jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Herbata Loyd – zatroszcz się o swoje zdrowie przy filiżance herbaty

Herbata bywa droższa od złota. To nie tylko naiwny frazes: napar produkowany w Chinach z krzewów Da Hong Pao, osiąga cenę za gram trzydziestokrotnie przewyższającą wartość złotego kruszcu.

Herbata Loyd – zatroszcz się o swoje zdrowie przy filiżance herbatyHerbata bywa droższa od złota. To nie tylko naiwny frazes: napar produkowany w Chinach z krzewów Da Hong Pao, osiąga cenę za gram trzydziestokrotnie przewyższającą wartość złotego kruszcu.

Na szczęście nie każda odmiana tej rośliny kosztuje aż tyle. Herbata Loyd, występująca w dziesiątkach odmian: od czarnych herbat poczynając, kończąc zaś na herbatach zielonych oraz licznych mieszankach gatunków, wzmocnionych intrygującymi dodatkami innych roślin, posiada przecież te same właściwości co słynny susz z legendarnych chińskich ogrodów herbacianych. Przyjrzyjmy się pokrótce zdrowotnym właściwościom napoju, który towarzyszy nam na co dzień.

Herbata a nasze zdrowie

Jednym z powszechnie akceptowanych faktów na temat herbaty jest wysoka zawartość w naparze z suszu tej rośliny „antyoksydantów”, inaczej zwanych przeciwutleniaczami. Substancje te zwalczają w naszym organizmie wolne rodniki, przeciwdziałają tym samym uszkodzeniom naszych tkanek i rozwojowi licznych chorób, do których nadmiar wodnych rodników w dłuższej perspektywie czasu może doprowadzić. I choć hasła o tym, że „herbata zwalcza raka” z pewnością są przesadzone, roślina ta może faktycznie obniżać ryzyko zachorowań na nowotwory. Potwierdziły to badania przeprowadzone na ponad 800 tys. osób, zgodnie z którymi, wśród osób regularnie pijących herbatę, wskaźnik zachorowań na raka wątroby był znacznie mniejszy.

Herbata a depresja

Plotki o tym, że herbata przeciwdziała depresji, słyszeliśmy wielokrotnie. Kto wie, czy to nie codzienna ceremonia przygotowywania ulubionego napoju nie trzyma ludzi z dala od „czarnych myśli”...? A może istnieje jakaś zależność natury psychologicznej między skłonnością do zaburzeń depresyjnych a niechęcią do herbaty? Dla niektórych może to być zaskoczeniem, jednak istnieją opracowania naukowe, potwierdzające powyższą pogłoskę. Analizy przeprowadzone w 2015 roku, w ramach jedenastu niezależnych badań, w których wzięły udział dwadzieścia trzy tysiące uczestników, faktycznie wykazały, że w wypadku osób, pijących trzy filiżanki herbaty na dobę, ryzyko depresji spada prawie o 37 procent. Kwestia ta nie została jeszcze jednoznacznie wyjaśniona, wygląda jednakże na to, że regularne picie naparu z herbaty może uratować nas przed potworną chorobą, jaką jest depresja.

Różne rodzaje herbat – różny wpływ na nasze zdrowie!

Wśród setek podgatunków herbat możemy odnaleźć nie tylko najróżniejsze walory smakowe: niemalże każda odmiana rośliny, jaką jest camellia, nam znana po prostu jako „herbata”, wykazuje inne właściwości i kusi nas obietnicą unikatowego, zawsze korzystnego wpływu na nasz organizm. Producenci, tacy jak Loyd, łączą ponadto susz herbaty z innymi roślinami, na przykład imbirem bądź maliną. Jednym słowem: każdy ma szansę znaleźć herbatę dla siebie.

Artykuł sponsorowany