27-06-2017, 00:00
Nastał ulubiony czas wszystkich pracowników i uczniów – wakacje. A wraz z nimi - upragnione urlopy. Niezapomniane podróże, odkrycia, niezliczone ilości zdjęć, wzruszeń i pamiątek. A gdyby tak, zamiast magnesów na lodówki, pocztówek i różnych akcesoriów przywieźć z każdego odwiedzonego miejsca jeden przepis kulinarny? Mogłaby z nich powstać oryginalna, jedyna w swoim rodzaju, domowa książka kucharska. Oto garść inspiracji!
Nasz kontynent to skarbnica smaków i aromatów. Wśród najchętniej odwiedzanych w celach turystycznych krajów są przede wszystkim te śródziemnomorskie – Hiszpania, Włochy, Grecja. Nie mniej popularne są Francja i Węgry. W trakcie podróży warto sięgnąć wzrokiem trochę dalej, poza oferty z restauracji dla turystów. Warto poszukać miejsc, które serwują rodzime, tradycyjne dania i zaczerpnąć z nich inspirację do przygotowywania ich we własnej kuchni. A może któregoś z kucharzy uda się namówić na ujawnienie tajników receptury? Poszukiwania czas zacząć!
Viva España!
Kuchnia hiszpańska to połączenie nie tylko smaków i aromatów, ale także barw. Najczęściej wykorzystuje się w niej kolorowe warzywa i owoce morza, które są głównymi składnikami potraw lub dodatkiem do tych przygotowywanych z mięs i ryb. Ich dopełnienie stanowią wyraziste w smaku pikantne wędliny i suszone szynki, a wszystko doprawiane jest dla podkreślenia smaku dużą ilością ziół, zwłaszcza tymiankiem, oregano i szafranem. Ważne, aby było kolorowo i intensywnie. Poza bardzo popularnymi gazpacho, paellą, tortillą i tapas, warto sięgnąć do potraw typowo mięsnych i przyrządzić w hiszpańskim stylu tak lubiany w naszym kraju gulasz. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać jagnięcinę lub wieprzowinę, ale idealnie sprawdzą się także inne rodzaje mięs, które najbardziej lubimy. Dodanie białej fasoli, kaparów, szalotek i pomidorów z puszki sprawi, że to danie będzie wyjątkowo smaczne i sycące, a duża ilość rozmarynu nada mu kuszącego aromatu.
Hiszpański gulasz z biała fasolą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Moje wielkie greckie… wakacje
Mocne słońce, błękitne morze i starożytne zabytki, a dodatkowo niczym niezmącony spokój - za to kochamy Grecję. Gdy pomyślimy o inspiracjach kulinarnych z tego regionu, na myśl przychodzą nam od razu popularna w naszym kraju sałatka grecka oraz wyrazista pasta tzatziki. A przecież kuchnia grecka to ogromna różnorodność smaków, którą wzbogacają bakłażany, fasole, cukinie, papryki, ciecierzyce, soczewice. Smak potraw podkreślany jest ziołami i przyprawami, wśród których często używany jest cynamon. Można go wykorzystać do przygotowania popularnej w Grecji musaki - zapiekanego dania na bazie bakłażana, pomidorów i mięsa mielonego. „W rodzimej wersji bakłażana możemy zastąpić cukinią, która latem jest łatwo dostępna i bardzo popularna. Z dodatkiem polskich ziemniaków danie będzie sycące, ale zachowa swój śródziemnomorski charakter” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Musaka z cukinią
Składniki:
Sposób przygotowania:
Francja – elegancja!
Francuska kuchnia uznawana jest za najbardziej elegancką i wytworną na świecie. Jednak wbrew pozorom, francuskie inspiracje nie są dedykowane tylko dworom i restauracjom, ale mogą towarzyszyć nam także w codziennym, domowym gotowaniu. Często bowiem sięgamy po bagietki, sery, wina oraz chętnie korzystamy z przepisów na tarty, croissanty czy francuskie desery, takie jak crème brulee. Kuchnia francuska słynie także z dodatków takich jak musztarda, majonez i uwielbiane na całym świecie sosy: beszamelowy, majerankowy, vinaigrette. Aromatu potrawom dodają przyprawy takie jak anyż, rozmaryn, gałka muszkatołowa. Każdy region Francji chlubi się swoimi rodowitymi smakołykami. Popularnymi kierunkami wakacyjnych wypraw są przede wszystkim stolica Francji oraz rejon wybrzeży. Ale warto odkryć także inne zakątki, jak historyczna Burgundia, która inspiruje wspaniałymi smakami i prostymi, ale wykwintnymi przepisami. Jednym z nich jest wołowina na czerwonym winie podawana z kaszą, która świetnie sprawdzi się zarówno podczas domowego obiadu, jak i uroczystej kolacji.
Wołowina po burgundzku podana z kaszą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Polak – Węgier, dwa bratanki!
Chętnie odwiedzanym przez Polaków kierunkiem wakacyjnym są Węgry. Wpływ na to ma nie tylko bliskie położenie kraju, ale także jego ciekawa kultura i przepyszna, urozmaicona kuchnia. Kojarzy się nam przede wszystkim ze smakiem papryki i ostrymi przyprawami. Kochamy ją za rozmaite gulasze i leczo. Odmianą tych potraw, które królują na węgierskich i polskich stołach, są aromatyczne zupy na bazie wszelkiego rodzaju mięs. Jedną z nich jest zupa z miasta Szeged, nazywanego „miastem słońca”, położonego na południu kraju. Turyści chętnie odwiedzają je w okresie wakacji, ponieważ przyciąga ich ono swoim niezwykłym klimatem i pyszną, niepowtarzalną kuchnią, w której królują kiełbasy, salami i różne odmiany papryki. To właśnie one nadają niezwykły smak tej potrawie:
Węgierska zupa z miasta Szeged
Składniki:
Sposób przygotowania:
Italiano vero!
Kochamy włoską kuchnię. Za świeże sałatki, owoce morza, oryginalną pizzę i niezliczone pomysły na przygotowanie makaronu. Za prostotę, a jednocześnie wspaniały, wyrazisty smak. Miłość do włoskiej kuchni to jeden z powodów, dla których tak chętnie wybieramy ten region na wypoczynek. Włosi dodatkowo uwielbiają chwalić się swoją tradycją i kulturą, a co za tym idzie – chętnie dzielą się przepisami i tajnikami swojej rodzimej kuchni. Oczywiście bez wielu szczegółów, ponieważ każdy kucharz ma w swoich zasobach sekretne sposoby na zapewnienie potrawom niepowtarzalnego smaku. Mówi się, że ilu Włochów, tyle przepisów na przygotowanie makaronu, a każdy z nich jest wyjątkowy i smaczny. Wiele zależy od rodzaju makaronu. Idealnie do dań na bazie sosów pomidorowych sprawdzi się makaron orkiszowy, który dodatkowo jest korzystny dla naszego zdrowia: wspomaga układ odpornościowy, jest bogaty w białko i błonnik. Dodając do niego pomidory, pieczarki, cebulę, kapary i ser mozzarella uzyskamy prawdziwie włoskie połączenie:
Makaron orkiszowy z rukolą i mozzarellą w pomidorowo-kaparowym sosie
Składniki:
Sposób przygotowania:
Podobne artykuły
Komentarze