jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jak układać jadłospis w nadciśnieniu tętniczym?

Nadciśnienie tętnicze jest stanem podwyższonego ciśnienia krwi. Choroba ma charakter przewlekły i diagnozowana jest, gdy ciśnienie skurczowe przekracza wartość 140 mmHg i/lub rozkurczowe sięga wartości powyżej 90 mmHg. 

Jak układać jadłospis w nadciśnieniu tętniczym?Nadciśnienie tętnicze jest stanem podwyższonego ciśnienia krwi. Choroba ma charakter przewlekły i diagnozowana jest, gdy ciśnienie skurczowe przekracza wartość 140 mmHg i/lub rozkurczowe sięga wartości powyżej 90 mmHg. U wielu osób z nadciśnieniem nie obserwuje się żadnych dolegliwości, niekiedy pojawiają się częstsze bóle głowy. Choroby jednak nie należy lekceważyć, gdyż nieleczona może skutkować wystąpieniem poważnych schorzeń, np. zawału lub niewydolności nerek.

Nadciśnienie tętnicze a styl życia

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą dotyczącą zarówno ludzi starszych, jak też w młodym wieku. Nieleczone nadciśnienie może przyczyniać się do rozwoju powikłań narządowych, m.in. przerostu lewej komory serca, powstania miażdżycy, upośledzenia funkcji nerek, wystąpienia udaru mózgu lub zawału mięśnia sercowego. Choroba wymaga regularnej kontroli opierającej się głównie na codziennych pomiarach ciśnienia krwi. Istotnym związkiem, którego poziom jest sprawdzany przy monitorowaniu nadciśnienia tętniczego jest kreatynina. Podwyższone stężenie we krwi może sygnalizować niewydolność nerek będącą jednym z powikłań nadciśnienia. Ważnym czynnikiem wywierającym wpływ na wartość ciśnienia tętniczego krwi jest styl życia. Wśród czynników ryzyka, które sprzyjają powstawaniu nadciśnienia tętniczego są: palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, nadwaga lub otyłość oraz zbyt mała aktywność fizyczna. Leczenie nadciśnienia polega na stosowaniu metod farmakologicznych, czyli preparatów leczniczych, ale przede wszystkim na wdrożeniu leczenia niefarmakologicznego polegającego na modyfikacji dotychczasowego stylu życia: zmianie sposobu żywienia, wprowadzeniu codziennej aktywności fizycznej, redukcji masy ciała, zaprzestaniu palenia papierosów oraz ograniczeniu alkoholu.

Dieta w nadciśnieniu tętniczym

W jadłospisie osoby z nadciśnieniem tętniczym należy ograniczyć, a nawet wyeliminować potrawy tłuste oraz zawierające duże ilości soli: tłuste mięsa i wędliny, wędzone ryby, sery żółte i topione, żywność wysoko przetworzoną, czyli paluszki, chipsy, produkty typu fast food, konserwy oraz wszelkie gotowe sosy i zupy w proszku. Tłuste mięso należy zastąpić chudymi rybami (np. dorsz, szczupak sola) oraz mięsem drobiowym. Ważnym składnikiem diety są produkty bogate w potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Jego źródłem są warzywa i owoce, m.in. banany, melony, pomidory, ziemniaki i szpinak. Innymi produktami obniżającymi ciśnienie krwi są: cebula, czosnek, rzodkiewka, sałata, kapusta pekińska, żurawina i cytryny, co wynika z obecności w nich związków o działaniu antyoksydacyjnym (m.in. witaminy C). W jadłospisie powinny pojawiać się również pełnoziarniste produkty zbożowe, jak kasza gryczana, brązowy ryż i makaron razowy. Osobom z nadciśnieniem tętniczym przeciwwskazane są potrawy smażone. Zalecanymi metodami przygotowywania potraw są gotowanie na wodzie i na parze oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu.


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.