jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zupa szpinakowa - przekonaj się do niej!

Szpinak to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera wiele cennych składników odżywczych a przy tym jest niskokaloryczny.

Zupa szpinakowa - przekonaj się do niej!Szpinak to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera wiele cennych składników odżywczych a przy tym jest niskokaloryczny. Szpinak jest źródłem między innymi: beta karotenu, kwasu foliowego, żelaza, witaminy C, E, PP, witamin z grupy B oraz witamin z grupy K. Zawiera on również żelazo, wapń, magnez, potas, jod, oraz cynk.

Zalety szpinaku

Regularne spożywanie jego zielonych liści ma zbawienny wpływ na naszą pamięć i koncentrację, obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, pomaga zapobiegać osteoporozie, obniża poziom złego cholesterolu, a także spowalnia proces starzenia się naszych komórek.

Zupa szpinakowa- pyszny sposób na zdrowie!

A Ty, czy lubisz i często jadasz szpinak? Jeżeli tak: czy jadasz go także pod postacią zupy? A jeżeli nie: może właśnie zupa szpinakowa pomoże Ci polubić to zdrowe warzywo?

Zupę szpinakową można zrobić zarówno na bazie świeżego, jak i mrożonego szpinaku. Może mieć ona formę tradycyjnej zupy gotowanej na bulionie (może to być zarówno wywar mięsny, jak i w wersji wegetariańskiej – bulion warzywny lub grzybowy), albo też formę gęstej zupy – kremu. Można serwować ją na gorąco lub na zimno – jako chłodnik.

Dodatki do zupy szpinakowej - jakie?

Większość ludzi uważa,że smak szpinaku najlepiej komponuje się ze smakiem czosnku i sera typu feta. Są to więc najczęściej używane do zupy szpinakowej składniki. Jednak warto spróbować poeksperymentować także z innymi, mniej popularnymi dodatkami.

W sezonie można na przykład, dodać do zupy szpinakowej młodą włoszczyznę, młody czosnek oraz młodą kalarepkę. Uzyskamy w ten sposób oryginalny, delikatny i odświeżający, niepowtarzalny smak.

Charakterystyczny, specyficzny smak szczawiu, będzie się też wyśmienicie komponować z pieczonym kalafiorem. Zupa krem z pieczonego kalafiora, z dodatkiem duszonego szpinaku, to danie, którym można zachwycić swoich gości. Jest to także potrawa, która pomoże przekonać dziecko, że jarzyny wcale nie są nudne i niedobre!

Szpinak pod postacią zupy jest przepyszny i daje naprawdę wiele możliwości wykazania się kulinarną inwencją...

Artykuł sponsorowany