Kompozycje warzyw, przypraw i ziół w 100% z naturalnych składników? Takie są produkty Naturalnie Smaczne! marki Knorr. Teraz w tej linii pojawiają się dwie nowości: Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym i Naturalnie Smaczne! Tagliatelle z kurczakiem.
Kompozycje warzyw, przypraw i ziół w 100% z naturalnych składników? Takie są produkty Naturalnie Smaczne! marki Knorr. Teraz w tej linii pojawiają się dwie nowości: Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym i Naturalnie Smaczne! Tagliatelle z kurczakiem.
Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki zwykle zjednują sobie najbardziej wymagających smakoszy, czyli… najmłodszych członków rodziny. Uwielbiają oni mięsne kuleczki skąpane w ulubionym sosie pomidorowym. Teraz będą one także znakomicie doprawione. Wystarczy połączyć z mięsem mielonym 2 łyżeczki Naturalnie Smaczne! Knorr, by zyskać doskonały smak i aromat. Zapewnią je znajdujące się w składzie produktu suszone warzywa, zioła i przyprawy, jak m.in. pomidory, papryka, oregano, tymianek, rozmaryn, czosnek i cebula.
Składniki: przecier pomidorowy (32%), cebula (14%), cukier, sól morska, suszone pomidory (9,3%), marchew (7%), skrobia, czosnek (3,5%), oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia (3,1%), papryka (1,2%), oregano, rozmaryn, tymianek, pieprz.
Naturalnie Smaczne! Tagliatelle z kurczakiem
To będzie prawdziwie włoska uczta! Makaronowe wstążki w pachnącym śródziemnomorskimi ziołami i przyprawami sosie. Do przyrumienionej na patelni cebuli i podsmażonego mięsa dodajemy Naturalnie Smaczne! Knorr, a w nim znajdują się m.in. suszone pomidory, bazylia, tymianek, natka pietruszki, cebula, czosnek i liść laurowy. Dzięki temu sos będzie niezwykle aromatyczny i zyska odpowiednią konsystencję. Pysznie i po włosku!
Składniki: cebula (23%), skrobia, sól, suszone pomidory (5,1%), cukier, oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia (4,1%), pieczarki (2,6%), pieprz, czosnek (1,3%), natka pietruszki (1%), bazylia (1%), tymianek, sok z cytryny w proszku, liść laurowy.
Naturalne w 100%, zrównoważone i dla wegan
Produkty z linii Naturalnie Smaczne! Knorr są oparte jedynie na naturalnych składnikach, które dobrze znamy z naszych domowych kuchni. Lista zawiera bowiem wyłącznie takie składniki, jak warzywa, zioła, przyprawy, mąkę czy skrobię. Wszystkie zostały poddane suszeniu, czyli jednej z najstarszych metod utrwalania żywności. Dzięki temu nie ma potrzeby dodawania do produktów żadnych konserwantów, a warzywa, zioła i przyprawy zachowują większość składników odżywczych, swój smak i aromat. Ich cząstki są większe niż dotychczas, przez co z łatwością można je rozpoznać w produkcie.
Ponadto większość warzyw, ziół i przypraw wykorzystanych do produkcji Naturalnie Smaczne! Knorr pochodzi z gospodarstw prowadzonych w sposób zrównoważony. Oznacza to, że przy ich uprawie rolnicy muszą kierować się Kodeksem Zrównoważonego Rolnictwa. To lista 11 kryteriów społecznych, ekonomicznych i środowiskowych, które pozwalają nazwać uprawy zrównoważonymi (np. optymalizacja ilości wody, prawidłowa utylizacja odpadów, poprawa jakości gleby, bioróżnorodność, poprawa standardów w zakresie praw pracowniczych, dobrobyt zwierząt).
Obie nowości Naturalnie Smaczne! Knorr są produktami odpowiednimi dla wegan, co potwierdza umieszczony na opakowaniu symbol Europejskiej Unii Wegetariańskiej (EVU).
Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem
Składniki:
-
300 g makaroun tagliatelle szpinakowego
-
Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
-
150 g łososia wędzonego
-
200 ml śmietany 30%
-
150 ml wino musujące
-
6 jajek przepiórczych
-
cebula
-
świeża bazylia
-
20 g parmezanu
-
szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
-
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
-
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Łososia pokrój w paseczki, cebulę w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce w płatki, a bazylię porwij na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzej do 200° C.
-
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj łososia i smaż chwilę, wlej wino i powoli podgrzewaj do momentu odparowania ¾ objętości płynu.
-
Zawartość opakowania Knorr, dla nadania smaku, rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
-
Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj listki bazylii i wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do lekko natłuszczonych kokilek żaroodpornych.
-
W każdej porcji makaronu zrób niewielkie wgłębienie i wbij w nie po 1 jajku przepiórczym. Naczynka ustaw na blasze do pieczenia, przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika – zapiekaj 15 minut. Po tym czasie wyjmij makaron, oprósz go pieprzem, posyp startym serem i podawaj.
Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim
Składniki:
-
250 g makaronu tagliatelle
-
100 g pomidorów koktajlowych
-
50 g czarnych oliwek
-
świeży tymianek
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
2 sztuki czosnku
-
papryka chilli
-
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
-
pomidory pelatti z puszki
-
60 g sera feta
Sposób przygotowania:
-
Ugotuj tagliatelle w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół, posiekaj tymianek, chili i czosnek.
-
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż chili i czosnek. Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj pomidory koktajlowe, pomidory z puszki, czarne oliwki, tymianek, produkt do spaghetti bolognese, dla nadania aromatu. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, zagotuj. Dodaj gorący makaron z wody. Wszystko razem dokładnie pomieszaj.
-
Gotowy makaron rozłóż do talerzy, pokrusz z wierzchu serem feta.
Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką
Składniki:
-
300 g makaronu tagliatelle
-
Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
-
200 g świeżego szpinaku
-
cebula
-
pół papryczki chilli
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
-
łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
-
250 ml śmietany
-
40 g sera gruyere
-
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
-
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę chilli i czosnek posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz chilli. Dodaj umyty i osuszony szpinak.
-
W miseczce rozmieszaj ze śmietaną Tagliatelle z kurczakiem Knorr, dla nadania smaku i wlej do garnka ze szpinakiem. Całość zagotuj.
-
Do garnka dodaj ugotowany makaron, dopraw do smaku pieprzem oraz wędzoną papryką. Wszystko razem dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
-
Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
Składniki:
-
300 g kaszy jaglanej
-
100 g pomidorów suszonych
-
Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
-
50 g siemię lnianego
-
50 g pestek dyni
-
natka pietruszki
-
3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
-
pomidory pelati krojone
-
chili
-
mała cebula
-
jajko
-
4 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
-
Kaszę jaglaną ugotuj na miękko, lekko ją rozgotowując. Wystudź. Posiekaj drobno natkę pietruszki i suszone pomidory. Cebulę i chilli pokrój w drobną kosteczkę.
-
Siemię lniane i pestki dyni upraż na patelni.
-
W dużej misce zmieszaj kaszę jaglaną z połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania smaku, posiekaną natką pietruszki, suszonymi pomidorami, uprażonym wcześniej ziarnem i jednym jajkiem. Całość dokładnie wymieszaj, aby masa lepiej się zakleiła, dodaj kilka łyżek tartej bułki.
-
Z masy uformuj kulki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Pulpety z kaszy ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.
-
W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij chilli i cebulę, dodaj puszkę pomidorów oraz pozostałe opakowanie produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zarumienione pulpety z kaszy jaglanej ułóż w talerzu i zalej sosem.
Klopsiki z tofu
Składniki:
-
300 g tofu naturalne go
-
2 ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego)
-
marchewka
-
0,5 szklanki płatków owsianych górskich
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki pestek z dyni
-
świeży imbir 5 cm
-
2 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
natka kolendry
-
strąk ostrej papryki chilli
-
50 ml sosu sojowego
-
łyżka oleju sezamowy
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
-
Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
Sposób przygotowania:
-
Płatki owsiane ugotuj do miękkości, a następnie odlej z wody. Wystudź je i przełóż do miski.
-
Ziemniaki i tofu zmiel w maszynce do mielenia, marchew zetrzyj na tarce, połącz z płatkami.
-
Posiekaj ząbki czosnku i kolendrę, chilli pokrój w drobną kosteczkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane składniki podziel na dwie części. Pierwszą część dodaj do miski.
-
Do miski dodaj jeszcze ziarno dyni, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem wyrób na ścisłe ciasto – jeśli będzie zbyt luźne, dodaj kolejną łyżkę mąki pszennej. Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki i obtocz je w mące ziemniaczanej.
-
W garnku z szerokim dnem zagotuj szklankę wody razem z sosem sojowym i olejem sezamowym. Do gotującej się wody powoli dodawaj pulpety, uważając, aby się nie rozpadły.
-
Gotuj pulpety na wolnym ogniu przez 30 sekund, a następnie do sosu wsyp Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania smaku i dodaj drugą część przypraw (czosnek, chilli, imbir i kolendrę). Całość gotuj jeszcze minutę. Podawaj z ryżem.
Klopsiki z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym
Składniki:
-
2 piersi z kurczaka
-
cebula
-
czerwona papryka
-
100 g pestek słonecznika
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki jogurtu naturalnego
-
kajzerka
-
100 g rodzynek
-
kolendra
-
kostka sera feta
-
3 łyżki kaparów
-
pomidory pelati krojone
-
Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
-
3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
Sposób przygotowania:
-
Piersi z kurczaka oraz jogurt włóż do kielicha miksera i zmiksuj razem na gładko.
-
Kajzerkę i ser feta pokrój w drobną kosteczkę, pestki słonecznika upraż na patelni, posiekaj natkę kolendry i czosnek, a paprykę i cebulę pokrój w paseczki.
-
Mus z kurczaka dopraw połową opakowania Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania niezwykłego smaku i dodaj kapary, kolendrę, bułkę, rodzynki, pestki słonecznika i ser feta. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Z farszu uformuj pulpety, obsmaż z lewa i prawa na patelni, przełóż na bok.
-
Na tej samej patelni zeszklij cebulę, czosnek i paprykę, całość zalej pomidorami z puszki, dopraw do smaku resztą produktu Knorr. Wszystko razem zagotuj.
-
Do gotującego się sosu dodaj podsmażone wcześniej pulpety. Wszystko razem duś 3-4 minuty pod przykryciem.