14-04-2017, 00:00
Masz ochotę na domowe ciasto, ale brakuje Ci pomysłu, co tym razem upiec? Wszystkie dotychczasowe wypieki, choć bez wątpienia smaczne, już nieco Ci się „przejadły” i szukasz inspiracji na coś zupełnie nowego?
To zupełnie zrozumiałe, a co najważniejsze, jesteś wobec tego w dobrym miejscu! Ostatnimi czasy prawdziwą furorę robi tak zwana tarta. Co to takiego? Jak ją przygotować? Sprawdź już teraz!
Czym jest tarta?
Tarta to wypiek, który ma francuskie korzenie. Przepis powstał końcem XIX wieku. Prawdziwa, tradycyjna tarta zawsze posiada spód z kruchego ciasta, choć obecnie przygotowuje się ją także na bazie ciasta francuskiego lub drożdżowego. Cechą charakterystyczną tarty jest jej kształt – pieczona jest w niskich, okrągłych foremkach, najczęściej z pofałdowanymi brzegami. Spód i brzegi formy należy wyłożyć ciastem, a następnie wypełnić je nadzieniem. Jakim? Tutaj można by naprawdę długo opowiadać, bowiem możliwości jest nieskończenie wiele!
Różne oblicza wypieku
Jak zostało nadmienione, tak na dobrą sprawę nie ma jednego idealnego przepisu na tartę. Jeśli chcesz przygotować wypiek w oparciu o tradycyjne receptury, oczywiście musisz użyć kruchego ciasta, natomiast w kwestii nadzienia panuje pełna dowolność. Tarta, w zależności od wypełnienia, może pełnić rolę deseru, przekąski, a także obiadu czy kolacji na ciepło. Idealnie sprawdzi się zarówno podana na ciepło i na zimno. Możesz zrobić ją w wersji na słodko, np. z różnymi owocami, dżemem, kremem, lub w wersji wytrawnej, czyli np. z mięsem, warzywami.
W jaki sposób przygotować tartę? Wszystko zależy od tego, jakie wypełnienie ciasta zamierzasz zastosować. Możesz wyłożyć nadzienie bezpośrednio na surowe ciasto i piec wszystko razem. Możesz również najpierw lekko podpiec samo ciasto, a następnie wypełnić nadzieniem i dalej piec. Istnieje jeszcze jedno rozwiązanie – pieczesz samo ciasto i wypełniasz je nadzieniem, które nie wymaga obróbki termicznej (lub została ona wcześniej przeprowadzona oddzielnie).
Tarta na słodko
Tarta na słodko cieszy się ogromną popularnością. W sieci znajdziesz całe mnóstwo pomysłów na słodki wkład do tarty. Jednym z ciekawszych jest tarta z gruszkami i kremem migdałowym (bardzo prosty przepis znajdziesz TUTAJ). Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, bo goście zapowiedzieli się zaledwie na godzinę przed przybyciem, możesz skorzystać z gotowego kruchego ciasta. Po wyjęciu z opakowania wykładasz je na blachę i już możesz piec – bez zbędnej straty czasu i bałaganu w kuchni!
Pyszny krem migdałowy także przygotujesz w ekspresowym tempie. Wystarczy, że zmielisz migdały i połączysz je z jajkiem, mąką, masłem i cukrem pudrem w odpowiednich proporcjach. Na czas, gdy będziesz podpiekać ciasto i kroić gruszki z syropu, włóż gotowy krem do lodówki. Kiedy spód będzie podpieczony, wyłóż na niego krem i gruszki, jeszcze chwilę zapiekaj. Teraz możesz zająć się sobą, a kiedy goście zapukają do Twoich drzwi, tarta akurat skończy się piec i możesz serwować ją na ciepło.
Pamiętaj, że tarta z założenia jest ciastem niskim. Chcesz, aby Twój wypiek był idealny, aby spód nie urósł za dużo i był równy? Jest na to jeden prosty trik. Na czas podpiekania możesz obciążyć go np. fasolą. Wyłóż na surowe ciasto papier do pieczenia i zasyp wspomnianą fasolą. Metoda prosta i skuteczna! Udanych eksperymentów kulinarnych!
Podobne artykuły
Komentarze