jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Niedzielny obiad z grilla? Pyszne zaskoczenie! 5 pomysłów na uroczyste dania z grilla

Majowe weekendy to najlepszy czas na… rodzinnego grilla, także w ramach obiadu! Zamiast spędzać godziny przy stole, zorganizujmy ogrodową ucztę. Soczyste mięsa z rusztu i grillowane warzywa będą przebojem na rodzinnym stole. A jeśli pogoda zrobi nam psikusa, możemy przygotować dania grillowane w piekarniku lub na patelni grillowej.

Majowe weekendy to najlepszy czas na… rodzinnego grilla, także w ramach obiadu! Zamiast spędzać godziny przy stole, zorganizujmy ogrodową ucztę. Soczyste mięsa z rusztu i grillowane warzywa będą przebojem na rodzinnym stole. A jeśli pogoda zrobi nam psikusa, możemy przygotować dania grillowane w piekarniku lub na patelni grillowej.

Przekąska czas-start!

Podczas rodzinnego świętowania, zanim goście porządnie zgłodnieją, przyda się smakowita przekąska, taka jak grillowane skrzydełka z pikantną salsą. „Zamiast skrzydełek możemy użyć innych elementów kurczaka, np. pałek – pamiętajmy, że wtedy czas grillowania wydłuży się” – poleca szef kuchni Knorr. Salsę do kurczaka przygotowuje się z ananasa, cebuli, chili i dodatku limonki:

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą Knorr

Składniki:

  • 25 skrzydełek
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
  • ananas świeży
  • cebula czerwona
  • papryczka chilli
  • kolendra świeża
  • sok z 1 limonki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Umyte skrzydełka osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem ostrożnie odetnij końcówki, tzw. lotki. Te możesz wykorzystać do rosołu.
  2. Oliwę (5 łyżek) wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr, aby nadać smak – powstałą marynatą polej skrzydełka i dokładnie wymieszaj.
  3. Zamarynowane skrzydełka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż ok. 25 minut obracając co chwilę.
  4. Przygotuj salsę: ananasa obierz pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę pokrój w drobna kostkę a chilli posiekaj. Wszystko razem połącz w misce, dodaj syrop klonowy, 3 łyżki oliwy, sok z limonki oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. Gotowe skrzydełka przełóż na półmisek – na wierzch wyłóż ananasową salsę i podawaj.
 

Alternatywa? Chrupiące pałki z kurczaka! To danie, które szczególnie uwielbiają dzieci. Pałki najpierw zanurza się w aromatycznej marynacie z dodatkiem cytryny, rozmarynu i tymianku.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną Knorr

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 cebule
  • cytryna
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym niewielkim nożem natnij skórę wokół kostki.
  2. Przyprawę Knorr, aby nadać aromatu, połącz z olejem i wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, zioła porwij w ręku.
  3. Pałki natrzyj w naczyniu przygotowaną marynatą, dodaj pokrojoną cebulę, plastry cytryny oraz zioła. Wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
  4. Po tym czasie pałki oczyść z cebuli i ziół, następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 25 minut, obracając je co kilka minut.
 

Wyjątkowo wykwintnie – czas na obiad z grilla!

Podczas uroczystych spotkań króluje na talerzach schab. Czas pokusić się o miłą odmianę - zamiast pieczonego mięsa można przyrządzić grillowane, a do środka dołożyć wyjątkowy, aromatyczny farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebna będzie szalotka, chili, czosnek oraz imbir. Dodaje się także pokrojoną kapustę i grzyby. „Do farszu możemy też dodać posiekaną kolendrę lub łyżkę sezamu” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Nafaszerowany schab grilluje się na tackach aluminiowych:

Schab faszerowany grzybami

Schab faszerowany grzybami Knorr

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego środkowego
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
  • 3 cebule szalotki
  • 200 g grzybów shitake (namoczone)
  • 2 kapusty bok choy
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 50 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj Przyprawę Knorr z 4 łyżkami oleju. Mięso pokrój w grube steki o 2 cm grubości. W środku mięsa zrób głębokie nacięcie, kotlety delikatnie rozklep, przełóż do miski z przyprawą i dokładnie wymieszaj tak, aby przyprawa była dokładnie rozdystrybuowana na powierzchni mięsa i nadała mu niezwykłego aromatu.
  2. Szalotkę pokrój w półplastry, posiekaj chili i czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę pokrój w grube plastry. Grzyby zalej wrząca wodą, poczekaj chwilę, aż zmiękną i pokrój w plastry.
  3. Grzyby wrzuć na gorąca patelnię, dodaj dwie łyżki zwykłego oleju i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodaj szalotkę, czosnek, chili i kapusty bok choy, wszystko razem smaż chwilę, a następnie dodaj imbir i sos sojowy. Zamieszaj kilka razy.
  4. Farsz odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w kieszonkach kotletów.
  5. Schab faszerowany grzybami grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych po około 10 minut z każdej strony.
 

Daniem wykwintnym, po odpowiednim przygotowaniu, staje się również karkówka. Niezwykły smak zapewnią potrawie leśne grzyby. Steki z karkówki trzeba wcześnie namoczyć w marynacie. „Doskonałym dodatkiem do gotowych steków z karkówki z grilla będzie francuska musztarda” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów Knorr

Składniki:

  • 4 steki z karkówki
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
  • 100 ml ziołowego likieru Becherovka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 5 łyżek oleju
  • Przyprawa do karkówki Knorr
  • 250 g leśnych grzybów, np. podgrzybki, prawdziwki, kurki
  • 100 g pieczarek
  • cebula biała
  • ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz likier, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu, posiekany czosnek, musztardę oraz olej. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr dla nadania niezwykłego smaku i wymieszaj.
  2. Steki zanurz w marynacie, miskę zafoliuj i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Grzyby oczyść i umyj, osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
  4. W niewielkim garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Na patelnię wsyp grzyby, smaż na mocnym ogniu kilka minut, mieszając co chwilę. Wlej wino, odparuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Zamarynowane steki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż po obu stronach po 6-7 minut – na 3 minuty przed końcem pieczenia ułóż na każdym steku małą gałązkę rozmarynu i przykryj grill. Gotowe steki podawaj na grzybowym ragout z grzankami czosnkowymi.
 

Gorący dodatek do obiadu, czyli grillowane warzywa

Warzywa podane z rusztu smakują wyśmienicie. Papryka, cebula, awokado, bakłażan, cukinia… od zielonych składników może zakręcić się w głowie. Staną się pysznym dodatkiem do dań głównych. Ich sekretem będzie salsa z awokado, czyli popularne guacamole:

Warzywa grillowane z salsą awokado

Składniki:

  • Przyprawa pikantna do grilla Knorr
  • 2 bakłażany
  • cukinia
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 500 g boczniaków
  • 3 cebule czerwone
  • awokado
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 anchois
  • 2 cytryny
  • pęczek bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyj i obierz te, które tego wymagają. Cukinię, bakłażana i czerwoną cebulę pokrój w grube 1,5 cm plastry. Paprykę przetnij na cztery części i usuń pestki. Następnie warzywa i grzyby delikatnie natrzyj niewielką ilością oliwy, a potem oprósz połową torebki z przyprawą do pikantnego grilla Knorr – nada ona finalnego smaku.
  2. Warzywa ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Opiekaj pod przykryciem przez około 15 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas.
  3. Posiekaj kapary, czosnek, anchois, pokrój drobno bazylię, wyciśnij sok z cytryny i dodaj pokrojone w drobną kostkę awokado. Wszystko razem połącz z oliwą, dodaj pozostałą część przyprawy Knorr. W powstałym sosie wymieszaj warzywa. Podawaj je z sosem z awokado - guacamole.