03-07-2017, 00:00
Data publikacji: 01-06-2017
Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie karbaminianu etylu w napojach spirytusowych z owoców pestkowych, w napojach spirytusowych z wytłoków owocowych i innych napojach spirytusowych -- Metoda GC-MS
Zakres
W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę chromatografii gazowej z zastosowaniem spektrometrii mas do oznaczania karbaminianu etylu (EC) w napojach spirytusowych z owoców pestkowych, w napojach spirytusowych z wytłoków owocowych i innych napojach spirytusowych. Metodę zwalidowano w badaniach międzylaboratoryjnych dla napojów spirytusowych z owoców pestkowych i likierów owocowych w zakresie od 0,253 mg/l do 1,11 mg/l. Jednak liniowość wskazań przyrządu zbadano odpowiednio dla stężenia na poziomie 0,10 mg/l do 4,0 mg/l (metoda uproszczona) i 0,025 mg/l do 3,0 mg/l (procedura łącznie z oczyszczaniem próbki).
Data publikacji: 02-06-2017
Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie absorbancji w nadfiolecie wyrażonej jako ekstynkcja właściwa w świetle UV
Zakres
Do zakres dodano oświadczenie o niestosowaniu normy dla tłuszczów mlecznych oraz wprowadzono zmianę stężenia jednostek podanych w punkcie 6.3.3 i oświadczenie, aby ostrzec przed potencjalnym niebezpieczeństwem podczas stosowania tych chemikaliów.
Data publikacji: 02-06-2017
Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, potasu, sodu, siarki i cynku metodą ICP-OES
Zakres
W niniejszej Normie Europejskiej opisano metodę oznaczania wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, potasu, sodu, siarki i cynku w różnych artykułach żywnościowych za pomocą optycznej spektrometrii emisyjnej z plazmą sprzężoną indukcyjnie (ICP-OES) po mineralizacji ciśnieniowej. Metoda ta została zwalidowana w badaniach międzylaboratoryjnych zgodnie z ISO 5725 [1] sojowej żywności dla niemowląt, sera, mięsa kurczaka, mąki pszennej, soku jabłkowego, homara i mleka (patrz zakresy pierwiastków śladowych Tablica 1 i dane dotyczące walidacji w Załączniku B)
Podczas badań międzylaboratoryjnych, dla pewnych kombinacji analitów/matryc, zaobserwowano wartość HorRat większą niż 2.
Na poziomie europejskim i międzynarodowym mogą istnieć normy wertykalne do oznaczania określonych minerałów, np. dla mleka i produktów mlecznych lub dla tłuszczów oraz olejów zwierzęcych i roślinnych [2].
Data publikacji: 13-06-2017
Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania Cronobacter spp.
Zakres
W niniejszym dokumencie określono horyzontalną metodę wykrywania Cronobacter spp.
Biorąc pod uwagę ograniczenia omówione we wprowadzeniu niniejszy dokument ma zastosowanie do:
— środków spożywczych i składników przeznaczonych do żywienia ludzi i zwierząt, i
— próbek środowiskowych z obszaru produkcji żywności i obrotu żywnością.
Data publikacji: 13-06-2017
Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania chorobotwórczych Yersinia enterocolitica
Zakres
W niniejszym dokumencie opisano horyzontalną metodę wykrywania Y. enterocolitica chorobotwórczych dla człowieka. Ma zastosowanie do
— środków spożywczych i pasz;
— próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością.
Data publikacji: 13-06-2017
Mikrobiologia żywności i pasz -- Horyzontalna metoda wykrywania Escherichia coli 0157
Zakres
Dodano: dwa akapity do 9.1; Rozdział 12 Kryteria skuteczności metody oraz Załącznik B (informacyjny) Wyniki badań międzylaboratoryjnych.
Data publikacji: 30-06-2017
Mleko i przetwory mleczne -- Oznaczanie zawartości laktozy metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (Metoda odniesienia)
Zakres
W niniejszej Normie Międzynarodowej opisano metodę odniesienia dla oznaczania zawartości laktozy w mleku surowym, mlekach po obróbce cieplnej, mleku w proszku oraz surowej i pasteryzowanej śmietance.
Metoda nie ma zastosowania dla mlek fermentowanych oraz mlek, do których dodano oligosacharydy.
Data publikacji: 30-06-2017
Pasze: Metody pobierania próbek i analiz -- Badanie przesiewowe antybiotyków tylozyny, wirginiamycyny, spiramycyny, cynk-bacytracyny i awoparcyny na poziomach niższych niż stosowane w mieszankach paszowych metodą mikrobiologicznego testu płytkowego
Zakres
W niniejszej Normie Europejskiej przedstawiono metodę opisującą badanie przesiewowe antybiotyków tylozyny, wirginiamycyny, spiramycyny, cynk-bacytracyny i awoparcyny na poziomach niższych niż stosowane w pełnoporcjowych mieszankach paszowych i preparatach mlekozastępczych przy użyciu mikrobiologicznego testu 3-płytkowego.
Granica detekcji metody wynosi 1 mg/kg dla awoparcyny, tylozyny, spiramycyny i wirginiamycyny, i 5 mg/kg dla cynk-bacytracyny. Obecność innych (weterynaryjnych) antybiotyków może przeszkadzać w badaniu.
Ponadto mogą przeszkadzać wysokie stężenia metali (Cu, Zn). Zaleca się aby metoda była stosowana jako jakościowa metoda przesiewowa. Dodatnie wyniki mogą być dalej analizowane metoda TLC, w celach potwierdzenia wymagana jest metoda LC-MS [1].
Niższa granica detekcji dla cynk-bacytracyny (3 mg/kg) jest osiągalna (patrz Tabela 2), lecz zaleca się aby była ustalona najpierw poprzez walidację w laboratorium.
Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.
Podobne artykuły
Komentarze