jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - marzec 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - marzec 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- marzec 2017


PN-EN ISO 3960:2017-03 - wersja angielska

Data publikacji: 14-03-2017

Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie liczby nadtlenkowej -- Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego

Zakres

W niniejszym dokumencie opisano metodę jodometrycznego oznaczania liczby nadtlenkowej tłuszczów i olejów zwierzęcych oraz roślinnych, w której punkt końcowy określany jest wizualnie. Liczba nadtlenowa jest miarą ilości tlenu połączonego chemicznie z olejem lub tłuszczem w postaci nadtlenków, szczególnie wodoronadtlenków. Metodę stosuje się do wszystkich zwierzęcych i roślinnych tłuszczów oraz olejów, kwasów tłuszczowych, a także ich mieszanin, wykazujących liczbę nadtlenkową od 0 meq do 30 meq (milirównoważników) aktywnego tlenu na kilogram. Może być ona również stosowana do margaryn oraz tłuszczów do smarowania o różnej zawartości wody. Metoda ta nie jest odpowiednia do tłuszczów mlecznych ani nie stosuje się jej do lecytyn. Należy zauważyć, że liczba nadtlenkowa jest parametrem dynamicznym, którego wartość zależy od historii próbki. Ponadto, oznaczanie liczby nadtlenkowej jest procedurą w dużym stopniu empiryczną, a uzyskana wartość zależna jest od masy próbki. Podkreśla się, że z uwagi na wymaganą masę próbki, uzyskane liczby nadtlenkowe mogą być nieco niższe niż w przypadku użycia próbki o mniejszej masie.

Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.

UWAGA 1 Preferowana metoda jodometrycznego oznaczania liczby nadtlenkowej tłuszczów mlecznych opisana jest w ISO 3976.

UWAGA 2 Metodę potencjometrycznego oznaczania liczby nadtlenkowej podano w ISO 27107

 

PN-EN ISO 663:2017-03 - wersja angielska

Data publikacji: 14-03-2017

Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń nierozpuszczalnych

Zakres

W niniejszym dokumencie opisano metodę oznaczania zawartości zanieczyszczeń nierozpuszczalnych w tłuszczach i olejach zwierzęcych oraz roślinnych.

Jeśli nie jest wymagane uwzględnienie mydeł (zwłaszcza mydeł wapniowych) lub utlenionych kwasów tłuszczowych w zawartości zanieczyszczeń nierozpuszczalnych, koniecznym jest użycie odmiennego rozpuszczalnika i procedury. W takim przypadku powinno zostać osiągnięte porozumienie pomiędzy uczestniczącymi stronami.

Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.

 

PN-EN ISO 8534:2017-03 - wersja angielska

Data publikacji: 14-03-2017

Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie zawartości wody -- Metoda Karla Fischera (wolna od pirydyny)

Zakres

W niniejszym dokumencie podano metodę oznaczania zawartości wody w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych (zwanych dalej tłuszczami) z zastosowaniem aparatury Karla Fischera i odczynnika wolnego od pirydyny.
Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.

 

PN-EN ISO 18465:2017-03 - wersja angielska

Data publikacji: 17-03-2017

Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Ilościowe oznaczanie toksyny emetycznej (cereulidu) przy zastosowaniu LC-MS/MS

Zakres

Niniejszy dokument opisuje ilościową analizę cereulidowej toksyny emetycznej przy zastosowaniu wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) lub ultra sprawnej chromatografii cieczowej (UPLC) połączonej z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS).
Niniejsza norma ma zastosowanie do analizy toksyny w produktach przeznaczonych do spożycia przez człowieka

 

PN-EN ISO 6883:2017-03 - wersja angielska

Data publikacji: 17-03-2017

Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie umownego stosunku masy do objętości (ciężar litra w powietrzu)

Zakres

W niniejszym dokumencie określono metodę oznaczania umownego stosunku masy do objętości ("ciężar litra w powietrzu") olejów i tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych (zwanych dalej tłuszczami) stosowaną dla przeliczania objętości na masę lub masy na objętość.

Metoda ta nadaje się jedynie do tłuszczów w stanie ciekłym. Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu. UWAGA Oznaczanie umownego stosunku masy do objętości (ciężar litra w powietrzu) metodą oscylacyjną za pomocą U-rurki można znaleźć w ISO 18301.

 

PN-EN ISO 15774:2017-03 - wersja angielska

Data publikacji: 27-03-2017

Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie zawartości kadmu metodą bezpośrednią z zastosowaniem techniki atomowej spektrometrii absorpcyjnej w piecu grafitowym

Zakres

W niniejszym dokumencie opisano metodę oznaczania śladowych ilości kadmu (mikrogram na kilogram) we wszystkich surowych i rafinowanych olejach i tłuszczach.
Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.

 

PN-ISO 13580:2017-03 - wersja polska

Data publikacji: 27-03-2017

Jogurt -- Oznaczanie zawartości całkowitej suchej masy (Metoda odniesienia)

Zakres

W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę odniesienia oznaczania zawartości całkowitej suchej masy w jogurtach naturalnych, smakowych, słodzonych i owocowych.

 

PN-ISO 6092:2017-03 - wersja polska

Data publikacji: 27-03-2017

Mleko w proszku -- Oznaczanie kwasowości miareczkowej (Metoda rutynowa)

Zakres

W niniejszej Normie Międzynarodowej określono rutynową metodę oznaczania kwasowości miareczkowej dla wszystkich typów mleka w proszku.


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.