16-08-2017, 00:00
Herbata bywa droższa od złota. To nie tylko naiwny frazes: napar produkowany w Chinach z krzewów Da Hong Pao, osiąga cenę za gram trzydziestokrotnie przewyższającą wartość złotego kruszcu.
Na szczęście nie każda odmiana tej rośliny kosztuje aż tyle. Herbata Loyd, występująca w dziesiątkach odmian: od czarnych herbat poczynając, kończąc zaś na herbatach zielonych oraz licznych mieszankach gatunków, wzmocnionych intrygującymi dodatkami innych roślin, posiada przecież te same właściwości co słynny susz z legendarnych chińskich ogrodów herbacianych. Przyjrzyjmy się pokrótce zdrowotnym właściwościom napoju, który towarzyszy nam na co dzień.
Herbata a nasze zdrowie
Jednym z powszechnie akceptowanych faktów na temat herbaty jest wysoka zawartość w naparze z suszu tej rośliny „antyoksydantów”, inaczej zwanych przeciwutleniaczami. Substancje te zwalczają w naszym organizmie wolne rodniki, przeciwdziałają tym samym uszkodzeniom naszych tkanek i rozwojowi licznych chorób, do których nadmiar wodnych rodników w dłuższej perspektywie czasu może doprowadzić. I choć hasła o tym, że „herbata zwalcza raka” z pewnością są przesadzone, roślina ta może faktycznie obniżać ryzyko zachorowań na nowotwory. Potwierdziły to badania przeprowadzone na ponad 800 tys. osób, zgodnie z którymi, wśród osób regularnie pijących herbatę, wskaźnik zachorowań na raka wątroby był znacznie mniejszy.
Herbata a depresja
Plotki o tym, że herbata przeciwdziała depresji, słyszeliśmy wielokrotnie. Kto wie, czy to nie codzienna ceremonia przygotowywania ulubionego napoju nie trzyma ludzi z dala od „czarnych myśli”...? A może istnieje jakaś zależność natury psychologicznej między skłonnością do zaburzeń depresyjnych a niechęcią do herbaty? Dla niektórych może to być zaskoczeniem, jednak istnieją opracowania naukowe, potwierdzające powyższą pogłoskę. Analizy przeprowadzone w 2015 roku, w ramach jedenastu niezależnych badań, w których wzięły udział dwadzieścia trzy tysiące uczestników, faktycznie wykazały, że w wypadku osób, pijących trzy filiżanki herbaty na dobę, ryzyko depresji spada prawie o 37 procent. Kwestia ta nie została jeszcze jednoznacznie wyjaśniona, wygląda jednakże na to, że regularne picie naparu z herbaty może uratować nas przed potworną chorobą, jaką jest depresja.
Różne rodzaje herbat – różny wpływ na nasze zdrowie!
Wśród setek podgatunków herbat możemy odnaleźć nie tylko najróżniejsze walory smakowe: niemalże każda odmiana rośliny, jaką jest camellia, nam znana po prostu jako „herbata”, wykazuje inne właściwości i kusi nas obietnicą unikatowego, zawsze korzystnego wpływu na nasz organizm. Producenci, tacy jak Loyd, łączą ponadto susz herbaty z innymi roślinami, na przykład imbirem bądź maliną. Jednym słowem: każdy ma szansę znaleźć herbatę dla siebie.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze