jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Nowość! Wyjście naprzeciw prozdrowotnym trendom – bezglutenowe makarony marki Arrighi

Moda na świadome odżywianie trwa. Coraz więcej z nas przygląda się swojej diecie, chcąc zadbać o własne zdrowie i uzyskać wymarzoną sylwetkę.  W odpowiedzi na trendy w sposobie odżywiania w kategorii makaronów włoska marka Arrighi rozszerza wachlarz dostępnych form o makarony bezglutenowe – rurki oraz spaghetti.

Moda na świadome odżywianie trwa. Coraz więcej z nas przygląda się swojej diecie, chcąc zadbać o własne zdrowie i uzyskać wymarzoną sylwetkę.  W odpowiedzi na trendy w sposobie odżywiania w kategorii makaronów włoska marka Arrighi rozszerza wachlarz dostępnych form o makarony bezglutenowe – rurki oraz spaghetti.

Nowe trendy – produkty bezglutenowe

Nowość! Wyjście naprzeciw prozdrowotnym trendom – bezglutenowe makarony marki Arrighi
Makaron bezglutenowy Arrighi
Fot. Index Food

Na dietę eliminacyjną przechodzimy z różnych względów. Często jesteśmy zmuszeni przez względy zdrowotne, czasem robimy to z chęci poprawy samopoczucia. Dieta bezglutenowa wyklucza z jadłospisu mąkę z  pszenicy, żyta i jęczmienia, jednak nie znaczy to, że musimy rezygnować z ulubionych dań. W produkcji przetworów bezglutenowych wykorzystuje się takie produkty jak kukurydza, ryż. proso, grykę czy komosę ryżową. Łatwy dostęp do makaronów bezglutenowych sprawia, że możemy cieszyć się walorami kulinarnymi makaronowych potraw. Produkty marki Arrighi powstają w 70% z mąki kukurydzianej i w 29,5% mąki ryżowej, przez co po ugotowaniu ich kolor jest bardzo zbliżony do tradycyjnego makaronu, a wartość odżywcza jest całkowicie zachowana. Dostępne formy to spaghetti i rurki, które na pewno sprawdzą się jako komponent wielu wybornych potraw. Produkty oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, który oznacza bezpieczną żywność bezglutenową.

Przepis na Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem (4 porcje)

Składniki:

  • 400 g krewetek mrożonych
  • 500 g pomidorów
  • 2 garści jarmużu
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 szalotka
  • 1 op. makaronu Spaghetti 5 Arrighi, bezglutenowego
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine bazylia Olitalia
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej

Wykonanie:

  1. Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chili pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre).
  2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3–4 minuty często mieszając.
  3. Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut.
  4. Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem.