jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

A to klops! Przepisy na rodzinny przysmak

Uwielbiane przez dzieci. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu są lubiane też przez rodziców. Klopsiki! To danie nawet dla największych niejadków.  

Uwielbiane przez dzieci. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu są lubiane też przez rodziców. Klopsiki! To danie nawet dla największych niejadków.

Klopsiki z warzywami

Wiele dzieci z niechęcią spogląda na warzywa. Przekonywanie, że są zdrowe i potrzebne dla organizmu, na niewiele się zdaje. Rozwiązaniem może być schowanie ich… w klopsikach. Do mielonego mięsa możemy dodać cukinię i bakłażana, wszystko razem mieszając. Warto użyć mięsa indyczego, zawierającego wiele składników cennych dla organizmu najmłodszych. Co ważne „nie musimy solić mięsa na klopsiki – dodajmy do niego kapary, które nadadzą mu smak”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Klopsiki z warzywami

Klopsiki z warzywami Knorr

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka
  • bułka kajzerka
  • 2 łyżki kaparów
  • jajko
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
  • bakłażan
  • cukinia
  • cebula
  • papryka czerwona
  • pomidory pelati pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Kapary drobno posiekaj. Bakłażana, cebulę , czerwoną paprykę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa przełóż do żeliwnego garnka i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 20 minut, aby się upiekły.
  2. Bułkę namocz w wodzie, a gdy zrobi się miękka, połącz z mięsem mielonym, jajkiem i posiekanymi kaparami. Z mięsa uformuj małe kulki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.
  3. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i Klopsiki w sosie pomidorowym Knor, by nadać daniu wyrazisty smak. Całość gotuj dwie minuty, a następnie do powstałego sosu dodaj podpieczone klopsiki. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne dwie minuty.
 

Po szwedzku

Tradycyjne klopsiki przyrządza się z mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego. Mistrzami w tym daniu są Szwedzi, którzy przygotowują je z dodatkiem żurawiny. W polskiej wersji do klopsików można podać ogórka kiszonego i posypać je koperkiem:

Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki Knorr

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
  • 20 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g mięsa mielonego cielęcego lub drobiowego
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 100 ml śmietany 12%
  • pęczek koperku
  • jajko
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  • 2 sztuki liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj koperek, ogórki pokrój w drobną kostkę.
  2. Mięsa mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, połowę posiekanego koperku, połowę opakowania produktu do pulpetów Knorr, aby podkreślić smak, jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Z powstałego farszu uformuj małe pulpety.
  3. Mięsne kulki obsmaż na patelni, dodaj pokrojone ogórki, wlej 100ml wody, dodaj przyprawy, gotuj 7-10 minut pod przykryciem.
  4. Po tym czasie dodaj śmietanę, koperek i pozostałą zawartość produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.
 

Lekkostrawne

Pulpety wcale nie muszą być smażone! Możemy je przyrządzić na parze. Lekkostrawne dania są w szczególności polecane dla najmłodszych. „Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu gotującego się garnka, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze. Gotowe pulpety posyp świeżo pokrojoną natką pietruszki”, opowiada szef kuchni Knorr. Klopsiki podaje się z sosem pomidorowym, przygotowanym wcześniej z pomidorów smażonych na patelni.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym Knorr

Składniki:

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
  • pomidory pelati pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółek. Z białek ubij pianę. W garnku z szerokim dnem nastaw 1 litr wody.
  2. Połowę opakowania produktu do pulpetów oraz pianę z jajek dodaj do mięsa mielonego i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki.
  3. Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu gotującego się garnka, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze.
  4. Na patelnię wlej pomidory z puszki i dodaj pozostałą część produktu Knorr, aby zapewnić daniu odpowiednią gęstość. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2 minuty. Do gotowego sosu przełóż ugotowane na parze pulpety.
 

Rybne

Pod postacią klopsików można „przemycić”… danie z ryby. Z filetu z dorsza wraz z dodatkami przygotujemy masę, z której formujemy małe kulki. Sekretem aromatycznego dania będzie dodanie szczypty koperku.

Pulpety z dorsza

Pulpety z dorsza Knorr

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza bez skóry
  • koperek
  • 50 g rodzynek
  • jajko
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 kajzerki
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 ml śmietany 12%
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Sposób przygotowania:

  1. Koperek, kapary i białą rybę drobno posiekaj, kajzerkę pokrój w kosteczkę, przełóż wszystko do miski.
  2. Dodaj rodzynki, dwie łyżki kaszy manny i wbij jajko. Całość odstaw na 10 minut, aby bułka wchłonęła wilgoć. Po tym czasie wymieszaj.
  3. Z powstałego farszu uformuj małe okrągłe pulpeciki, obtocz je w bułce tartej i obsmaż na patelni na rozgrzanej margarynie.
  4. Do pulpetów dodaj śmietanę, pół szklanki wody i produkt do pulpetów Knorr, który podkreśli smak i aromat potrawy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2-3 minuty. Rybne pulpety podawaj z gotowanymi ziemniakami.