07-06-2017, 00:00
Na udanym spotkaniu biznesowym nie może zabraknąć poczęstunku. Kiedy uczestnicy przez cały czas mają swobodny dostęp do napojów i przekąsek, atmosfera staje się luźniejsza, co sprzyja pracy twórczej.
Nie jest jednak bez znaczenia, co zostanie podane – szwedzki stół, którego pomysłodawcami są Skandynawowie, zobowiązuje do zachowania zasad zdrowego odżywiania.
Ogólne zasady podawania przekąsek na spotkaniu biznesowym
Konieczność przestrzegania pewnych norm zachowań na spotkaniach służbowych jest narzucona przez biznesowy savoir-vivre. Jeśli chodzi o serwowanie poczęstunku, trzeba pamiętać przede wszystkim, aby alkohole, napoje i zastawa znajdowały w innym miejscu niż żywność. Niezbędne jest też przygotowanie oddzielnych zestawów sztućców do nakładania i jedzenia potraw. Poza tym warto pomyśleć o tym, by przekąski dało się wygodnie zjeść bez zasiadania przy stole. Odchodzi się już od podawania dań, nawet do niedawna jeszcze popularnych zup kremów z grzankami czy chłodników.
Poczęstunek w nowoczesnym stylu: co jest teraz na topie?
Wegetarianizm, weganizm, witarianizm – to kierunki, w jakich zmierza współczesna sztuka kulinarna. Zdrowa żywność jest w modzie, zyskują więc na popularności także kuchnie narodowe osławione przez potrawy, które zawierają duże ilości warzyw, owoców, ryb oraz chudego nabiału. Na pierwszy plan wybijają się smaki skandynawskie i azjatyckie, co jest widoczne także w ofertach firm cateringowych. Sushi i koreczki z łososiem wędzonym to standardowe przekąski, bez których trudno wyobrazić sobie poczęstunek na spotkaniach biznesowych.
Niedawno do Polski przywędrowała moda na sushi podawane w postaci całej rolki – zjada się je bez użycia pałeczek czy nawet talerzy. Pierwszym warszawskim miejscem, które serwuje takie pożywne, szybkie do przygotowania i pełne zdrowych składników zakąski, jest Handroll.pl. Bardzo często na spotkaniach biznesowych podawane są także owoce morza, np. krewetki grillowane z pikantnym dipem i pieczone małże. Poza tym pojawiają się inspiracje kuchnią francuską, włoską i hiszpańską. Za niezwykle elegancką przystawkę uchodzi deska dobrych gatunkowo serów, do których pasuje wytrawne wino. Sprawdzają się też: przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem i cukinią, paluchy francuskie z pesto, makaronowe muszle nadziewane szpinakiem, pomidorki koktajlowe faszerowane fetą, mini tortille z kurczakiem i innymi dodatkami oraz tarty warzywne podzielone na drobne kawałki.
Nasz gość – nasz pan
Menu na spotkaniu biznesowym zależy przede wszystkim od profilu firmy, jej prestiżu i rodzaju spotkania. Przyjmowanie ważnych inwestorów wymaga dostosowania rodzaju poczęstunku do ich indywidualnych upodobań, zwłaszcza jeśli są to goście z zagranicy. Trzeba przy tym pamiętać o wcześniejszym zorientowaniu się w zwyczajach obcokrajowców, które są związane z piciem alkoholu podczas robienia interesów. Dla Chińczyka dużym nietaktem będzie odmówienie kieliszka mocniejszego trunku, dla mieszkańca kraju muzułmańskiego zaproponowanie alkoholu może okazać się wręcz obraźliwe, jeśli akurat trwa ramadan.
Podobne artykuły
Komentarze