jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Poznaj niezwykłe właściwości pigwy

Słowo „pigwa” z niewiadomych powodów brzmi egzotycznie. Co prawda Polska nie jest krajem pochodzenia tych owoców, ale z powodzeniem możemy je hodować nawet w przydomowych ogródkach.

Poznaj niezwykłe właściwości pigwySłowo „pigwa” z niewiadomych powodów brzmi egzotycznie. Co prawda Polska nie jest krajem pochodzenia tych owoców, ale z powodzeniem możemy je hodować nawet w przydomowych ogródkach. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ale po przetworzeniu są cennym źródłem witamin.

Owoc pigwy wyglądem przypomina skrzyżowanie jabłka z żółtą gruszką. Niestety ma cierpki smak, jest twarda, nie jada się jej na surowo nawet z dodatkiem cukru. Za to można z niego robić dżemy, kompoty, syropy, soki i oczywiście nalewki.

Jeśli chodzi o zawartość witamin, to pigwa bije na głowę cytrusy. To właśnie w niej, a raczej w soku z niej, znajdziemy duże ilości witaminy B i C oraz nieco mniejsze A i PP. Oprócz tego w pigwie znajdziemy wiele cennych minerałów: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez i miedź. Niewątpliwie warto dodać do herbaty łyżkę soku z pigwy zamiast cukru. Jeśli jednak ktoś stanowczo nie chce go pić, a myśli o wzmocnieniu swojego organizmu, te same minerały w formie suplementu diety można kupić w sklepie internetowym https://ekamedica24.pl/

Decydując się na przetwory z pigwy, nie wyrzucajmy nasion. Nie od dziś wiadomo, że napar z nasion pigwy łagodzi stany chorobowe jelit, pomaga pozbyć się uciążliwej zgagi i refluksu, jest pomocny w leczeniu stanów zapalnych śluzówki żołądka. Nasiona pigwy znacznie przyspieszają przemianę materii i wzmacniają wątrobę. Choćby z tego powodu nie powinno ich zabraknąć w diecie osób, które planują wiosenny detoks w 5 krokach.

Zamiast soku można dodać do herbaty konfitur z pigwy. Zrobienie ich w domu jest naprawdę proste. Wystarczy pokroić owoce pigwy, usunąć pestki i nasiona, zagotować, a gdy będą miękkie przełożyć na patelnię i usmażyć z dużą ilością cukru. Można zjeść od razu lub schować do spiżarni, w zimie będą jak znalazł, nie tylko do herbaty.

Pigwa jest naturalnym lekiem w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. W stanach zapalnych jamy ustnej i gardła polecany jest napar z owoców pigwy. Natomiast w przypadku stanów zapalnych górnych dróg oddechowy i uporczywego kaszlu można pomóc sobie namoczonymi nasionami pigwy.

Syrop z pigwy jest polecany osobom cierpiącym na nadciśnienie oraz borykającym się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu. Jak widać, pigwa sprawdza się także w profilaktyce chorób serca.

Więcej na temat pigwy można przeczytać na portalu naturapluszdrowie.pl