jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Przepisy na szybkie zapiekanki

Gdy nie ma pomysłu na obiad, najlepszym wyjściem z sytuacji — dla każdej gospodyni i jej rodziny — okaże się zapiekanka. Danie to nie należy do skomplikowanych, a do jej przyrządzenia można wykorzystać praktycznie wszystko, co znajduje się w naszej lodówce.

Przepisy na szybkie zapiekankiGdy nie ma pomysłu na obiad, najlepszym wyjściem z sytuacji — dla każdej gospodyni i jej rodziny — okaże się zapiekanka. Danie to nie należy do skomplikowanych, a do jej przyrządzenia można wykorzystać praktycznie wszystko, co znajduje się w naszej lodówce. Dlatego to bardzo często zaradne Panie Domu szybkie zapiekanki robią średnio co jeden lub dwa tygodnie. I służą one im doskonale, jako sposób na wykorzystanie pozostawionych w lodówce niezjedzonych produktów.

Może sam fakt "wyjadania resztek" nie brzmi zachęcająco, lecz — jak się okazuje — pyszną zapiekankę można wyczarować z najbardziej podstawowych produktów. Dziś przedstawimy Wam zestaw ciekawych przepisów na zapiekanki, które możecie wypróbować we własnej kuchni.

Zapiekanka warzywna

Zapiekankę przygotować możemy z dowolnych produktów, które mamy w lodówce. Mogą to być warzywa, owoce, ryba, czy mięso. Jednak najczęściej spotykaną pozostałością, która charakteryzuje się najkrótszym terminem przydatności, są oczywiście warzywa. Stąd i nasz przepis na zapiekankę warzywną.

Szybką warzywną zapiekankę możesz wykonać z różnych produktów. Warzywa będą doskonale współgrać z pełnoziarnistymi makaronami, kaszami, a także zwykłymi ziemniakami. Aby dodać jej nieco smaku i podwyższyć wartość białka w daniu warto dodać do niej jajek, sera, czy też po prostu dobrej jakości mięsa. My przedstawimy Wam zapiekankę wegetariańską.

Do przepisu będziecie potrzebować:

  • 2 cukinie,
  • 2 cebule,
  • 2 bakłażany,
  • 5 ziemniaków,
  • 5 pomidorów,
  • 2 papryki,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie jest tak proste, jak zawarte w niej składniki. Wszystkie warzywa z wyjątkiem papryki, obierz ze skórki i pokrój w talarki. Paprykę pokrój w paski. Do przyrządzenia potrawy będzie potrzebne Ci naczynie żaroodporne. Należy je natłuścić niewielką ilością oliwy, dzięki czemu wyjmowanie potrawy będzie łatwiejsze. Warzywa układaj we wnętrzu tak przygotowanego naczynia warstwami. Co pozwoli na uzyskanie ciekawego wyglądu dania. Każdą warstwę przesyp ulubionymi przyprawami. Na końcu całość oblej odrobiną wody i oliwy.

Piecz pod przykryciem około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmij pokrywkę. Dodatkowo wierzch potrawy możesz przysypać żółtym serem.

Zapiekanka makaronowa

To odmiana zapiekanki warzywnej, jednak tym razem w postaci głównego źródła węglowodanów wystąpi tutaj makaron. To doskonały przepis, jeśli mamy ochotę na bardziej pożywny i nieco tłustszy posiłek. Duża ilość sera znacznie podbije nam kaloryczność dania, a uzupełnienie zapiekanki mięsem sprawi, że dostarczymy ciału niezbędnych aminokwasów. Zapiekanka makaronowa będzie świetnym daniem po treningowym, zwłaszcza dla sportowców, którzy odbyli trening wytrzymałościowy.

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 30 dag makaronu spaghetti,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 10 dag szynki/boczku,
  • 1 cukinia,
  • 3 pomidory,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 10 dag sera mozzarella,
  • sól,
  • pieprz.

Ulubiony makaron — może być pełnoziarnisty, penne, spaghetti, czy inny — ugotuj we wcześniej przygotowanej, osolonej wodzie. Nie pozwól mu gotować się zbyt długo. Ze względu na poddawanie go dalszej obróbce termicznej wystarczy, że będzie on półtwardy. Po doprowadzeniu go do odpowiedniego stanu odcedź go i delikatnie skrop oliwą.

Teraz pora na warzywa. Cukinię dokładnie umyj. Odkrój końcówki. Nie musisz obierać jej ze skórki, gdyż to właśnie w niej znajduje się oczywiście najwięcej witamin, a na skutek obróbki termicznej stanie się na tyle miękka i delikatna, że nawet jej nie odczujemy w czasie jedzenia. Pokrój ją na mniejsze części, a potem na cienkie paski. Pomidory sparz we wrzątku, obierz z odchodzącej skórki, a następnie pokrój w plasterki.

Natłuść formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne. Wymieszaj w nim parmezan, szynkę oraz połowę przygotowanych warzyw. Dopraw do smaku.

Pozostałą część warzyw umieść na wierzchu zapiekanki. Przykryj je przygotowaną mozzarellą. Zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach.

https://prenumerata.ruch.com.pl/prenumerata-slow-life-food-garden