym i olejem sezamowym. Do gotującej się wody powoli dodawaj pulpety, uważając, aby się nie rozpadły.
  6. Gotuj pulpety na wolnym ogniu przez 30 sekund, a następnie do sosu wsyp Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania smaku i dodaj drugą część przypraw (czosnek, chilli, imbir i kolendrę). Całość gotuj jeszcze minutę. Podawaj z ryżem.
 

Klopsiki z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym

Klopsiki z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym Knorr

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 100 g pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • kajzerka
  • 100 g rodzynek
  • kolendra
  • kostka sera feta
  • 3 łyżki kaparów
  • pomidory pelati krojone
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
  • 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oraz jogurt włóż do kielicha miksera i zmiksuj razem na gładko.
  2. Kajzerkę i ser feta pokrój w drobną kosteczkę, pestki słonecznika upraż na patelni, posiekaj natkę kolendry i czosnek, a paprykę i cebulę pokrój w paseczki.
  3. Mus z kurczaka dopraw połową opakowania Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania niezwykłego smaku i dodaj kapary, kolendrę, bułkę, rodzynki, pestki słonecznika i ser feta. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z farszu uformuj pulpety, obsmaż z lewa i prawa na patelni, przełóż na bok.
  5. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, czosnek i paprykę, całość zalej pomidorami z puszki, dopraw do smaku resztą produktu Knorr. Wszystko razem zagotuj.
  6. Do gotującego się sosu dodaj podsmażone wcześniej pulpety. Wszystko razem duś 3-4 minuty pod przykryciem.