jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału

Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki lub mazurka. Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu. Poznajcie cztery proste przepisy na smaczne Święta.  

Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki lub mazurka. Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu. Poznajcie cztery proste przepisy na smaczne Święta.

Babka wielkanocna bezglutenowa, bez nabiału

Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału - Babka wielkanocna bezglutenowa, bez nabiału

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki sojowej
  • 0,5 szklanki maki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki cukru (lub 1 szklanka ksylitolu)
  • 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Składniki mokre:

  • 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (zalanego 0,5 szklanki gorącej wody)
  • 0,5 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 0,5 szklanki mleka ryżowego dopełnionego 0,5 szklanki gorącej wody
  • ubita woda po cieciorce

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Cały czas mieszając, dodajemy do nich: siemię lniane z olejem, mleko ryżowe wymieszane z wodę, ubitą wodę po cieciorce. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na babkę i pieczemy około 40 - 60 minut (aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchy) w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy.

 

Czekoladowa babka bezglutenowa, bez nabiału

Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału - Czekoladowa babka bezglutenowa, bez nabiału

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 0,5 szklanki kakao (suchego)
  • 1 szklanka kawy (świeżo zaparzonej, gorącej, zbożowej i bezglutenowej)
  • 1 szklanka cukru (albo ksylitolu)
  • 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 0,5 szklanki oleju
  • ubita woda z jednej puszki cieciorki 
  • aromat pomarańczowy, skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy: mąki, kakao, cukier, proszek oraz sodę. Olej i siemię lniane miksujemy i wlewamy do suchych składników. Mikserem zaczynamy mieszać ciasto. Po chwili wlewamy powoli gorącą kawę, cały czas wyrabiając ciasto. Kawa połączy się z kakao, a ciasto będzie luźniejsze. Dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Na koniec dodajemy ubitą wodę po cieciorce i delikatnie miksujemy. Nada ona ciastu wilgotności i sprawi, że będzie lepiej rosło. Tak przygotowane ciasto przelewamy do nawilżonej blachy i pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem, około 40  60 minut. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy, posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy roztopioną gorzką czekoladą.

 

Bezglutenowy mazurek kawowy

Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału - Bezglutenowy mazurek kawowy

Składniki:

Spód:

  • 100 gram migdałów namoczonych kilka godzin (najlepiej w nocy)
  • 100 gram daktyli suszonych namoczonych w gorącej wodzie (około godziny)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zalanych gorącą wodą i zostawionych minimum na 10 minut
  • 2 łyżki syropu daktylowego (lub melasy z buraka, syropu ryżowego lub z agawy)

Krem:

  • 2 puszki mleka kokosowego dobrej jakości (min 60% miąższu z kokosa)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Na ozdoby:

  • marcepan lub roztopiona czekolada, płatki migdałowe, kakao

Przygotowanie:

W blenderze miksujemy migdały i daktyle. Nie musi być bardzo drobno, będzie przyjemnie chrupało. W dużej misce zagniatamy namoczone płatki ze zmiksowanymi migdałami, daktylami i melasą. Wykładamy blachę papierem i rozkładamy masę na blaszce. Na czas robienia kremu, spód schładzamy w zamrażarce. Ubijamy mleko kokosowe pamiętając, że ubija się tylko tę gęstą część. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w około 2 łyżkach gorącej wody. Musi być gęsta, ale dobrze rozpuszczona. Następnie studzimy ją i łączymy z masą kokosową, miksując delikatnie. Masę wykładamy na schłodzony spód. Całość ozdabiamy i schładzamy w lodówce.

 

Bezglutenowe ciasto bez pieczenia

Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału - Bezglutenowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

Na spód:

  • 1 czubata szklanka mąki kokosowej  (lub zmielone wiórki kokosowe)
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (lub inne orzechy np. laskowe lub migdały)
  • 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego cukru lub 0,5 szklanki daktyli)
  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao (lub karobu)
  • 200 ml oleju kokosowego, najlepiej w formie niepłynnej, ale też nie zupełnie twardej

Na warstwę owocową:

  • 2 szklanki musu jabłkowego (lub innego)
  • 1 łyżeczka agaru (lub 1 łyżka żelatyny)
  • Na warstwę śmietanki kokosowej:
  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu ciasta umieszczamy w misie malaksera (z ostrzem w kształcie S) i dokładnie mielimy aż się połączą. Powinniśmy uzyskać masę, jak na kruche ciasto. Następnie wyklejamy nimi formę do ciasta, zostawiając wyższe brzegi.  Jedną łyżeczkę agaru zagotowujemy w 1/3 szklanki wody. Wlewamy do musu jabłkowego, mieszamy i wylewamy mus na spód ciasta. Śmietankę kokosową ubijamy. Dokładny opis, jak to zrobić znajdziecie tutaj. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy minimum godzinę.


Autorka przepisów: Joanna Dronka – Skrzypczak, autorka strony dietaeliminacyjna.pl, partnerem bloga jest Instytut Mikroekologii w Poznaniu