jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Lato w kuchni: propozycje pełne smaku, witamin i kolorów

Gaszą pragnienie, zaspokajają głód, a jednocześnie cieszą oko. Zachęcamy do korzystania z przepisów kulinarnych na proste, ale efektowne napoje i chłodnik. Tak smakują wakacje!

Gaszą pragnienie, zaspokajają głód, a jednocześnie cieszą oko. Zachęcamy do korzystania z przepisów kulinarnych na proste, ale efektowne napoje i chłodnik. Tak smakują wakacje!

Ich przygotowanie nie powinno być skomplikowane, mają przynosić orzeźwienie, ale także cieszyć oko - takie warunki stawiamy napojom, po które sięgamy latem. Feeria barw za oknem zachęca, aby zawartość szklanek i słoików z uszkiem była równie kolorowa. Wystarczy kilka chwil, aby zafundować sobie orzeźwiającą lemoniadę i mocno malinowy koktajl, a głód zaspokoimy chłodnikiem. Będzie pysznie!

Przepisami na te smakołyki dzielą się producenci żywności, których artykuły spożywcze zdobyły uznanie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Ich wyroby zdobyły maksymalne noty za wszystkie oceniane cechy (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny), nagrodzono je zatem zarówno certyfikatem jakości, jak i tytułem TOP PRODUKT. Możemy śmiało po nie sięgać wiedząc, że zostały sprawdzone przez specjalistów. Program promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku, w ramach tej inicjatywy zorganizowano dotąd dwadzieścia cztery certyfikacje żywności. Kolejny audyt odbędzie się 26 lipca br. w Sosnowcu. Podczas jubileuszowej atestacji jury programu sprawdzi kolejne wyroby i podejmie decyzję o uhonorowaniu wyróżniających się wyrobów. Zapraszamy do odwiedzenia strony www.DocenPolskie.pl i skorzystania z przepisów kulinarnych laureatów programu.

Chłodnik idealny na upały

Chłodnik idealny na upały Doceń polskie

Składniki:

  • 1/2 butelki Koncentratu Barszczu Czerwonego Ogródek Dziadunia (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • 1 litr maślanki
  • 1 litr kefiru
  • 2 długie ogórki świeże
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 mały pęczek rzodkiewek
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • kilka gałązek szczypiorku
  • kilka kiełków słonecznika
  • 1 cytryna
  • 4 jajka
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 chleba pszennego (może być tostowy)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie płuczemy z piasku i kroimy. Następnie umieszczamy ją w garnku z zimną wodą, do którego dodajemy jeszcze 2 ząbki czosnku, cukier oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy wszystko do miękkości, następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Uwaga! Nie wylewamy wody, w której gotowała się botwinka.
  2. W tym czasie świeże ogórki kroimy w drobną kosteczkę, a rzodkiewki w cienkie talarki. Siekamy szczypiorek, koperek oraz czosnek (można go również przecisnąć przez praskę; najlepiej go lekko posolić, aby zmiękł), a jajka gotujemy na twardo.
  3. Do dużego garnka wlewamy kefir oraz maślankę (całość najlepiej zmiksować blenderem, wówczas unikniemy mało apetycznych grudek). Dodajemy botwinkę i wodę, w której się gotowała.  Mieszamy całość i dodajemy pozostałe składniki: czosnek, pokrojone ogórki oraz rzodkiewki. Znowu mieszamy, po czym wlewamy koncentrat barszczu. Doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie cytryną (jeśli chłodnik wydaje się mało kwaśny). Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki, aby się bardzo mocno schłodził.
  4. Chleb kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oliwy z oliwek) smażymy grzanki.
  5. Chłodnik podajemy z gotowanym jajkiem oraz grzankami, talerz przyozdabiamy szczypiorkiem, koperkiem oraz pędami słonecznika.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.garniecmagalie.blogspot.com

 

Herbata mrożona z Cytrynkami z rumem

Herbata mrożona z Cytrynkami z rumem Doceń polskie

Składniki:

  • ok. 2 l. zaparzonej i wystudzonej czarnej herbaty
  • kostki lodu
  • 1 słoiczek Cytrynek z rumem ETERNO (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • kilka gałązek mięty pieprzowej

Przygotowanie:

  1. Do dzbanka przekładamy cytrynki ze słoiczka, dodajemy 2 łyżki syropu (albo więcej, w zależności od tego jak słodki napój chcemy uzyskać). Dopełniamy dzbanek wodą i dodajemy miętę. Lemoniadę podajemy z lodem.

Mleczny koktajl malinowy z Mlekiem Naturalnym 2,0% OSM w Piaskach

Mleczny koktajl malinowy z Mlekiem Naturalnym 2,0% OSM w Piaskach Doceń polskie

Składniki:

  • 2 szklanki Mleka Naturalnego 2,0% Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach (TOP PRODUKT programu promocyjnego „Doceń polskie”)
  • 1 szklanka malin
  • 2 łyżki cukru pudru lub cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Maliny dokładnie płuczemy pod zimną wodą i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie owoce, mleko i cukier dokładnie miksujemy w blenderze aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Napój przelewamy do szklanek, a następnie umieszczamy na pół godziny w lodówce do schłodzenia.
  2. Gotowy koktajl, tuż przed podaniem, możemy jeszcze udekorować świeżymi malinami lub bitą śmietaną.