20-03-2017, 00:00
Uwielbiane przez dzieci. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu są lubiane też przez rodziców. Klopsiki! To danie nawet dla największych niejadków.
Klopsiki z warzywami
Wiele dzieci z niechęcią spogląda na warzywa. Przekonywanie, że są zdrowe i potrzebne dla organizmu, na niewiele się zdaje. Rozwiązaniem może być schowanie ich… w klopsikach. Do mielonego mięsa możemy dodać cukinię i bakłażana, wszystko razem mieszając. Warto użyć mięsa indyczego, zawierającego wiele składników cennych dla organizmu najmłodszych. Co ważne „nie musimy solić mięsa na klopsiki – dodajmy do niego kapary, które nadadzą mu smak”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Klopsiki z warzywami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Po szwedzku
Tradycyjne klopsiki przyrządza się z mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego. Mistrzami w tym daniu są Szwedzi, którzy przygotowują je z dodatkiem żurawiny. W polskiej wersji do klopsików można podać ogórka kiszonego i posypać je koperkiem:
Szwedzkie klopsiki
Składniki:
Sposób przygotowania:
Lekkostrawne
Pulpety wcale nie muszą być smażone! Możemy je przyrządzić na parze. Lekkostrawne dania są w szczególności polecane dla najmłodszych. „Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu gotującego się garnka, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze. Gotowe pulpety posyp świeżo pokrojoną natką pietruszki”, opowiada szef kuchni Knorr. Klopsiki podaje się z sosem pomidorowym, przygotowanym wcześniej z pomidorów smażonych na patelni.
Klopsiki na parze z sosem pomidorowym
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rybne
Pod postacią klopsików można „przemycić”… danie z ryby. Z filetu z dorsza wraz z dodatkami przygotujemy masę, z której formujemy małe kulki. Sekretem aromatycznego dania będzie dodanie szczypty koperku.
Pulpety z dorsza
Składniki:
Sposób przygotowania:
Podobne artykuły
Komentarze