21-07-2017, 00:00
Szpinak to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera wiele cennych składników odżywczych a przy tym jest niskokaloryczny. Szpinak jest źródłem między innymi: beta karotenu, kwasu foliowego, żelaza, witaminy C, E, PP, witamin z grupy B oraz witamin z grupy K. Zawiera on również żelazo, wapń, magnez, potas, jod, oraz cynk.
Zalety szpinaku
Regularne spożywanie jego zielonych liści ma zbawienny wpływ na naszą pamięć i koncentrację, obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, pomaga zapobiegać osteoporozie, obniża poziom złego cholesterolu, a także spowalnia proces starzenia się naszych komórek.
Zupa szpinakowa- pyszny sposób na zdrowie!
A Ty, czy lubisz i często jadasz szpinak? Jeżeli tak: czy jadasz go także pod postacią zupy? A jeżeli nie: może właśnie zupa szpinakowa pomoże Ci polubić to zdrowe warzywo?
Zupę szpinakową można zrobić zarówno na bazie świeżego, jak i mrożonego szpinaku. Może mieć ona formę tradycyjnej zupy gotowanej na bulionie (może to być zarówno wywar mięsny, jak i w wersji wegetariańskiej – bulion warzywny lub grzybowy), albo też formę gęstej zupy – kremu. Można serwować ją na gorąco lub na zimno – jako chłodnik.
Dodatki do zupy szpinakowej - jakie?
Większość ludzi uważa,że smak szpinaku najlepiej komponuje się ze smakiem czosnku i sera typu feta. Są to więc najczęściej używane do zupy szpinakowej składniki. Jednak warto spróbować poeksperymentować także z innymi, mniej popularnymi dodatkami.
W sezonie można na przykład, dodać do zupy szpinakowej młodą włoszczyznę, młody czosnek oraz młodą kalarepkę. Uzyskamy w ten sposób oryginalny, delikatny i odświeżający, niepowtarzalny smak.
Charakterystyczny, specyficzny smak szczawiu, będzie się też wyśmienicie komponować z pieczonym kalafiorem. Zupa krem z pieczonego kalafiora, z dodatkiem duszonego szpinaku, to danie, którym można zachwycić swoich gości. Jest to także potrawa, która pomoże przekonać dziecko, że jarzyny wcale nie są nudne i niedobre!
Szpinak pod postacią zupy jest przepyszny i daje naprawdę wiele możliwości wykazania się kulinarną inwencją...
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze