jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Niezwykłe właściwości soli morskiej

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Staramy się wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Coraz większe uznanie u osób ceniących sobie zdrowe odżywianie zajmuje sól morska.

Niezwykłe właściwości soli morskiejW dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Staramy się wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Coraz większe uznanie u osób ceniących sobie zdrowe odżywianie zajmuje sól morska. To składnik pełen łatwo przyswajalnych minerałów, a także naturalne źródło jodu, stanowiące idealną alternatywę dla tradycyjnej soli kuchennej. Zalet soli morskiej jest jednak znaczne więcej.

Coraz trudniej kupić żywność bez dodatku soli. Jej nadmiar jednak może mieć poważne zdrowotne konsekwencje, takie jak nadciśnienie, zawał serca czy udar mózgu. Z drugiej strony jednak niedobór soli także nie jest wskazany dla naszego organizmu, gdyż składnik ten odpowiada za prawidłowe skurcze mięśni, stymulację nerwów, a także funkcjonowanie nadnerczy. Dlatego z soli nie należy zupełnie rezygnować, ale zamienić sól kuchenną np. na morską.

Dlatego warto dokonać takiej zamiany? Sól morska różni się od soli kuchennej nie tylko zapachem, smakiem czy sposobem uzyskiwania, ale również większą ilością składników mineralnych i odżywczych, takich jak chlor, magnez, lit, wapń, selen, jod, cynk czy potas i ma stosunkowo mało sodu. Sól morska jest najzdrowsza zdaniem lekarzy, zalecają ją też dietetycy. To także jedna z najważniejszych przypraw kuchni włoskiej. Sól morska w przeciwieństwie do kuchennej to produkt otrzymywany dzięki odparowaniu wody morskiej, co sprawia, że istotne dla naszego zdrowia składniki mineralne pozostają w niej cały czas. W dodatku w przeciwieństwie do soli kuchennej nie ma w niej substancji chemicznych, stosowanych przez producentów np. do zachowania sypkości czy odpowiedniego koloru. Jest więc bardziej naturalna i eko, gdyż nie jest oczyszczana, tak jak sól kuchenna. Nie ma zatem obaw, że jej stosowanie wpłynie negatywnie na ludzki organizm. Wiele osób, w tym klienci firmy z przyprawami Bolinero przekonują też, że sól morska ma po prostu lepszy smak od kuchennej. Nie powinna zrazić nas szarawa barwa soli morskiej i jej lekka wilgotność, gdyż są to jak najbardziej pozytywne oznaki, które świadczą tylko o tym, że w soli morskiej tkwi bogactwo łatwo przyswajalnych minerałów. Kolejną zaletą soli morskiej jest jej większa ekonomiczność. Można jej użyć mniej niż soli kuchennej, jest bowiem od niej nieco mocniejsza. Sól morską można wykorzystać nie tylko w jedzeniu, ale też np. w kąpieli stóp ( ma właściwości przecigrzybiczne), w inhalacjach nosa przy katarze czy płukaniu gardła np. przy bólu gardła, nieżycie dróg oddechowych i zapaleniu oskrzeli.

Sól morska jako alternatywa dla soli kuchennej zdobywa coraz większe uznanie wśród ludzi ceniących zdrowie. Ze względu na intensywny smak wystarczy jej odrobina, by nadała potrawie odpowiedniego smaku. Solą morską można przyprawiać wszystko, począwszy od zup i sałatek, poprzez przystawki, a skończywszy na daniach głównych z mięs, ryb, a nawet owoców morza, dlatego świetnie się sprawdzi w różnych domowych sytuacjach.