jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Letnia zapiekanka w wersji fit

Letnia zapiekanka w wersji fit

Składniki (2 porcje):

  • Letnia zapiekanka w wersji fit
    Zapiekanka fit
    Fot. Index Food
    300 g makaronu – Świderki pełnoziarniste marki Arrighi
  • 1/2 słoiczka Pomidorów Półsuszonych w oleju słonecznikowym marki Ponti
  • (odsączamy z oleju)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
  • 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
  • 1/3 małej cukinii
  • 2–4 pomidory, np. śliwkowe
  • 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sera parmezan
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta soli, pieprz
  • 1 łyżka oleju spod pomidorków

Wykonanie:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.
  3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.
  5. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
  6. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.