jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dawniej zakazany owoc, dziś - obecny w każdej kuchni

Ze świecą szukać osoby, która nigdy nie jadła pomidorów. Bez nich nie byłoby pizzy, spaghetti bolognese i wielu innych potraw, które wszyscy kochamy jeść. 

Ze świecą szukać osoby, która nigdy nie jadła pomidorów. Bez nich nie byłoby pizzy, spaghetti bolognese i wielu innych potraw, które wszyscy kochamy jeść. Są doskonałe dla każdego: zarówno dla wegan i wegetarian, jak i dla mięsożerców i osób na diecie redukcyjnej (mają zaledwie 18kcal w 100g!). Za co jeszcze je uwielbiamy?

Pomidory to trucizna?

Do XIX wieku pomidory były uważane za trujące. Włosi obalili mit „zatrutego jabłka” i przechrzcili je na „złote jabłko”, czyli „pomi d’oro”. Francuzi nazywali pomidory „jabłkami miłości”, uznając je za afrodyzjak. Dziś są obecne na naszych stołach na co dzień. I całe szczęście, ponieważ zawarte w nich składniki są zbawienne dla naszego zdrowia.

To bomba witaminowa!

A, B, C, E i K – to tylko kilka witamin, które są zawarte w pomidorach. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Dzięki zawartości likopenu pomidory opóźniają starzenie się komórek. Zawierają dużo potasu i wapnia – minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jak się nie znudzić?

Pomidor to najczęściej jedzone warzywo w Polsce: na kanapce, w sałatce, jako sos do mięs i w postaci zupy pomidorowej – zauważa Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Czas uwolnić wyobraźnię! Zróbmy sałatkę z pomidorów i arbuza, muffiny z pomidorami i galaretkę pomidorową – nawet taki prosty produkt jak pomidor może być elementem wykwintnego dania – dodaje.

Na surowo, zapiekane, faszerowane, suszone, w zupie, w sosie i w postaci soku – pomidory towarzyszą nam od dzieciństwa do starości. Nie spierajmy się o to, czy jest to owoc czy warzywo. Po prostu je jedzmy. Bo są smaczne i zdrowe.

W sierpniowym numerze magazynu „Kuchnia”, dostępnym w kioskach od 18 lipca br., znajdziesz przepisy na pomidory z kurczakiem, tartę tatin z pomidorami i parmezanem oraz galaretkę pomidorową. A ponadto:

  • tradycyjna kuchnia ukraińska – z czym się je: sadło, kawior i wareniki,
  • zaplecze kulinarne Tallina – sprawdź, gdzie zjesz lody czosnkowe,
  • domowy kefir – najlepsze, sprawdzone przepisy!

W najnowszym numerze magazynu znajdziesz także kontynuację konkursu „Gotuj z Kuchnią”, w którym co miesiąc można wygrać artykuły gospodarstwa domowego SMEG, a po 12 miesiącach powalczyć o atrakcyjną nagrodę główną: wielofunkcyjny robot kuchenny SMEG.

Magazyn „Kuchnia” zaprasza również na warsztaty kuchni włoskiej, które poprowadzi Cristina Catese – żywiołowa Włoszka, dla której kuchnia jest drugim domem. Już 26 sierpnia br. w Akademii Kulinarnej Whirpool pokaże, jak przygotować włoskie dania z grzybami: millefoglie, gnocchi z salsą grzybową, i dorsza z borowikami. Szczegóły na stronie akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty.

Magazyn „Kuchnia” poleca zupę pomidorową z bananami i curry!

Dawniej zakazany owoc, dziś - obecny w każdej kuchni

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 2 banany,
  • 2 łyżki oleju,
  • 250 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 150 ml bulionu drobiowego,
  • łyżeczka curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • 150 ml śmietany 22-proc.

Sposób przygotowania:

Cebule obieramy, kroimy w piórka. Banany obieramy, kroimy na kawałki. Olej rozgrzewamy w rondlu, szklimy cebule. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, wlewamy bulion, dodajemy pokrojone banany, posypujemy curry, szczyptą soli i pieprzu. Gotujemy 8-10 minut na małym ogniu. Miksujemy. Dodajemy śmietanę, mieszamy, przyprawiamy.

Smacznego!