31-07-2017, 00:00
Przetwory zbożowe to ważny składnik każdej diety, trzeba jednak zwracać uwagę na ich kaloryczność. Istotnym czynnikiem mającym wpływ na właściwości produktów węglowodanowych jest niewątpliwie błonnik pokarmowy, który gra znaczącą rolę w zbilansowanym i przemyślanym jadłospisie. Innym kryterium, jakie należy brać pod uwagę układając zdrowe menu, jest również indeks glikemiczny.
Indeks glikemiczny to pole powierzchni pod krzywą glikemiczną po spożyciu porcji produktu zawierającego 50g węglowodanów przyswajalnych, w porównaniu z polem po podaniu tej samej porcji produktu referencyjnego, czyli glukozy. Ta dość skomplikowana definicja informuje, że indeks glikemiczny pozwala sklasyfikować produkty żywnościowe pod względem wpływu na stężenie glukozy we krwi po ich spożyciu. Inaczej mówiąc umożliwia on określenie z jaką szybkością po zjedzeniu konkretnego pokarmu poziom glukozy we krwi się podnosi.
Indeks glikemiczny – dlaczego jest ważny?
Spożywanie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Naturalną reakcją organizmu jest w takiej sytuacji produkcja insuliny zmieniającej nadmiar cukru w glikogen przekształcany następnie w tłuszcz i magazynowany. Jeśli nasza dieta bogata jest w produkty o wysokim indeksie glikemicznym, znacznie łatwiej jest nam odkładać tłuszcz, niż go spalać. Wysokim poziom insuliny sprawia, że cukier szybko zamieniany jest w glikogen, a organizm zaczyna wtedy domagać się kolejnej dawki węglowodanów, przez co robimy się głodni. Zdecydowanie lepiej dla naszego organizmu, ale też wyglądu, jest skomponowanie diety z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Poziom cukru we krwi podnosi się wtedy powoli, a reakcje hormonalne zachodzą łagodniej, dłużej też utrzymuje się uczucie sytości po spożytym posiłku. Dzięki temu łatwiej jest nam zadbać o szczupłą sylwetkę, a przede wszystkim – o zdrowie.
Jak planować jadłospis?
Jeśli chcesz skutecznie się odchudzać, często zaglądaj do tablic z informacjami na temat indeksu glikemicznego w konkretnych produktach żywnościowych. Unikanie niektórych potraw oraz dieta bogata w surowe warzywa i owoce to najłatwiejszy sposób, aby pozbyć się niechcianych kilogramów. Dobrym rozwiązaniem może też okazać się dieta pudełkowa. Na czym ona polega? Specjalne firmy, jak np, Lightbox, zajmują się przygotowywaniem posiłków na cały dzień, a ich klienci otrzymują spakowane potrawy gotowe do spożycia. Catering dietetyczny jest bardzo wygodny, bo nie wymaga robienia przemyślanych zakupów, planowania jadłospisu, ani nawet gotowania – wszystko to zrobią za nas specjaliści. Początkowo tego typu sposób na odchudzanie był popularny głównie wśród celebrytów, dziś może z niego skorzystać każdy. Dieta z dostawą jest urozmaicona, a posiłki nie tylko zdrowe i niskokaloryczne, ale też smaczne. Jeśli więc nadmiar obowiązków w pracy i domu nie pozwala Ci zająć się planowaniem zbilansowanych posiłków, takie rozwiązanie może okazać się skuteczną metodą na osiągnięcie wymarzonej sylwetki.
Podobne artykuły
Komentarze