jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Klasyczna zupa tajska tom yum

W polskiej tradycji kulinarnej zupy cieszą się wyjątkową popularnością. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie obiadu bez talerza smacznej zupy. Trzeba jednak zauważyć, że coraz więcej osób szuka inspiracji w sztuce kulinarnej innych państw i regionów świata, czasami bardzo egzotycznych.

Klasyczna zupa tajska tom yumW polskiej tradycji kulinarnej zupy cieszą się wyjątkową popularnością. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie obiadu bez talerza smacznej zupy. Trzeba jednak zauważyć, że coraz więcej osób szuka inspiracji w sztuce kulinarnej innych państw i regionów świata, czasami bardzo egzotycznych. Na pewno warto spróbować kuchni tajskiej z jej sztandarowym daniem, jakim jest zupa tom yum.

Zakochaj się w tajskiej kuchni!

Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna i pikantna, ale jednocześnie wyjątkowo apetyczna. Przede wszystkim wymaga trochę innego spojrzenia na łączenie smaków i poznania dość specyficznych składników. Chociaż smak słodko-kwaśny będzie znany miłośnikom kuchni chińskiej, to wersja tajska zostaje jeszcze wzbogacona o ostrość i właśnie taka jest zupa tom yum.

Jeżeli chcemy przygotować jej klasyczną wersję, to musimy poszukać dość oryginalnych składników, na szczęście dostępnych w sklepach orientalnych. Chodzi o galangal, czyli odmianę imbiru o posmaku imbirowo-pieprzowym, pastę tom yum oraz liście limonki Kaffir, gdyż trawa cytrynowa czy też sos rybny raczej już są standardem.


Zupa tom yum z krewetkami czy z kurczakiem?

W zasadzie obie wersje są popularne, aczkolwiek ta z krewetami to naprawdę arcydzieło sztuki kulinarnej. Przepis nie jest zbyt skomplikowany i szybki w realizacji. Na 2 porcje potrzebujemy następujące składniki:

  • 1 litr wody
  • 10 – 15 obranych krewetek
  • 8 - 10 plasterków galangala (ewentualnie można zastąpić zwykłym imbirem i dodać sporo pieprzu czarnego)
  • 1 trawa cytrynowa
  • 4 - 6 listków limonki Kaffir
  • 2 - 4 papryczki chilli (zależnie od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać)
  • 1 łyżka pasty tom yum
  • 3 - 4 łyżki sosu rybnego – można też dodać 1 łyżkę sosu ostrygowego
  • 2 - 3 łyżki soku z limonki
  • 1 średni pomidor
  • 2 łyżki cukru palmowego (ma niski indeks glikemiczny, więc może być używany przez diabetyków)
  • 2 – 4 grzyby, np. pieczarki lub shiitake
  • kolendra lub pietruszka

Zaczynamy od zagotowania wody, a następnie wrzucamy galangala, chilli, liście limonki Kaffir, pastę tom yum i rozgniecioną łodygę trawy cytrynowej. Niektóre osoby w tym momencie dolewają mleka kokosowego, trochę łagodzącego ostrość, ale ten punkt nie jest obowiązkowy i nawet lepiej go pominąć.

Cały wywar gotujemy około 10 minut, po czym dorzucamy krewetki. Chwilę znów gotujemy i dodajemy grzyby oraz pomidora. Trzymamy na ogniu jeszcze około 5 minut i zdejmujemy z kuchenki. To bardzo ważne, ponieważ teraz dodajemy sok z limonki, którego nie możemy zagotować, gdyż stanie się gorzki. Oprócz limonki wsypujemy cukier palmowy i dolewamy sos rybny. Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Zupa tom yum z kurczakiem będzie przygotowywana podobnie, z tym że kurczaka trzeba dodać od razu do wywaru.