jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - lipiec 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - lipiec 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- lipiec 2017

 

PKN-ISO/TS 17758:2017-07 - wersja polska

Data publikacji: 14-07-2017

Mleko w proszku instant -- Oznaczanie rozpraszalności i zwilżalności

Zakres

W niniejszej Specyfikacji Technicznej określono metodę oznaczania rozpraszalności w wodzie mleka w proszku instant.
Metoda ma zastosowanie do mleka w proszku odtłuszczonego instant wytworzonego zarówno w procesie bezpośrednim, jak i w procesie z ponownym nawilżaniem, a także do mleka w proszku pełnego instant.

 

PKN-ISO/TS 27265:2017-07 - wersja polska

Data publikacji: 14-07-2017

Mleko w proszku -- Oznaczanie liczby szczególnie ciepłoopornych przetrwalników bakterii termofilnych

Zakres

W niniejszej Specyfikacji Technicznej określono metodę oznaczania liczby jednostek tworzących kolonie (CFU) szczególnie ciepłoopornych przetrwalników bakterii termofilnych w produktach mlecznych w proszku metodą liczenia kolonii po ogrzaniu próbki w temperaturze 106 °C i inkubacji w temperaturze 55 °C.
Możliwość zastosowania niniejszej Specyfikacji Technicznej jest ograniczona do mleka w proszku pełnego, mleka odtłuszczonego i maślanki, produktów w proszku, które są przeznaczone do odtworzenia i zastosowania do produkcji produktów mlecznych sterylizowanych (np. UHT lub poddanych obróbce termicznej w zbiornikach zamkniętych).

 

PN-EN 16858:2017-07 - wersja angielska

Data publikacji: 14-07-2017

Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie melaminy i kwasu cyjanurowego w artykułach żywnościowych metodą chromatografii cieczowej sprzężonej z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS)

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę oznaczania melaminy i kwasu cyjanurowego w artykułach żywnościowych metodą chromatografii cieczowej sprzężonej z tandemową spektrometrią mas. Metoda została zwalidowana w badaniach międzylaboratoryjnych próbek wzbogaconych preparatów mlecznych dla niemowląt, preparatów sojowych dla niemowląt, mleka w proszku, mleka pełnego, napoju sojowego i mleka czekoladowego w zakresie od 0,71 mg/kg do 1,43 mg/kg dla melaminy i od 0,57 mg/kg do 1,45 mg/kg dla kwasu cyjanurowego. Granica oznaczalności (LOQ) dla melaminy i kwasu cyjanurowego w żywności wynosi odpowiednio 0,05 mg/kg i 0,25 mg/kg. Górna granica zakresu pracy wynosi do 10 mg/kg dla melaminy i do 25 mg/kg dla kwasu cyjanurowego.

 

PN-EN 16923:2017-07 - wersja angielska

Data publikacji: 14-07-2017

Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie toksyny T-2 i toksyny HT-2 w zbożach i produktach zbożowych dla niemowląt i małych dzieci metodą LC-MS/MS po oczyszczaniu SPE

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej opisano metodę oznaczania zawartości toksyny T-2 i toksyny HT-2 w zbożach i produktach na bazie zbóż np. owies, przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci, z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) sprzężonej z tandemową spektrometrią mas (MS/MS) po oczyczaniu metodą ekstrakcji do fazy stałej (SPE) [5].
Metoda została zwalidowana dla toksyny HT-2 w mące owsianej na poziomie 9,3 µg/kg i 28,1 µg/kg, płatkach owsianych na poziomie 16,5 µg/kg i 21,4 µg/kg, oraz zbożowych płatkach śniadaniowych (zawierających płatki owsiane) na poziomie 8,1 µg/kg i dla toksyny T-2 w mące owsianej na poziomie 4,4 µg/kg i 8,3 µg/kg, płatkach owsianych na poziomie 4,9 µg/kg i 6,6 µg/kg oraz płatkach śniadaniowych (zawierających płatki owsiane) na poziomie of 3,5 µg/kg.
Doświadczenia laboratoryjne [6] wykazały że metoda ma także zastosowanie dla materiałów bardzo pęczniejących (suche kasze owsiane i skrobie modyfikowane), ale nie zostało to sprawdzone w badaniach metodami walidacyjnymi. Szczegóły przedstawiono w 6.3. Metoda może być także stosowana dla produktów owsianych na wyższych poziomach zawartości toksyny T-2- i HT-2. W takim przypadku należy uwzględnić etap rozcieńczania [6].
Metoda może być także stosowana dla zbóż i przetworów zbożowych dla niemowląt i małych dzieci np. na bazie pszenicy, jęczmienia i ryżu. W takim przypadku jest wymagana własna walidacja metody dla każdego materiału.
Podczas badań międzylaboratoryjnych rozpatrywany był zakres od 10 μg/kg do 100 μg/kg i z wstępnych badań wynika, że metoda działa dobrze w całym zakresie, chociaż ostateczna walidacja została wykonana tylko w zakresie od 3,5 μg/kg do 28,1 μg/kg.

 

PN-EN 16924:2017-07 - wersja angielska

Data publikacji: 14-07-2017

Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie zearalenonu w jadalnych olejach roślinnych metodą LC-FLD lub LC-MS/MS

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej opisano procedurę oznaczania zawartości zearalenonu w specyficznym jadalnym oleju roślinnym z zarodków kukurydzy jedną z następujących technik: Wysokosprawna chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną (LC-FLD) lub wysokosprawna chromatografia cieczowa sprzężona z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS) po podstawowej ekstrakcji rozcieńczonego oleju.
Metoda została zwalidowana dla zearalenonu w naturalnie zanieczyszczonym oleju z zarodków kukurydzy na poziomie od 61,2 µg/kg do 515 µg/kg [5].
Doświadczenia laboratoryjne [6] wykazały że niniejsza metoda może mieć także zastosowanie dla innych olejów roślinnych takich jak olej z zarodków pszenicy (n = 4), olej słonecznikowy (n = 5), olej z pestek dyni (n = 1), olej sojowy (n = 5), olej z nasion konopi (n = 5), olej rzepakowy (n = 11), oraz olej mieszany zawierający olej z zarodków kukurydzy (n = 3). Jednakże sporadycznie, próbki mogą wykazywać zakłócenia w chromatogramach FLD. W takim przypadku zalecane jest wykrywanie za pomocą MS/MS.

 

PN-EN 16995:2017-07 - wersja angielska

Data publikacji: 18-07-2017

Artykuły żywnościowe -- Oleje roślinne i artykuły żywnościowe wyprodukowane na bazie olejów roślinnych -- Oznaczanie węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH) i węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) z zastosowaniem HPLC-GC-FID w trybie ciągłym

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej określono wysoce sprawną metodę oznaczania węglowodorów nasyconych i aromatycznych (od C10 do C50) w tłuszczach roślinnych i olejach oraz artykułach żywnościowych wyprodukowanych na bazie olejów roślinnych dla których była ona walidowana w badaniach międzylaboratoryjnych, z zastosowaniem HPLC-GC-FID w trybie ciągłym [1], [2] i [3]. Nie jest przewidziane stosowanie niniejszej normy dla innych matryc.
Metoda może być stosowana do oznaczania węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH) i/lub węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) .
Metoda została sprawdzona w badaniach międzylaboratoryjnych przez analizę zarówno naturalnie zanieczyszczonych jak i wzbogaconych próbek oleju roślinnego oraz próbek majonezu i margaryny w zakresie od 4 mg/kg do 197 mg/kg dla MOSH, oraz od 2 mg/kg do 51 mg/kg dla MOAH.
Na podstawie wyników badań międzylaboratoryjnych wykazano przydatność metody dla stężeń masowych MOSH i MOAH, dla każdego z nich powyżej 10 mg/kg.
W przypadku podejrzenia zakłóceń ze źródeł naturalnych, mineralne pochodzenie frakcji MOSH i MOAH może być sprawdzone poprzez zbadanie wzoru metodą GC-MS.

 

PN-EN ISO 11290-1:2017-07 - wersja angielska

Data publikacji: 18-07-2017

Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes i innych Listeria spp. -- Część 1: Metoda wykrywania

Zakres

W niniejszym dokumencie podano opis horyzontalnej metody do
- wykrywania L. monocytogenes;
- wykrywania Listeria spp. (łącznie z L. monocytogenes)
Niniejszy dokument ma zastosowanie do:
- środków spożywczych i składników przeznaczonych do żywienia ludzi i zwierząt, oraz
- próbek środowiskowych pobranych w obszarach produkcji i obrotu żywnością
Istnieje możliwość, że niektóre dodatkowo opisane Listeria, mogą nie być wykrywane lub potwierdzone przy zastosowaniu niniejszej metody. [5],[10],[12],[14],[25],[26],[27]

 

PN-EN ISO 11290-2:2017-07 - wersja angielska

Data publikacji: 25-07-2017

Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes i innych Listeria spp. -- Część 2: Metoda oznaczania liczby

Zakres

W niniejszym dokumencie podano opis horyzontalnej metody do
- oznaczania liczby L. monocytogenes, oraz
- oznaczania liczby Listeria spp. (łącznie z L. monocytogenes)
Niniejszy dokument ma zastosowanie do:
- środków spożywczych i składników przeznaczonych do żywienia ludzi i zwierząt, oraz
- próbek środowiskowych pobranych w obszarach produkcji i obrotu żywnością
Istnieje możliwość, że niektóre dodatkowo opisane Listeria, mogą nie być wykrywane lub potwierdzone przy zastosowaniu niniejszej metody. [3],[6],[9],[11]


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.