google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 22.09.2017
    1 USD
    3.5651
    -0.0324
    1 EUR
    4.2746
    -0.0117
    1 CHF
    3.6807
    -0.0235
    1 GBP
    4.8369
    -0.0171
    1 RUB
    0.0619
    0
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Poznaj niezwykłe właściwości pigwy

    Poznaj niezwykłe właściwości pigwySłowo „pigwa” z niewiadomych powodów brzmi egzotycznie. Co prawda Polska nie jest krajem pochodzenia tych owoców, ale z powodzeniem możemy je hodować nawet w przydomowych ogródkach. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ale po przetworzeniu są cennym źródłem witamin.

    Owoc pigwy wyglądem przypomina skrzyżowanie jabłka z żółtą gruszką. Niestety ma cierpki smak, jest twarda, nie jada się jej na surowo nawet z dodatkiem cukru. Za to można z niego robić dżemy, kompoty, syropy, soki i oczywiście nalewki.

    Jeśli chodzi o zawartość witamin, to pigwa bije na głowę cytrusy. To właśnie w niej, a raczej w soku z niej, znajdziemy duże ilości witaminy B i C oraz nieco mniejsze A i PP. Oprócz tego w pigwie znajdziemy wiele cennych minerałów: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez i miedź. Niewątpliwie warto dodać do herbaty łyżkę soku z pigwy zamiast cukru. Jeśli jednak ktoś stanowczo nie chce go pić, a myśli o wzmocnieniu swojego organizmu, te same minerały w formie suplementu diety można kupić w sklepie internetowym https://ekamedica24.pl/

    Decydując się na przetwory z pigwy, nie wyrzucajmy nasion. Nie od dziś wiadomo, że napar z nasion pigwy łagodzi stany chorobowe jelit, pomaga pozbyć się uciążliwej zgagi i refluksu, jest pomocny w leczeniu stanów zapalnych śluzówki żołądka. Nasiona pigwy znacznie przyspieszają przemianę materii i wzmacniają wątrobę. Choćby z tego powodu nie powinno ich zabraknąć w diecie osób, które planują wiosenny detoks w 5 krokach.

    Zamiast soku można dodać do herbaty konfitur z pigwy. Zrobienie ich w domu jest naprawdę proste. Wystarczy pokroić owoce pigwy, usunąć pestki i nasiona, zagotować, a gdy będą miękkie przełożyć na patelnię i usmażyć z dużą ilością cukru. Można zjeść od razu lub schować do spiżarni, w zimie będą jak znalazł, nie tylko do herbaty.

    Pigwa jest naturalnym lekiem w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. W stanach zapalnych jamy ustnej i gardła polecany jest napar z owoców pigwy. Natomiast w przypadku stanów zapalnych górnych dróg oddechowy i uporczywego kaszlu można pomóc sobie namoczonymi nasionami pigwy.

    Syrop z pigwy jest polecany osobom cierpiącym na nadciśnienie oraz borykającym się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu. Jak widać, pigwa sprawdza się także w profilaktyce chorób serca.

    Więcej na temat pigwy można przeczytać na portalu naturapluszdrowie.pl

    Tagi:

    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.